Er havregryn sundt? Derfor skal du spise havregryn hver morgen!

Havregryn er en dansk morgenmadsklassiker med mælk eller som vigtigste ingrediens i havregrød. Grynene kan dog også bruges til bagværk, smoothies og som alternativ til mel i madlavning.

Havre er en af de sundeste gryn vi har. De er en fantastisk kilde til vitaminer, mineraler, antioxidanter og fiber. Studier har også vist at havregryn har masser af sundhedsmæssige fordele, bl.a. mindsket chance for hjertesygdomme, vægttab og lavere blodsukker.

Men hvad er havregryn egentlig lavet af? Hvor sundt er det? Og hvorfor? I artiklen her kan du læse alt, der er værd at vide, om havregryn.

Hvad er havregryn lavet af?

Havregryn er meget simpelt lavet af havre. Havrekernen afskalles, varmebehandles og valses. Varmebehandlingen, der er en dampbehandling, sørger for at inaktivere enzymer, der giver fedtsyrerne en harsk smag, og grynene ristes efterfølgende for at give dem en bedre smag.

Havregryn er et fuldkornsprodukt, da alle dele af kernerne indgår i produktet. Og det er især dét faktum, der gør dem til et sundt valg. Sundhedsstyrelsen anbefaler nemlig et dagligt indtag af fuldkorn på minimum 75 gram og gerne mere, og her tæller havregryn med.

Det er altså en god idé at spise havregryn til morgen, men også at bruge havregryn som supplement til mel i bagværk og madlavning – i kombination med andre fuldkornsprodukter.

Havregryns sundhedsmæssige fordele

havregryn og mælk

Havregryn er sundt og bør indgå i din daglige kost. Grynene er både lettilgængelige og billige, og de har rigtig mange gode egenskaber:

  • Er et 100% fuldkornsprodukt
  • Kan bruges i mange forskellige opskrifter
  • Giver en god mæthedsfølelse
  • Stabiliserer blodsukkeret
  • Er antiinflammatorisk
  • Indeholder antioxidanter
  • Forebygger hjerte-kar-sygdomme og kræft
  • Forebygger væskeophobning og gigt
  • Mindsker risikoen for udvikling af astma og allergi hos børn
  • Sænker kolesteroltallet

Flere af ovenstående fordele er bevist i videnskabelige studier som f.eks. dette: Oats in healthy gluten-free and regular diets: A perspective

Hvorfor er havregryn så sundt?

er havregryn sundt

Havregryn har som nævnt ovenfor rigtig mange sundhedsmæssige fordele. Men hvorfor er valsede gryn fra havre egentlig så sundt? Det skyldes de mange gode ting, kernerne indeholder.

Fuldkorn i sig selv er godt for tarmsystemet, stabiliserer blodsukkeret og giver en god mæthedsfornemmelse. Derudover indeholder havregryn blandt andet B- og E-vitaminer, som styrker immunforsvaret, og så indeholder grynene proteiner og gode fedtsyrer.

Men det er langtfra alt. Havregryn indeholder også Beta-glucan, der har en positiv effekt på kolesteroltallet og immunforsvaret, antioxidanter og opløselige fibre, der hjælper på fordøjelsen.

Hvordan forebygger havregryn kræft og andre sygdomme?

Det kan jo lyde meget godt, at du ved at spise havregryn til morgenmad kan forebygge en række alvorlige sygdomme såsom kræft og hjerte-kar-sygdomme. Men hvorfor er det egentlig sådan?

Det skyldes både, at grynenes egenskaber hjælper til et stærkt immunforsvar, men også at de indeholder fytoøstrogener og lignaner, der forebygger visse typer af kræft og hjertesygdomme.

Derudover er fuldkorn – og især havregryn – vanddrivende. Det hjælper til en god udrensningsproces, der blandt andet forebygger væskeophobninger og gigt. Derfor er havregryn også en vigtig ingrediens i kosten hos ældre mennesker.

Også hos de helt små er den vigtig, da havregryn har en antiinflammatorisk virkning, der kan reducere risikoen for allergi og astma hos børn med helt op til 50%.

Forlænger levetiden

De mange gode sundhedsmæssige egenskaber, havregryn har, kan også lægges sammen og ses på dødeligheden. Indtag af havregryn og andre fuldkornsprodukter forlænger nemlig dit liv.

Et tilstrækkeligt indtag af havregryn – og fuldkorn generelt – skulle ifølge et studie fra Harvard University forlænge din levetid markant. Studiet viser, at folk, der spiser meget fuldkorn, har 22% mindre chance for at dø end folk, der ikke spiser særlig meget fuldkorn.

Hvad er fuldkorn?

fuldkorn typer

De fleste ved, at fuldkorn er sundt og anbefales i rigelige mængder – og at det er sundt at skifte hvidt brød ud med fuldkornsbrød. Men hvad er fuldkorn egentlig?

Fuldkorn er kerner fra en række planter. Kernerne kan være hele eller malede; det gør ingen forskel. Det vigtige er, at alle dele af kornet indgår i produktet.

I Danmark definerer vi følgende som værende fuldkorn:

  • Hvede
  • Byg
  • Spelt
  • Havre
  • Majs
  • Ris
  • Hirse
  • Durra
  • Sorgum

Hvedemel og hvide ris er ikke fuldkornsprodukter, da ikke alle dele af kornet indgår i produktet. Det er dér, forskellen ligger. Ved de “hvide” produkter, er nogle af de sunde og nærende dele af kornet sorteret fra.

Relateret: Er kaffe sundt?

Skriv en kommentar