Gotu Kola – Mother India´s medicin til hjerne, hud og hår

I traditionel indisk medicin; Ayuveda, er Gotu Kola en meget vigtig lægeplante, som især anvendes til at skabe mental balance. Også i Traditionel Kinesisk Medicin er Gotu Kola et anderkendt lægemiddel til at skabe overskud og balance i psyken. I Inden er Gotu Kola folkemedicin – alle kender og anvender planten.

Lider man af hysteri, depression eller andre psykiske lidelser, bliver man som regel behandlet med Gotu Kola. Moderne farmakologiske studier viser da også, at Gotu Kola virker antidepressivt og at planten har gode centralnervesystem undertrykkende egenskaber.

Men man behøver ikke have en diagnose eller alvorlige problemer for at finde glæde og hjælp hos Gotu Kola. Planten anvendes også som et middel til at skabe balance, forberede hukommelsen, afhjælpe hudproblemer, forstærke hår, hud og negle, bevare jordforbindelsen, højne koncentration samt styrke nervesystemet.

Hvad er Gotu Kola?

Gotu Kola er en plante, der betegnes som værende en form for mad for hjernen. Dette er på grund af, at det siges, at elefanter er vilde med at spise planten – og som alle ved, har elefanter en rigtig god hukommelse.

Planten vokser i de varme områder såsom Afrika, Indonesien og Kina. Den kommer med en lang række positive egenskaber, hvorfor mange køber kosttilskud med Gotu Kola. Nogle af plantens egenskaber er følgende:

 • Bevarer den kognitive funktion
 • Stimulerer kredsløbet
 • Hæmmende på betændelse i huden
 • Renser og styrker huden
 • Styrker fordøjelsen
 • Virker foryngende
 • Lindrer rødme, hævelse og kløe
 • M.m.

Foruden lægeplante, anvendes Gotu Kola også som en grøntsag.

Hvad er Gotu Kola godt for

Hvad er Gotu Kola godt for?

 • HJERNEN
 • NERVESYSTEMET
 • MENTAL BALANCE
 • HUKOMMELSE
 • KONCENTRATION
 • FOREBYGGELSE AF HERPES
 • ACNE
 • TYKKERE HÅR
 • SMUKKERE HUD

Ser man på Gotu Kolas blade, ligner de til forveksling lillehjernen. En udbredt ide er, at planter er gode for det organ de ligner. Tænk bare på en valnød – den ligner hjernen, og er utrolig god for hjernen. Eller en overskået gulerød der ligner et øje – gulerødder er gode for synet.

Gotu Kola er helt overordnet godt for vores pyskiske og mentale balance og formåen. Med Gotu Kola får vi hjælp til at være samlede, groundede, rolige og koncentrerede. Vores hukommelse styrkes og det samme gør vores nervesystem. Der er endda studier der tyder på, at Gotu Kola kan bruges for at forebygge herpes udbrud.

På det mere åndelige eller spirituelle plan siges Gotu Kola at højne vores bevidsthed og åbne for oplysning – i den forbindelse siges planten at være god til at styrke ens meditationspraksis – deraf navnet ”the herb of enlightenment” og ”hjernens ven”. Gotu Kola fås her og her.

Adaptogener – Naturens Balancesystem

Gotu Kola er et anderkendt adaptogen. Adaptogen er en betegnelse for en række urter og planter som normaliserer kroppen. Adaptogen betyder ”at normalisere”. Det smarte og underfundige ved adaptogener er, at de både kan stimulere og hæmme alt efter hvilket behov den kropslige funktion har.

Det kan de fordi adaptogener virker på de overordnede reguleringssystemer i nervesystemet, hormonsystemet, immunsystemet og hjernen. Adaptogener skaber balance og sørger for at der er ro når der skal være ro og energi når der skal være energi. Man bliver mere robust og modstår bedre stress af både psykisk og fysisk art når man bruger adaptogener i udfordrende tider. Gotu Kola kan derfor med fordel anvendes til at hjælpe krop og sind med at klare stress, berolige nervesystemet og dæmpe stærke følelser.

Gotu Kola til hår og hud

Gotu Kola til hår og hud

Foruden de psykiske og mentale fordele ved Gotu Kola har planten også positiv effekt på hud og hår. Gotu Kola virker stimulerende på hudens bindevæv, den udglatter og udrenser, og de sarte blodkar der ellers kan skabe rødme, åreknuder og blodsprængninger bliver stærkere af Gotu Kola, så man undgår at de sprænger.

Relateret artikel: Hudorme

I hårprodukter bruges Gotu Kola til at styrke hovedbunden og fremme stærkt og kraftigt hår. Eftersom planten virker beroligende på nervesystemet og gør kroppen og psyken bedre rustet mod stress, virker den selvfølgelig også indirekte på hud og hår, da stress er en af de helt store syndere når det kommer til for tidlig ældning af huden og tyndning af håret.

Vil du gerne bruge Gota Kola som en regenererende creme der opbygger og styrker huden, har Pure en super lækker renew creme med både Gotu Kola, papaya og tamanu – rigtig god til hud der har brug for lidt ekstra kærlighed. Også god til ar, strækmærker og tør hud. Fås her.

Vil du gerne styrke huden indefra er Nani Hud et fantastisk kosttilskud der er fremstillet til at styrke huden, så du kan have en sund og lækker hud med en fantastisk udstråling og glød. Fås her.

Vil du gerne vide mere om hvordan du kan få en flot og sund hud, uden for mange rynker og blodsprængninger, kan du med fordel læse min artikel Gua Sha – Ansigtsbehandling uden Kemi her.

Gotu Kola – medicin uden bivirkninger

Gotu Kola er helt igennem en fantastisk lægeplante – og ved brug undgår man uønskede bivirkninger, som der ellers kan være ved så meget andet medicin.

Studier viser, at der meget sjældent er bivirkninger ved brug af planten. Man kan selvfølgelig være allergisk overfor planten, ligesom man kan ved nødder, ananas etc. Derfor skal man altid stoppe med at bruge planten, hvis man oplever nogle former for ubehag eller andre symptomer.

Gotu Kola Pukka – Så bliver det ikke mere moderne

Selv det hippe og moderne te-firma har lavet et kosttilskud med Gota Kola, hvilket tyder på, at urten virkelig er ved at få sit indtog her i Vesten. I Asien har den som sagt været populær i tusindvis af år og med globaliseringen er plantens egenskaber nu ved at blive en integreret del af vores natur-apotek.

Vi får nok aldrig planten til at gro i vores klima, men heldigvis bliver gode og sunde kosttilskud produceret og sendt hertil, så vi også kan have glæde af den stærke og sunde plante. Vi kender alle til Ginseng – snart kender alle også til Ginsengs søstermedicin – Gotu Kola.

FAQ

Har gotu Kola bivirkninger?

Generelt betragtes gotu kola som sikkert at indtage i moderate mængder, og der er sjældent rapporteret bivirkninger. Men nogle personer kan opleve milde bivirkninger som maveirritation, kvalme eller hovedpine. Hvis du tager medicin eller har en underliggende medicinsk tilstand, er det altid en god idé at tale med din læge, før du tilføjer gotu kola til din kost.

Hvor stor dosis skal man tage af Gotu Kola?

Der er ingen fastsat dosis for gotu kola, og doseringen kan variere afhængigt af produktets styrke og din individuelle tolerance. Det anbefales at følge producentens anvisninger på et kosttilskud eller konsultere en sundhedsprofessionel, hvis du er usikker på, hvor meget du skal tage.

Hvilke fordele giver Gotu Kola?

Gotu kola har længe været anvendt i traditionel medicin til behandling af en række lidelser. Nogle studier har antydet, at gotu kola kan have gavnlig virkning på hukommelse og kognitiv funktion, reducere angst og depression, forbedre hudens sundhed og reducere symptomer på åreknuder. Men mere forskning er nødvendig for at bekræfte disse virkninger og fastlægge den optimale dosis og anvendelse af gotu kola.

Læs også:

Skriv en kommentar