Det er almindeligt kendt, at varme lindrer smerter og spændinger. Varmebehandling findes i mange forskellige former, men hjemme i stuen er den bedste og nemmeste varmebehandling at bruge en varmepude.
Varmepuden er billig, den fylder ikke meget, og den kan findes frem og bruges til smertelindring i forbindelse med alt fra spændinger til smerter i forbindelse med menstruation, graviditet og overbelastning.
Hvorfor bruge varmepude?
Varmepuder fås i mange forskellige varianter, der egner sig til forskellige formål. Du kan f.eks. få el varmepuder i forskellige størrelser og med forskellige niveauer af varmeindstillinger, varmepuder med korn, varmepuder til bilen, varmepuder til nakken og varmepuder til udendørs brug; for blot at nævne et udpluk.
Tidligere skulle varmepuder fyldes med varmt vand og holdt kun ganske kortvarigt på varmen. I dag er det nemmere med varmepuder, der enten kører på el eller batteri – eller som opvarmes i mikroovnen. Varmepuderne holder meget bedre på varmen, og det er nemt at opnå en stabil og konstant temperatur over længere tid.
Varmepude test: Test af de 13 bedste varmepuder
I denne varmepude test får du et samlet overblik over de bedste varmepuder, der forhandles i 2025.
TESTVINDER
1. Beurer HK115 (XL) – Bedste elektriske varmepude
Beurer HK115 XL er en stor varmepude med hele 6 temperaturindstillinger og automatisk sikkerhedssluk efter 90 minutter. Varmepuden kan maskinvaskes ved 30 grader og er produceret i et lækkert Øko-Tex-materiale (som alle øvrige varmepuder fra tyske Beurer). Materialet er åndbart, og det innovative sensorsystem sikrer en jævn varmefordeling, der både er behagelig, men som også modvirker overophedning. Varmepuden har 3 års garanti.
- Mål: 47 x 34 cm
- Materiale: Micro-fleece
2. Beurer HK044
Beurer HK044 er af flere omgange blevet kåret som testvinder i diverse tests af varmepuder. Det skyldes blandt andet den hurtige opvarmningsevne, der gør varmepuden velegnet til akut brug, men også at temperaturen kan indstilles i 3 forskellige niveauer, så du selv kan vælge den temperatur, der passer bedst til dit behov.
Betrækket på varmepuden kan desuden vaskes i vaskemaskine. Dertil kommer, at materialet er 100% økologisk, og at Beurer HK044 kommer med 3 års garanti, hvilket er generelt for alle Beurer varmepuder. Som en ekstra sikkerhed, slukker varmepuden automatisk efter 90 minutter for at forebygge overophedning.
- Mål: 44 x 33 cm
- Materiale: Mikrofiber
3. Anodyne – Kulde- og varmepude
Denne varmepude er genanvendelig og fungerer med gel, hvorfor den også kan bruges som en ispose til at lindre smerter. Den giver øget velvære, og skal blot opvarmes i mikroovnen i 40 sekunder, før den er klar til brug.
Ønsker du at anvende den som kuldepude, skal den placeres i fryseren i to timer, før du kan anvende den på det berørte område. Du kan bruge kulde- og varmepuden over hele kroppen – fra albue, knæ og ankel til ryg, skulder og nakke.
Anvendes den som varmepude, kan du lindre smerter, spændinger og stivhed i kroppen, ligesom den kan øge dit velvære. Anvender du den som ispose, kan reducere hævelser ved skader og lindre smerte.
Kulde- og varmepuden indeholder en giftfri gel, hvorfor der ikke sker noget ved at have den i fryseren sammen med de øvrige madvarer. Selv når den anvendes som ispose, vil den forblive fleksibel, selvom den er dybfrossen. De gør den oplagt at anvende på hævelser efter en skade.
Den måler 28 x 38 centimeter, så du nemt kan have den med i tasken, hvis der er behov for det. Du kan bruge den flere gange, da den er genanvendelig, hvorfor den er oplagt at have i fryseren eller i nærheden af en mikroovn, hvis du får behov for akut smertelindring.
- Den er genanvendelig
- Fungerer både som ispose og varmepude
- Former sig efter kroppen
- Du kan bruge den alle steder på kroppen
- Kræver kun 2 timer i fryser eller 40 sekunder i mikroovn
4. Beurer HK48
En nyere version a Beurer HK44 er modellen Beurer HK48. Langt hen ad vejen er der tale om samme produkt i et lidt nyere design. Beurer HK48 opvarmer tilsvarende hurtigt, og du kan også indstille temperaturen i 3 forskellige niveauer på denne model.
Betrækket kan maskinvaskes, og som alle øvrige Beurer varmepuder er HK48 produceret i 100% økologisk materiale og kommer med 3 års garanti. Ved HK48 er der tilsvarende sikkerhedssluk på 90 minutter for at undgå overophedning.
- Mål: 40 x 30 cm
- Materiale: Mikrofiber
5. OBH 4010
OBH 4010 er i højere grad et varmetæppe end en decideret varmepude, størrelsen taget i. Modellen er derfor velegnet til at have liggende på mave eller ryg. OBH 4010 har forskellige temperaturindstillinger, så du nemt kan finde den helt rigtige temperatur til formålet, og varmepuden har automatisk sikkerhedssluk efter 90 minutter for at undgå overophedning. Betrækket kan vaskes i vaskemaskine ved 40 grader.
- Mål: 40 x 30 cm
- Materiale: Polyester
6. OBH Nordica 4100
OBH Nordica 4100 er en lidt støre version af OBH 4010, og her er der altså tilsvarnede tale om et mindre varmetæppe; snarere end en varmpude. OBH 4100 er en blød og vamset tæppe-udgave af en varmepude, der også har flere forskellige varmeindstillinger og sikkerhedssluk ved 90 minutter. Hele varmetæppet kan maskinvaskes ved 40 gader.
- Mål: 48 x 34 cm
- Materiale: Polyester
7. Beurer HK125 (XXL)
Beurer HK125 XXL er en større variant af de tidligere nævnte Beurer-modeller. Her får du desuden en varmepude, der har intet mindre end 6 forskellige varmeindstillinger (hvor de fleste varmepuder har 3 indstillinger), og som desuden har turboopvarmning, så du ekstra hurtigt kan få lindring ved behov – eller så du bare ikke behøver at vente på, at varmepuden bliver varm.
Varmepuden er produceret i Øko-Tex-materiale og har et innovativt sensorsystem, der sikrer dig en jævn varmefordeling. Der er desuden sikkerhedssluk efter 90 minutters brug, så ikke du oplever overophedning af puden. Både varmepude og betræk kan maskinvaskes ved 30 grader.
- Mål: 47 x 34 cm
- Materiale: Mikro-fleece
8. Beurer HK37 (Halstørklæde med varme)
Har du problemer med hold i nakken – eller bare ondt i halsen – er Beurer HK 37 den oplagte løsning. HK37 er nemlig ikke en almindelig varmepude, men en halsedisse – eller et halstørklæde – med varme. Halsedissen har 3 forskellige varmeindstillinger, og med powerbanken kan du holde hals og nakke varm i op til 2 timer.
Den smarte powerbank kan gemmes inde i halstørklædet, så den ikke kan ses ved brug, og den kan også bruges til opladning af din smartphone, hvis det er et behov på farten. Halstørklædet kan maskinvaskes ved 30 grader. Som alle ved alle Beurers produkter er der 3 års garanti.
- Mål: 35 x 29 cm
- Materiale: Kabeltrik udvendigt og fleece indvendigt
9. LivetSomSenior.dk – varmepude til mikroovn
Varmepuden fra LivetSomSenior er en fin lille varmepude med fyld af kirsebærsten, der nemt og hurtigt kan opvarmes i mikroovnen, og som takket være kirsebærstenene holder godt på varmen ved brug. Varmepuderne sælges assorterede i rød og blå. De er små og nemme at have med på farten.
- Mål: 33 x 14 cm
- Materiale: Bomuld og kirsebærsten
10. Cozy Heart Varmepude
Cozy Heart varmepuden er en ekstraordinær varmepude i form af et rødt plyshjerte, der leder tankerne hen på Valentines Day. Varmepuden opvarmes i mikroovnen i 90 sekunder og giver varme i op til 2 timer. Den kan dog også opvarmes i almindelig ovn i 10 minutter ved maks. 100 grader. Opvarmet afgiver puden en let duft af lavendel, der giver en afslappende aroma. Vær opmærksom på, at denne varmepude ikke kan maskinvaskes, men kun kan rengøres med en fugtig klud.
Relateret artikler: Aromaterapi og CBD olie test
- Materiale: Polyester, druekerner og polypropylen
11. Beurer HK47
Har du problemer med at sidde på hårde overflader, er Beurer HK47 løsningen. HK47 er en transportabel hynde med varme, der egner sig til udendørs brug grundet det slidstærke materiale, den er produceret i.
Den medfølgende powerbank kan holde hynden varm i op til 2 timer; ligesom den kan bruges til opladning af din smartphone. Der er mulighed for 3 forskellige temperaturindstillinger af varmepuden, og den har automatisk sikkerhedssluk på 110 minutter. Varmepuden kan maskinvaskes ved 30 grader.
- Mål: 49 x 33 cm
- Materiale: Nylon og Polyester
12. Beurer HK25
Ønsker du en helt klassisk varmepude, der både kan bruges hjemme og ude, er Beurer HK25 et godt bud. Her får du et hvidt og afdæmpet design, 3 temperaturindstillinger og automatisk sikkerhedssluk efter 90 minutter, så du undgår overophedning, hvis du f.eks. falder i søvn med varmepuden, eller hvis du glemmer at slukke for den.
Det smarte sensorsystem sikrer desuden en jævn fordeling af varmen, der dels er behagelig og dels afhjælper overophedning ved brug. Betrækket kan maskinvaskes ved 40 grader, og som ved alle Beurers produkter, er der 3 års garanti.
- Mål: 40 x 30 cm
- Materiale: Plast og bomuld
13. Beurer HK54 (varmekrave)
Har du problemer med spændinger eller smerter i skuldre og nakke, kan varmekraven fra Beurer anbefales. Beurer HK54 er en varmepude, der er designet til at påføres som en krave, der varmer nakke og skuldre. Varmekraven har 3 temperaturindstillinger og 90 minutters autosluk som forebyggelse af overophedning.
Det smarte sensorsystem sikrer en jævn fordeling af varmen i hele puden og det underliggende område. Du kan maskinvaske varmekraven ved 30 grader. Som ved alle Beurers øvrige varmepuder får du 3 års garanti.
- Mål: 56 x 52 cm
- Materiale: Micro-fleece
14. Vagaborn varmepude til udendørs brug
Vagaborn varmepude er endnu en varmepude til udendørs brug, der kan tages med til havefester og øvrige udendørs arrangementer. Takket være det slidstærke og smudsafvisende materiale, kan den også bruges direkte på jorden.
Vagaborn opvarmes med en ekstern powerbank, som skal købes separat. Det er styrken på powerbanken, der bestemmer, hvor længe din varmepude kan varme. Jo stærkere powerbank, des længere kan din varmepude fra Vagaborn holde strøm. Varmepuden her kan også med fordel bruges i bilen, da den kan tilsluttes direkte i bilens usb. Temperaturen er stabil ved cirka 45 grader, og du har derved ikke mulighed for temperaturregulering med denne.
- Mål: 39x 35 x 5 cm
- Materiale: Polyester og højdensitetsskum
Fordele ved varmepuder
En billig varmepude kan i mange tilfælde spare dig for en tur til læge eller øvrig behandler. Varmebehandling er nemlig ganske effektiv ved muskelømhed og ved blandt andet graviditetsgener, menstruationssmerter og hold i nakken.
Fordele ved varmepuder:
- Varme giver øget blodgennemstrømning
- Varme virker smertelindrende, bl.a. ved påvirkning af nerver
- Varme opvarmer vævet, som bliver mere smidigt og fleksibelt
Typer af varmepuder
Der findes mange forskellige typer af varmepuder på markedet. De mest almindelige er følgende:
- Varmepude til mikroovn
- Varmepude med powerbank (varmepude batteri)
- El varmepude (elektrisk varmepude)
Fordelen ved de nævnte typer af varmepuder er, at du ikke behøver at tænke over at håndtere varmt vand (der for øvrigt ikke må være kogende af hensyn til de gammeldags varmepuder). Til gengæld kan du sikre en jævn varme ved en varmepude med batteri eller en el varmepude; og det er netop den jævne varme, der er mest effektiv.
Varmepude anbefaling
Varmepuder anbefales ved en lang række af smerte- og symptombehandling, da der er tale om nem og hurtig smertelindring. Værk dog opmærksom på, at ved akut opståede smerter som f.eks. sportsskader eller skader med brud og/eller blod, bør du ikke bruge varmepude, da der i disse tilfælde anbefales kuldelindring- og behandling.
Førhen brugte man varmedunke, der blev fyldt med varmt vand. Enkelte steder forhandles disse gammeldags varmedunke stadig, men effekten er ringere end ved elektriske varmepuder. Det skyldes, at varmt vand hurtigt falder i temperatur, hvor en elektrisk varmepude sørger for en konstant og jævn varme.
Ved varmt vand kan du heller ikke selve regulere temperaturen løbende, som du kan ved en varmepude med temperaturregulering. De fleste el varmepuder har 3 eller 6 varmeniveauer.
Nogle foretrækker varmepuder med korn frem for el varmepuder. Blandt andet fordi varmepuder med korn skulle have en vis akupressur-effekt også, og fordi varmepuderne med korn typisk er produceret i et mere naturligt materiale. Varmepuder med korn opvarmes typisk i mikroovn og er rimelig effektive i forhold til at holde på varmen (sammenlignet med de gammeldags varmepuder med vand).
Varmepude – bedst i test
Når du skal købe ny varmepude, kan du naturligvis kigge på varmepuder, der er bedst i test. Men selvom det i mange tilfælde giver mening at vælge produkter ud fra tests, er det ikke nødvendigvis tilfældet med varmepuder.
Det skyldes, at forskellige varmepuder egner sig til forskellige behov og udfordringer. Har du brug for en varmepude i bilen eller ved udendørs arrangementer, nytter det ikke at købe Beurers ”bedst i test” varmepude.
I så fald skal du have fat i én af de varmepuder, der har slidstærkt og smudsafvisende betræk, og som desuden kan bruges via powerbank, så den er til at tage med på farten.
Søger du omvendt en varmepude til nakken, kan det være en fordel med en decideret varmekrave snarere end en pude; eller som minimum et varmetæppe, der kan slutte tæt til nakke og skuldre. Køb varmepude, der passer til dit behov.
Produktbeskrivelser på de enkelte varmepuder er typisk meget udførlige og detaljerede, så du ud fra selve beskrivelsen kan vurdere, om varmepuden lever op til netop dine behov. Her kan du få svar på alt fra antallet af temperaturindstillinger til materiale, sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med potentiel overophedning og opvarmningsmetode.
Gode råd om varmepuder
Uanset, om du er gravid, ældre eller har hold i nakken, bør du overveje at anskaffe dig en varmepude. I det hele taget er det anbefalelsesværdigt at have en varmepude liggende i skabet, så du kan hive den frem ved behov – også selvom behovet ikke er der lige nu. Se nedenstående gode råd om varmepuder.
Varmepude test: gravid forkælelse
De fleste gravide oplever smerter i muskler og led i forbindelse med den naturlige vægtøgning. Især de sidste ugers arbejde inden barsel og ugerne frem til fødsel er hårde for kroppen, herunder især bækken, hofter og lænd. En varmepude kan som gravid være guld værd, så de ømme muskler og led kan blive lindret.
Mange gravide oplever også kramper i f.eks. lægmusklen, især om natten. Varmepuden kan bruges forebyggende for at få gangs i blodcirkulationen inden sengetid. Eventuelt suppleret med massage. Det burde holde kramperne væk og hjælpe til en bedre nattesøvn.
Giv dine bedsteforældre en i gave
Med tiden bliver leddene stivere, og det mærker ældre mennesker typisk ret meget til i deres hverdag. De stive led – og den manglende blodcirkulation – kan give både smerter og problemer med bevægelsen. Derfor bør du overveje at forære dine ældre familiemedlemmer en varmepude – eller som minimum opfordre dem til at anskaffe sig én selv. Det kan nemlig afhjælpe stivhed og smerter, og så sætter varmen gang i blodcirkulationen, hvilket forebygger ny stivhed i leddene.
Varmepude til nakken, ryggen og lænden
Mange mennesker lider af hold i nakke, ryg og lænd, som enten opstår pludseligt eller er et tilbagevendende problem. Typisk kræver det ikke lægebesøg, da det i almindelige tilfælde er tiden, der læger hold i nakke og ryg. Varme kan dog hjælpe, og lægen vil typisk anbefale en varmepude for at fordre bevægelsen suppleret med almindelig smertestillende håndkøbsmedicin.
Varmepude til menstruationssmerter
En del kvinder lider hver måned af menstruationssmerter i større eller mindre grad; typisk som en smerte i enten underliv eller lænd. Her kan varmepuden lindre smerten og give en følelse af ro, der blandt andet kan hjælpe til at sove eller få slappet af.
Varmepude test til frossenpinde
Er du typen, der fryser hele vinteren, og begraver dig i striktrøjer og varme sokker? Så kan en varmepude være løsningen. Du kan f.eks. få et halstørklæde med varme, så du har lettere ved at holde dig varm på kolde vintermorgener – og samtidig forebygge ondt i halsen. Men en varmepude er lige så god på et koldt bilsæde, på din kontorstol eller under et tæppe i sofaen om aftenen.
Køb både el varmepude og varmepude med korn
Et andet godt råd om varmepuder er at købe to forskellige slags, som minimum. En el varmepude er nem at have liggende i sofaen; især hvis du er kuldeskær, gravid eller lider af menstruationssmerter. Omvendt er en varmepude med korn typisk meget effektiv til nakkesmerter eller mere lokale smerter, grundet den akupressur-effekt, der opnås ved kornene.
Sædevarme i bilen med en varmepude
Har du en nyere bil, har du sikkert sædevarme, men er det ikke tilfældet, eller kører du i en ældre bil, kan du nemt og hurtigt skabe din egen sædevarme med en varmepude til bilen, der kan tilsluttes direkte i bilens usb, eller alternativt kører på ekstern powerbank. I den kolde halvdel af året, slipper du for at fryse ballerne af på vej til arbejde.
Køb i fysisk butik
Det er nemt og hurtigt at bestille en varmepude online, uanset om du søger en varmepude med korn, en varmepude til mikroovn eller en el varmepude. Alligevel kan der være grunde til, at du foretrækker at køb af varmepude i en fysisk butik. Det er der heldigvis også rige muligheder for.
I vores varmepude test fandt vi frem til følgende steder:
- Kvickly
- Jysk
- Matas
- Elgiganten
- Apotek
- Bilka
- Imerco
Du kan være heldig at finde et godt varmepude tilbud i én af de ovennævnte butikker, men typisk vil priserne i de fysiske butikker være en smule højere end hos de online forhandlere. Udvalget vil typisk også være større online.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor lang tid må man sidde med en varmepude?
Det anbefales normalt ikke at sidde med en varmepude i mere end 20-30 minutter ad gangen.
Er varmepude godt for ryggen?
En varmepude kan hjælpe med at lindre spændinger og ømhed i ryggen, men det er bedst at konsultere en læge først for at sikre, at det ikke forværrer nogen underliggende tilstande.
Kan man lave sin egen varmepude?
Ja, det er muligt at lave sin egen varmepude ved at fylde en pude med materialer som ris, hirse eller bønner og varme den op i en mikrobølgeovn eller opvarmningsenhed.