Tea tree oil – svamp, virus og bakteriers værste fjende

Tea tree kommer fra et lille australsk træ ved samme navn. De indfødte australske aboriginals har længe vidst, at tea tree var et magisk træ, der kunne bruges til alverdens formål. Igennem århundreder har de knust træets blade for at udtrække olie, til brug i behandling af hoste, forkølelse, sår, med mere.

Nu har vi her i Vesten heldigvis også fået muligheden for at bruge en af moder naturs stærkeste mediciner. Videnskabelige undersøgelser har dokumenteret, at tea tree bekæmper infektioner, og det er både bakterielle-, svampe- og virusinfektioner.

Tea tree oil, eller tetræolie, er altså din bedste ven, når det kommer til bekæmpelse af diverse infektioner. Lad os se nærmere på mirakelolien og dens anvendelsesmuligheder.

Hvad er tea tree oil?

Tea tree oil (te-træolie på dansk) kommer fra træet Melaleuca Alternifolia og er en æterisk olie. Melaleuca Alternifolia vokser udelukkende i svampede, fugtige og lave subtropiske miljøer i Australien. Takket være sine bakteriemodvirkende egenskaber har dette træ længe været brugt i Australien.

I dag er det dog ikke kun i Australien, at tea tree oil er populært. Mennesker fra hele verdenen sætter pris på oliens mange gode egenskaber. Når det kommer til fremstillingen af tea tree oil, så foregår den med hjælp fra dampdestillation af træets blade og grene.

Efterhånden som dampen fortættes til olie og vand, er det muligt at adskille olien fra vandet. Herefter kan man bruge olien i diverse produkter.

Hvad indeholder tea tree oil?

Tea tree oil indeholder over 150 forskellige organiske komponenter. Det er især værd at fremhæve cineol og terpineol, da det er stoffer, der er med til at give olien dens mange fordele.

 • Cineol – Cineol findes ikke kun i tea tree oil. Det findes blandt andet også i eukalyptusolie. Stoffet virker både slimløsende og slimdrivende. Når den æteriske olie bliver indåndet, så optager vi cineol i kroppen via næsen og lungerne, så vi kan få gavn af dets egenskaber.
 • Terpineol – Den mest aktive ingrediens i tea tree olie er terpineol. Den er nemlig med til at give oliens dens antibakterielle funktion. Og det er netop denne egenskab, der har gjort tea tree oil så populær.

Tea Tree Oils anvendelse

En olie som tea tree kan bruges til rigtig mange forskellige formål. I nedenstående kan du læse om nogle af de konkrete problemer og lidelser som tea tree oil har en effekt på. Tea tree oil kan også bruges mere generelt og som aromaterapi.

Teatree oil er oplagt til behandling af svampeinfektioner og betændelse. Men du kan også lave din egen deodorant, mundskyld eller hånddesinfektion med olien. Tag naturen i hånden, og lev nærmere dét du kommer fra. Med naturlige og hjemmelavede produkter som disse, skader du hverken dig selv eller miljøet – tværtimod!

Naturlig deodorant med teatree oil

Naturlig deodorant med teatree oil

Ikke mange ved det, men deodoranter der skilter med at være antiperspirants, er fyldt med aluminium. Aluminium går nemlig ind og lukker porerne, så sved ikke kan komme ud af huden. Derfor sveder man ikke, når man bruger antiperspirants deodoranter. Påføring af aluminium direkte på huden, på daglig basis, er virkelig ikke godt for vores krop!

Ikke blot forstyrrer det kroppens naturlige processer, forskere mistænker også, at det høje brug af aluminium under armene, har en sammenhæng med brystkræft.

Jeg anbefaler, at gå en stor bue uden om deodoranter der indeholder aluminium (det er de fleste mainstream deodoranter). Aurelia har lavet en prisvindende naturlig deodorant med tea tree oil, der selvfølgelig er fri for alu. Den fås her.

Er du på udkig efter noget lidt billigere, kan jeg anbefale denne tea tree deodorant.

Du kan også lave din egen deodorant med tea tree oil, som jo virker antibakterielt. Her kommer opskriften:

Ingredienser:

Sådan gør du:

 1. Smelt shea butter og kokosnøddeolie sammen (og evt. bivoks). Gøres ved at putte olierne i et glas (brug et med låg, som du efterfølgende opbevarer deodoranten i. Housedoctor har dette smukke glas, du også kan bruge til opbevaring af mad og tørvarer. Glasset nedsættes i en gryde med meget varmt vand.
 2. Når de to olier er smeltet sammen, fjerner du glasset fra gryden og tilsætter bagepulver, pilerod og tea tree oil. Rør det hele godt sammen.
 3. Lad det køle ned, eventuelt i køleskabet.

Du bruger deodoranten ved at tage lidt på fingrene og smøre det under armen, indtil cremen er absorberet af huden. Brug ikke for meget, det er ikke nødvendigt og kan lave pletter på tøjet.

Woila – du har nu din egen hjemmelavede deodorant, helt fri for kemi og fyldt med lækker naturlig bakteriedræbende tea tree oil!

OBS. Du kan bevare kokosoliens mange gode egenskaber, blandt andet de mange antioxidanter, ved at undgå stærk opvarmning. I stedet for at varme olien i en gryde, kan du sætte den på en radiator eller i et varmt vindue og lade den smelte. Nøjs da med at smelt sheabutter i glasset og tilsæt den flydende kokosolie.

Hjemmelavet hånddesinfektion med tetræolie

Hjemmelavet hånddesinfektion med tea tree

Som tidligere nævnt, viser studier, at tea tree oil er bakteriedræbende. Og heldigvis går olien især efter de sygdomsfremkaldende bakterier såsom E-coli. Hånddesinfektion bliver flittigt brugt i vores tider, hvilket både er godt og skidt.

Vi har brug for bakterier for at opbygge et stærkt immunforsvar, ydermere har vi en naturlig bakterieflora på vores hud og især vores hænder, som i sig selv holder skadelige og farlige bakterier nede. Ødelægger man den naturlige bakterieflora, giver man altså de skadelige bakterier bedre levevilkår. Når det er sagt, er god hygiejne selvfølgelig meget vigtig. Og de uønskede bakterier fra hænder skal selvfølgelig fjernes, så vi ikke bliver syge af dem.

Et mildt alternativ til de harske hånddesinfektionsmidler er denne hjemmelavede spray med tea tree oil.

Opskriften får du her:

 • 20 dråber tea tree oil (Fås her)
 • 1 spsk finsprit eller vodka med høj alkoholprocent (minimum 90 %)
 • 2,5 dl aloe vera gel (fås her)
 • 1/4 tsk e-vitamin olie (fås her)

Først blander du tea tree og e vitamin olien. Tilføj alkohol og rør det godt rundt. Tilføj blandingen til aloe vera og mix det forsigtigt. Put det i en sprayflaske og ryst flasken godt, inden hver gang du bruger den.

Kemifri mundskyld med tea tree oil

Kemifri mundskyld med tea tree oil

Videnskabelige studier viser, at tea tree oil virker bedre på nogle bakterier end almindelig munddesinficerende midler som clorhexidin

Det er en fantastisk nyhed, hvilket igen understreger hvad aboriginals har vidst i hundredvis af år; tea tree oil er en mirakelmager, når det kommer til bekæmpelse af sygdomsfremkaldende bakterier. Det kan derfor kun anbefales af bruge tea tree oil som en del af din mundhygiejne.

Det er super nemt at lave sin egen mundskyld med tea tree oil. Du tager blot en kop varm vand og tilsætter en dråbe tea tree oil. Ind i munden med det, skyld i 30 sekunder, og spyt ud. Husk du ikke må synke vandet, da æterisk tea tree oil IKKE MÅ INDTAGES. Kombiner din mundskyld med en tandpasta med tea tree oil. Dr.Organic har en rigtig god og billig, der fås her.

Tea tree oil mod acne og bumser

Tea tree oil mod acne og bumser

Når nu tea tree er så virksom mod bakterier, giver det nærmest sig selv, at det også er aktivt mod acne og bumser. Er du på udkig efter et kemifrit og naturligt alternativ til de kradse produkter (som måske laver mere skade end gavn), skal du gå efter tea tree oil.

Jeg har selv brugt tea tree oil direkte på bumser. Men vær forsigtig, det anbefales normalt ikke, at putte æteriske olier direkte på huden. Så selvom jeg ikke har haft problemer med det, kan jeg selvfølgelig ikke garantere, at det ikke vil være generende for din hud. Du må prøve dig frem (hvis du tør) 😉

Jeg plejer at duppe en smule tea tree oil på en vatpind, for derefter at duppe det direkte på bumsen. Virker især hvis du tager det i opløbet, men generelt modvirker det, at bumser udvikler sig yderligere.

Der findes også mange gode produkter fremstillet med henblik på, at bekæmpe acne og uren hud med tea tree. Blandt andet denne blemish stick.

Du kan også købe et helt sæt ansigtspleje til uren hud med tea tree oil. Så har du både ansigtsvask, spot stick og creme. Det fås her.

Tea tree oil mod skæl

Igen er det tea trees naturlige egenskaber der går ind og bekæmper svampeinfektion. Ikke mange ved det, men skæl skyldes som regel svamp i hovedbunden. Vi har alle svampe på vores hud, men normalt holdes svampen nede af gode bakterier. Hvis den naturlige balance i huden bliver påvirket, får svampene gode vækstbetingelser, og man kan derved få en svampeinfektion.

Det gælder også fodsvamp, skedesvamp, lyskesvamp og hvad har vi. Det er derfor vigtigt, at behandle svamp når man får de første symptomer. Så den sunde bakterieflora kan komme i balance igen.

Har du kløe og skæl, er det bare om at gå i gang med at skabe en god balance i din hovedbund! Vask ikke dit hår alt for meget, men heller ikke for lidt. Og brug en shampoo med tea tree oil. Fås her.

Pharmaceris har også fremstillet en virkelig god shampoo til bekæmpelse af skæl og andre ubalancer i hovedbunden. Skal du have god og sund hovedbund igen, er denne fantastisk – fyldt med naturlige aktive ingredienser.

Tea tree oil shampoo

Tea tree oil shampoo

Kan bruges til at forebygge skæl, opretholde en sund balance i hovedbunden, og bekæmpe svamp og kløe i hovedbunden hvis balancen er gået i udu. Urtekram laver generelt gode shampoer. De er med kokossulfat, som er knap så hårdt ved hår og hovedbund som almindelig sulfat er. Deres shampoo med tea tree oil fås i forskellige størrelser her.

Tea tree oil mod svamp

Har du tendens til problemer med svamp, skal du helt sikkert anskaffe dig en tea tree oil. Du kan bruge den på så mange forskellige måder.

 • Hæld en dråbe eller to i din bodylotion.
 • Tilsæt et par dråber til skyllevandet i din vaskemaskine.
 • Tilsæt olien til sæbevandet når du gør rent.
 • Brug det som aromaterapi.
 • Dup lidt på en stykke tøj og lig det sammen med dine rene lagner og dynebetræk.

Kort sagt, få tea tree ind i dit liv og svampen ud. Ovenfor kan du læse om mulighederne for at bruge tea tree til skæl og svamp i hovedbunden. Har du problemer med skedesvamp, kan du overveje at bruge denne intimcreme, tilsat tea tree oil selvfølgelig. Den fås her. De har også en masse andre gode produkter til intimpleje, såsom glidecreme og insimsæbe med tea tree.

Tea tree oil mod fodsvamp

Tea tree oil kan også bruges til at bekæmpe fodsvamp, men her skal du være forsigtig. Mange steder anbefales det, at tage fodbad med tea tree oil, til bekæmpelse af fodsvamp. Men det gør faktisk mere skade end gavn. Det varme vand opløser hudens naturlige barriere, og gør det lettere for svampen at gro og komme ind i huden.

Hvis du vil behandle dine fødder med tea tree oil, skal du hellere lave en spray med vand og olien, som du sprayer på området hvor svampen sidder. Lad det tørre ind og ta først strømper på, når fødderne er helt tørre. Du kan også smøre fødderne med denne creme.

Er du hårdt angrebet af fodsvamp, er der måske ikke andet at gøre, end at behandle det med håndskøbsmedicin. Det kan være rigtig svært at komme af med, og jo før du gør noget ved problemet, jo bedre. Prøv dig frem med tea tree oil først, virker det ikke, må du ty til hårdere midler.

Et godt råd er, at forebygge tilbagefald af fodsvamp med fodcreme indeholdende tea tree oil.

Tea tree oil mod forkølelsessår

Det er uvist hvorvidt tea tree hjælper mod forkølelsessår. Men eftersom olien er virusbekæmpende, er der god chance for, at det kan bruges. Når du mærker de første tegn på, at forkølelsessåret er på vej, og her taler vi Herpes Simplex 1, kan du duppe denne tea tree oil spotstick på stedet hvor du mærker prikken og summen.

Tea tree oil mod skimmelsvamp

Der florerer rygter om, at tea tree oil kan bruges i bekæmpelse af skimmelsvamp. Jeg har ikke så meget forstand herpå, men efter at have læst lidt om emnet, må jeg sige, at jeg ikke tror på det.

For det første er skimmelsvamp en meget alvorlig svampevækst, som der må og skal gøre noget ved. Udluftning er den bedste forebyggelse der findes mod udvikling af skimmelsvamp. Men er ens hjem først blevet angrebet, kan det være nødvendigt at fjerne det stykke væg, gulv, loft, etc. der er inficeret.

Jeg vil derfor ikke råde til, at bruge tea tree oil som behandling eller forebyggelse, da ren luft er det bedste til forebyggelse, og afmontering af inficerede områder eller meget grundig nedvaskning, er den bedste løsning, såfremt uheldet er ude.

Ofte stillede spørgsmål om Tea Tree Oil

Hvad er tea tree olie godt for?

Tea tree olie er kendt for sine antiseptiske egenskaber og anvendes ofte til behandling af hudproblemer såsom acne, insektbid, insektstik og svampeinfektioner.

Hvad skal Tea Tree Oil fortyndes med?

Tea Tree Oil skal fortyndes med en bærer olie, såsom kokosolie eller mandelolie, inden den anvendes på huden.

Er Tea Tree Oil godt for bumser?

Ja, Tea Tree Oil er ofte anvendt til at behandle bumser på grund af dets antiseptiske egenskaber.

Kan man drikke Tea Tree Oil?

Nej, Tea Tree Oil er giftigt, hvis det indtages oralt, og det bør aldrig tages internt uden lægens anvisning.

Skriv en kommentar