Kokosolie – Mere end 20 tips til brug af kokosolie

Kokosolies kendte og hemmelige egenskaber!

Kokosolie er sund fedt med masser af helsefremmende egenskaber. Vil du gerne have en sund livsstil, hvor du får det bedste fra og med naturen, så skal du kende til brugen af kokosolie. Læs med her, og få en grundig indføring i de mange muligheder for brug af kokosolie.

Kokosnøddeolie – noget af det beste fra naturen

Af gode grunde klassificeres kokosolie som superfood, men de sundhedsfremmende egenskaber afhænger selvfølgelig af, hvor meget kokosolie du spiser om dagen. Som med alt andet, afhænger udfaldet af mængden. Selv vand kan være skadeligt, hvis vi indtager for meget.

Og fordi det er fedt vi har med at gøre, skal mængden af indtaget være moderat. Med det sagt, er kokosolie sundt at bruge i madlavning. Mange olier, eksempelvis jomfruolivenolie, ændrer molekylær sammensætning når de varmes op, hvorved de sunde fedtmolekyler bliver skadelige – de begynder at danne transfedtsyrer – men kokosolie ændrer ikke sig ikke på samme måde ved opvarmning, hvorfor den er oplagt til eksempelvis stegning og madlavning.

Gå efter koldpresset kokosolie

Det er vigtigt, at du bruger koldpresset kokosolie, når du bevæger dig ud på dit kokosolieeventyr. Det gælder kokosolie, du bruger i madlavning, men også hvis du bruger kokosolie til andre helseformål. Koldpresset kokosolie indeholder flere næringsstoffer.

Den koldpressede kokosolie vil også have mere duft og smag end varmpresset. Det kan både være godt og skidt. Det kan være lækkert at smøre sig ind i velduftende kokosolie, men bruger man olien til at stege i, er det ikke altid at kokossmag passer til maden. Her kan man vælge af bruge varmpresset kokosolie, da den koldpressede alligevel vil miste nogle egenskaber når den varmes op under madlavning. Men som udgangspunkt skal du gå efter den koldpressede.

Neutral kokosolie (uden smag og duft) fås her.

Vi anbefaler selvfølgelig, at du bruger økologisk kokosolie. For miljøet og din egen skyld. Undersøgelser viser, at ikke økologiske produkter indeholder skadelig kemi og pesticidrester. Og miljøet lider i stigende grad på grund af ikke-økologiske landbrug. Anvender du kokosolie for at fremme sundhed og velvære, giver det derfor bedst mening at vælge en økologisk. Urtekram har lavet en super lækker økologisk kokosolie. Den fås her.

Kokosolie info-grafik

Næringsindhold i kokosolie

Kokosolie består af 100% ren fedt heraf er:

  • 94% mættet fedt
  • 1% flerumættet fedt
  • 5% enkeltumættet fedt
  • Deraf er 50% laurinsyre.

Kokosolie er foryngende på grund af antioxidanter

Ud over at kokosolie ikke danner transfedtsyrer ved opvarmning, er en anden god egenskab ved olien, at den indeholder antioxidanter. Antioxidanter er vigtige for at kroppen kan omdanne frie radikaler. Frie radikaler spiller blandt andet en rolle i udvikling af kræftceller.

Bor du eksempelvis i et meget forurenet område, eller ryger du, vil din krop have et højt antal af frie radikaler. Men også med en sund livsstil kommer du ikke uden om, at dine celler vil producere frie radikaler. Derfor er antioxidanter super vigtige for et godt og sundt liv. Antioxidanter er alfa omega, når det kommer til at undgå (for tidlig) ældning af kroppen. Vi har brug for et højt indtag af antioxidanter, hvis vi ikke vil blive gamle før tid.

Kokosolie er godt for andre ting udover madlavning. Læs videre her og få et indblik i nogle af alle de måder du kan bruge kokosolie.

Kokosolie til håret – sund hovedbund og glansfulde lokker

Arganolie og kokosolie er to olier der kan gøre underværker for dit hår. Men hvor arganolien kan have en lidt bidsk duft, er duften af kokos jo lækker. Her kommer 3 ideer til hvordan du kan bruge kokosolie i dit hår.

Lav din egen hårkur med kokosolie

Er dit hår lidt tørt og trist? Så prøv en kur med kokosolie. Smør dit hår og hovedbund godt ind i kokosolie om aftenen før sengetid. Red det igennem med en børste der gerne må blive fedtet. Kokosolie er godt fordi det trænger ind i hvert hårstrå og tilføjer masser af fugt til din hovedbund. Vask olien ud af håret næste morgen med shampoo, og nyd den flotte glans.

Et godt fif er, at ligge et håndklæde på hovedpuden, så den ikke bliver fedtet ind.

Læs også: massagepude test

Lusekur med kokosolie

Du kan bruge kokosolie, læs også vores guide om brug af castor olie mod lus, til at komme af med lus og samtidig give dit hår en dejlig hårkur. Der er forsket i brug af kokosolie til at udrydde lus, og det tyder på at laurinsyren i olien kvæler lusene.

Dog skal du regne med, at en behandling med kokosolie kommer til at tage lidt længere tid og tålmodighed end en giftkur. Til gengæld udsætter du ikke din krop eller miljøet for skadelige stoffer. Sådan gør du:

Du skal bruge en kokosolie i stuetemperatur (så du let kan fordele den i håret), samt en plastic badehætte. Fordel olien jævnt og godt i håret og dæk derefter hår og hovedbund med badehætten. Nu skal du beholde hætten på i minimum 8 timer (gerne længere).

Du kan eventuelt sove med hætten på. Efter de 8 timer, skal du kæmme dit hår med en lussekam. Her skal du virkelig være grundig. Det kan sagtens være, at du bliver nødt til at bruge kuren op til 4-5 gange før du er helt af med lusene.

Kokosolie mod skæl

Det kommer måske bag på dig, men skæl skyldes oftets en svampeinfektion i hovedbunden. Af og til skyldes det blot en tør og udpint hovedbund. En egenskab ved kokosolie er, at den dræber svampe, samtidig er den fugt- og fedtgivende. Du kan derfor bruge kokosolie mod skæl, også selvom du ikke ved om det skyldes svamp eller tørhed. Bland gerne kokosolien med lidt rosmarinolie og masser det godt ind i din hovedbund. Sov med olien i håret, og vask det ud om morgenen med en mild shampoo. Gentag behandlingen 2 til 3 gange om ugen, indtil du begynder at se tydelige forbedringer.

Nu har vi været rundt om hvordan du kan bruge kokosolie til håret. Lad os nu se på kokosoliens anvendelsesmuligheder til huden.

8 tips til kokosolie til huden – din ven i nød

Kokosolie er en super lækker, ikke skadelig og forholdsvis billigt alternativ som creme til både ansigt og krop. Måske er du ikke klar over det, men alt du smører på din hud, smører du også din krops celler med. Du optager rigtig meget gennem din hud, og bruger du bodylotion fyldt med kemi, putter du også skadelig kemi i din krop.

En god tommelfingerregel for helsefreaks er, at man ikke skal putte noget på sin hud, man ikke ville putte i sin mund. Og det vil man jo heldigvis gerne med kokosolie. Den er simpelthen mere end sikker, når vi taler fugt og fedt til huden. Her kommer 8 måder du kan bruge kokosolie til huden.

1. Kokosolie mod rynker

Du kan bruge kokosolie mod rynker forårsaget af tør hud i ansigtet og på brystet. Du kan også bruge det til at forebygge rynker, da kokosolien er fyldt med antioxidanter, der er kroppens forsvar nummer 1 mod ældning af huden.

Zacho har lavet en lækker koldpresset økologisk kokosolie, der tilmed kommer i en flot krukke, perfekt til badeværelseshylden. Den fås her.

2. Lav en ansigtsmaske med kokosolie

Bland kokosolie med lidt honning, lig et par agurker på øjnene, og læn dig tilbage med en god gang kokosolie i ansigtet og lyt til noget god musik. Din hud vil elske dig for det.

3. Ansigtsscrub med kokosolie

Du kan også blande kokosolie med frisk kaffegrums og bruge det som scrub til både ansigt og krop. Kaffegrumsen fjerner blidt døde hudceller og skidt, mens kokosolien giver fugt til huden.

4. Kokosolie som ansigtsrens

Kokosolie kan med fordel bruges til at rense dit ansigt og halsparti med. Smør kokosolie på huden og tør den blidt af med vatrondeller. Det er et godt alternativ til vand og sæbe, der faktisk er meget hårdt og udtørrende for den sarte hud vi har i ansigtet.

5. Kokosolie mod acne

Acne er en svær størrelse, fordi tilstanden sagtens kan gå hånd i hånd med tør hud. Derfor kommer mange folk med acne ud i en dum spiral, hvor de udtørrer deres hud når de prøver at behandle deres acne. Udtørringen fører til at huden producerer mere fedt og olie, og derved forværres acnen. Selvom det kan virke kontraintuitivt, er det faktisk godt at behandle acne med fugt og fedt. Især kokosolie virker godt her, da olien også har antibakterielle egenskaber.

6. Kokosolie til svamp

Ligesom du kan bruge kokosolie til behandling af svamp i hovedbunden, kan du også bruge det til milde svampeproblemer på kroppen. Eksempelvis fodsvamp. Vi anbefaler, at du prøver at behandle svampen i en uge, hvor du smører kokosolie blandet med lidt tea tree oil på det angrebne sted morgen og aften.

Vi anbefaler: denne olie fra Pureviva

Forsvinder svampen ikke efter en uges behandling, må der nok skrappere midler til. Et godt fif er, at smøre kokosolie på fødderne hver aften (især mellem tæerne), for derved at forebygge fodsvamp. Det er også rigtig godt, hvis du eksempelvis har været plaget af fodsvamp før, har haft succes med at få det behandlet, og gerne vil undgå det kommer igen.

7. Kokosolie mod eksem

Det er simpelthen så super skønt at man også kan bruge kokosolie mod eksem (køb her). Olien kan reducere kløe på og omkring eksem, og derved virke lindrende. Men den kan også være med til at behandle eksem, da olien effektivt tilfører fugt og olie til huden.

Hud med eksem er ofte udtørret, og et studie har vist, at påføring af koldpresset jomfru kokosolie til eksemhud virkede efter ca 8 uger. Oliens antibakterielle egenskaber kan også være med til at mindske inflammation ved eksemramt hud.

8. Kokosolie som læbepomade

Endnu et eksempel på et økologisk og kemifrit alternativ til hudpleje – kokosolie til læberne. Smør lidt kokosolie på dine læber i stedet for læbepomade – når læberne er tørre eller du bare har brug for lidt selvforkælelse.

Du kan købe en stor krukke kokosolie her, så har du til alle formål.

Tænderne har også godt af kokosolie

Man kan rent faktisk få hvidere tænder ved hjælp af kokosolie – ja, det kaldes ikke superfood for ingen ting!

Hvide tænder med kokosolie

Den mest effektive måde at blege tænder ved hjælp af kokosolie, er ved at bruge det som mundskyld, også kaldet for ”oilpulling”. Oilpulling kommer oprindeligt fra den indiske lægevidenskab Ayurveda. I dag er metoden spredt til hele verden, hvor den har opnået stor popularitet på grund af dens helsefremmende egenskaber.

Oilpulling virker først og fremmest ved, at den fjerner bakterier, plag og misfarvninger på tænderne og i resten af munden. Metoden er simpel – du gør som følger. Tag en skefuld kokosolie (koldpresset og økologisk) i munden. Bevæg olien rundt i munden i ca 15 minutter. Spyt olien ud.

Skyld munden grundigt, gerne med lunkent vand. Det er vigtigt, at du ikke synker olien efter oilpulling, da den indeholder store mængder bakterier og mikroorganismer fra munden. Endvidere må du ikke bruge lunkent vand fra den varme hane, da det også kan indeholde skadelige mikroorganismer. Kog derfor noget vand som du blander med koldt vand, så det bliver lunkent.

Du kan også bruge tandpasta med kokosolie, som lysner tænderne.

Ecodenta har lavet en lækker tandpasta med kokosolie, der fås her.

Du kan også købe et naturligt tandblegnings kit med kokos og aktivt kul her.

Opskrifter og kokosolie i madlavning

Som tidligere nævnt, er kokosolie noget af det bedste du kan stege i. Kokosolie er god til stegning, fordi den ikke laver transfedtsyrer når den opvarmes. Med det sagt, er kokosolie også super godt til ikke-opvarmet mad, fordi den er fyldt med antioxidanter, vitaminer og generelt er en god kilde til sund fedt. Du skal selvfølgelig bruge det med måde – ”the poison is in the dose” som man siger.

Og der er ingen der har godt af for meget kokosolie. Men brug eksempelvis kokosolie til havregrynskugler, eller lav dadelkugler med kokosolie. Så har du et sundt alternativ til snacks. Må det gerne være lidt usundt, så lav en kage med kokosolie – skift smør eller anden olie ud med kokosolie uden smag. (fås her)

Du kan også bruge kokosolie i kaffen, som et alternativ til mælk eller fløde. Et super tip til veganeren.

Popcorn med kokosolie – Toppen af popcorn!

Sidst, men ikke mindst er kokosolie fantastisk til at lave popcorn med! Brug en koldpresset økologisk kokosolie til popcorn. Varm en god portion olie i en stor gryde og kom popcornene i. Lad kornene poppe i gryden under låg. Husk at ryste gryden ofte, så de ikke brænder på. Popcorn lavet i masser af kokosolie er virkelig den bedste måde at spise popcorn på – det smager simpelthen så godt!

Biogan tilbyder lækre majspopcorn billigt, de fås her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør kokosolie ved huden?

Olien tilføjer et naturligt fugtgivende element til huden.

Hvorfor bruge kokosolie?

Det er især typen af fedtstof i olien som er en fordel. Denne type danner ikke skadelige fedtsyre når den bliver opvarmet og er mere stabil.

Kan man bruge kokosolie til kroppen?

Ja, olien kan bruges på hele kroppen som en nærende og fugtgivende creme/olie som giver huden en dejlig smidig og blød følelse.

Relevante studier

Skriv en kommentar