Træt af lus? Vælg den bedste lusekur!

Behandling af lus – bekæmpelse og forebyggelse

Lus kræver behandling. De kan være svære at komme af med, da de formerer sig hurtigt. Især æggene kan være svære at få ud af håret, og det resulterer i, at man har lus igen kort efter, at alle levende lus er udryddet.

Det bedste middel mod lus er luseshampoo i kombination med en lusekam. Shampooen har til formål at dræbe både lus og luseæg, og kammen kan efterfølgende fjerne døde lus og æg. Vær opmærksom på, at langt de fleste lusekure vil kræve gentagne behandlinger for at dræbe alle lus.

Vælg den bedste lusekur: 5 gode forslag til luseshampoo

Nedenfor får du 5 gode forslag til anbefalelsesværdig luseshampoo og 5 gode forslag til anbefalelsesværdige lusekamme.

Australian Bodycare Lusebehandling

Australian Bodycare Lusebehandling

Vil du gerne have et sæt af en naturlig lusekur, der både behandler og forebygger, bør du se nærmere på Lusekur-pakken fra Australian Bodycare. Her får du en lusebehandling, der både dræber lus og æg, og en shampoo og spray til forebyggelse af nye luseangreb.

Lusekuren Anti Lice gnides ind i tørt hår og godt ned i hårbunden. Lad virke i 15 minutter. Kuren består fortrinsvis af Dimethicone, der indkapsler og dræber lus og æg. Herefter fordeles Hair Rinse i håret, inden håret skylles. Efterfølgende bør du kæmme håret for at fjerne døde lus og luseæg. 

Fremadrettet kan Hair Rinse bruges forebyggende som normal shampoo, så længe der er potentiale for nye luseangreb. De dage, håret ikke vaskes, kan den medfølgende hårspray bruges som alternativ.

Hedrin Once

Hedrin ONCE

Meget effektivt produkt til bekæmpelse af både lus og luseæg. Hedrin Once er – modsat mange andre lusemidler – et meget mildt produkt, der ikke indeholder insektgifte eller skrappe kemikalier. Det indeholder hverken parfume eller parabener, og så er det allergimærket. Derfor kan produktet også bruges af ammende og gravide samt børn helt ned til 6 måneder.

Hedrin Once indkapsler lus og luseæg i en skal af silikone, hvilket er effektiv udryddelse af både lus og luseæg. Produktet skal kun sidde i tørt hår i 15 minutter, inden der påføres almindelig shampoo, og det skylles ud. Døde lus og luseæg kan med fordel kæmmes ud efterfølgende.

Hedrin har også et Protect & Go-produkt, som er forebyggende lusespray, der skal bruges minimum 2 gange ugentligt. Er der tale om børn i institution eller skole, hvor der er risiko for ny smitte, kan du med fordel supplere med det forebyggende produkt.

Linicin Plus Shampoo

Linicin Plus Shampoo lusekur

Linicin Plus Shampoo er endnu et godt alternativ, hvis du gerne vil bekæmpe lus uden brug af kemi. Der er tale om et effektivt men mildt produkt, der hverken indeholder pesticider, parfume, parabener eller allergener.

Til trods for et mildt produkt, anbefales Linicin Plus ikke til ammende og gravide, men til børn fra 1 år. Shampooen fordeles i tørt hår, virker i 15 minutter og vaskes ud. Efterfølgende kan døde lus kæmmes ud af håret. Behandlingen kan gentages ved behov.

Linicin har en lang række af produkter mod lus, herunder både en særlig kæmmebalsam, som gør det nemmere at kæmme lus og luseæg ud af håret, og Linicin Prevent, som er en spray til forebyggelse af lus, der kan bruges fremadrettet.

Apotekets Lusemiddel

apotekets lusemiddel

Apotekets lusemiddel er baseret på silikoneolie, der danner en dræbende hinde omkring lus og luseæg. Der er tale om et mildt produkt, der både kan benyttes af gravide, ammende og børn helt ned til 6 måneder. Lusemidlet indeholder desuden ikke parfume og er astma- og allergimærket.

Flasken har en nem fordelingsspids, som bruges til at fordele lusemidlet i tørt hår. Det skal sidde og virke i 15 minutter. Herefter kommer du din almindelige shampoo i håret og masserer den godt ind, inden du skyller godt efter med vand. Du bør slutteligt kæmme de døde lus ud af håret, eventuelt ved hjælp af balsam.

Det burde være nok med én behandling, hvis alle i familien behandles samtidig. Det anbefales dog alligevel, at behandlingen gentages efter 9-10 dage for at sikre udryddelse af alle lus og æg.

Alphanoca Zeropou Shampoo

Alphanova Zeropou Shampoo - Nul lus

Leder du efter en shampoo til forebyggelse af lus, bør du kigge nærmere på Alphanoca Zeropou. Denne shampoo er velegnet til børn og bør i perioder med risiko for lusesmitte erstatte brug af almindelig shampoo. På den måde opnås den forebyggende effekt, når barnet går i børnehave eller skole med smitteudbrud.

Er barnet smittet, kan shampooen også bruges til behandling. I så fald bør den virke i 10 minutter, inden den skyldes ud, og hvor barnets hår efterfølgende kæmmes. Shampooen er egnet til børn fra 3 år.

Shampooen er både mild og fortrinsvis økologisk og indeholder essentielle olier, der både dufter dejligt og holder lusene på afstand, herunder lavendel, geranium, palmarosa og tea tree.

Den bedste lusekur: 5 gode forslag til lusekam

Mininor Tættekam – 2 stk

Mininor Tættekam 2 stk

Pakke med 2 stk. standard tættekamme i plastik. Tættekammene har tænder på begge sider, hvor der er større mellemrum på den ene side end den anden. Den tætte side er effektiv til at fjerne luseæg og mindre lus, mens den mindre tætte side er egnet til at fjerne fuldvoksne lus.

Lusekammene fra Minior er både effektive og nemme at rengøre ved at skolde under kogende vand. 

V-Comb Lusekam

v-comb-lusekam
PRISER FRA
 

 

189,-

 

Her får du en innovativ lusekam med sug a la en støvsuger. Selve kammen er i metal, hvilket gør den meget effektiv over for genstridige luseæg. Når du kæmmer håret, suger apparatet samtidig, så genstridige lus, suges ind i beholderen.

Vil du gerne slippe helt for kemi i form af luseshampoo, er denne lusekam et forsøg værd!

Lusekam Nitcomb-M2

Nitcomb-M2 lusekam

Tidsbesparende lusekam med metaltænder i to rækker. Den ene række med smallere mellemrum end den anden. det betyder, at du kun behøver at kæmme håret én gang for at fjerne både store lus, små lus og luseæg.

Spidserne på metalkammen er afrundede, så de er mest muligt skånsomme over for hovedbunden. Det anbefales at kæmme i vådt hår for at undgå, at håret filtrer.

Bug Buster tættekam – sæt med 5 stk

Bug Buster tættekam – sæt med 5 stk
PRISER FRA
 

 

116,-

 

Bug Buster tættekam sæt er egentlig en kombination af en lusekur og en tættekam. Det er en lusekur uden kemi. Kuren består af 5 lusekamme i forskellige størrelser, som skal bruges i bestemte intervaller i en behandlingsperiode. Det skulle ødelægge lusenes livscyklus med et lusefrit resultat.he

Kæmningen bør foretages i meget vådt hår – gerne med brug af balsam – for det bedste resultat.

Lusi Lusekam

Lusi Lusekam

Danskproduceret lusekam, der er markedsført med at være Danmarks bedste tættekam. Kammen har afrundede tænder og en 30 graders vinkling, der dels skåner hovedbunden, og dels sørger for en mere effektiv fjernelse af lus. Tænderne sidder desuden meget tæt, så den også fjerner luseæg og nyudklækkede lus.

En ekstra fordel ved netop denne lusekam er det ergonomiske håndtag, der også gør brugen behagelig for dén, der kæmmer.

Hvad er lus?

Lus er små insekter, der bor i hovedbund og hår. Den mere præcise betegnelse er hovedlus, da der også findes fladlus og kropslus, som dog ikke er særligt udbredte i Danmark til sammenligning med de meget almindelige hovedlus, der især florerer i daginstitutioner og skoler. 

Lusene lever af at drikke blod fra hovedbunden. De formerer sig hurtigt og klistrer deres æg fast på hårstråene. Det er derfor også oftest folk med langt hår, der får lus. Lusene kan ikke gemme sig lige så godt i kort hår, og de har heller ikke nær så gode muligheder for at placere deres æg. Derfor er det især pigebørn, der er udsat for luseangreb.

Lus er meget smitsomt og kan både smitte ved direkte kontakt hår til hår ved f.eks. kram eller indirekte kontakt via f.eks. huer og børster.

Symptomer på lus

Først og fremmest klør lus i hovedbunden. Deres bid giver en mindre allergisk reaktion, og derfor vil man typisk opleve kløe dér, hvor lusen har bidt sig fast for at suge blod. Lus lægger mange æg, som er klistret fast på hårstråene.

Æggene i håret vil ofte være det mest sikre symptom, når du skal vurdere, om der er tale om lus eller ej. Lusene lægger nemlig rigtig mange æg, som sidder ned ad hårstråene, mens de selv bruger mest tid i hårbunden, hvor de suger blod. Derfor vil du formentlig se æggene, før du ser lusene.

Undgå smitte

Hvis du har lus, bør du blive hjemme og gå i behandling. For at undgå at smitte andre, bør du blive hjemme, indtil du er lusefri. Det er især tilfældet ved børn, der går i skole eller institution, da det er sværere for børnene at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå at smitte andre.

Der findes mange husmoderråd til, hvordan du undgår at blive smittet i første omgang. Nogle anbefaler visse typer af hårspray, købte som hjemmelavede, der dog ikke har en dokumenteret effekt. Den mest effektive forebyggende lusekur må derfor være at begrænse lusenes adgang til håret. Det kan gøres ved at sætte håret op og at undgå at dele huer og børster.

Børn vil naturligvis kramme og sidde tæt med deres venner, og risikoen for lusesmitte vil derfor altid være der. Derfor bør du med jævne mellemrum, gerne minimum én gang ugentligt, – især ved besked om lusetilfælde på skole eller i institution – tjekke og eventuelt kæmme håret for at tage et luseangreb i opløbet.

Jo længere tid lusene får lov at leve i håret, des flere vil der blive, og des sværere vil de være at komme til livs.

Efter lusebehandling bør alt, dit hår har været i kontakt med, vaskes eller fryses for at undgå at få lus igen. Lus kan nemlig leve udenfor håret i mange timer, og derfor bør sengetøj, håndklæder og huer vaskes, ligesom hårbørster bør renses.

Læs også: De bedste elektriske tandbørster i år

Hvorfor får man lus?

Tidligere troede man, at lus hang sammen med dårlig hygiejne. Det er dog en gammel skrøne. Det er snarere det modsatte, der er tilfældet, da lus faktisk trives bedst i rene omgivelser. Lus kan desuden ikke vaskes ud med vand og sæbe, så antallet af hårvaske har intet at sige i forhold til chancen for at få lus.

Lus lever af blod, som de suger fra hovedbunden. De formerer sig hurtigt, og de unge lus vil lede efter nye steder at bosætte sig. Der skal ikke mange sekunders kontakt til, før en lus er vandret fra et hårstrå til et andet eller fra en hue til et hårstrå. Lus er dermed både meget smitsomt og meget udbredt.

Nogle mennesker har større tendens til lus end andre. Der kan sagtens være børn i en søskendeflok, hvor nogle af børnene ofte har lus, mens det sjældent ses hos de andre. Man mener, at blodtypen kan have en betydning for lusenes interesse. Præcis ligesom det er tilfældet med myg.

Forskel på lus og lopper

Lus og lopper forveksles ofte, og de er da også begge små, blodsugende insekter. Men dér stopper fællestrækkene også.

Lopper bor nemlig i pels, ikke i hår. De bider derimod typisk mennesker på kroppen og holder sig gerne helt fra håret. De kommer, spiser, og går igen. Lopper er derfor ikke noget, der for mennesker kræver behandling. Til gengæld bør du behandle kæledyr som hunde og katte, hvis du oplever loppebid.

Lus bosætter sig til gengæld i hovedbunden, hvor de spiser og lægger æg. Mange æg. Derfor udvikler lusesmitte sig hurtigt, da håret på ganske kort tid kan blive forsynet med flere hundrede æg. Lus kræver behandling i form af en lusekur.

Se også: Sulfatfrie shampoos uden silikone

Hjemmelavet lusekur – det skal du være opmærksom på

Der findes mange opfindsomme forslag til, hvordan man via hjemmelavede lusekure kan komme lusene til livs. Nogle opskrifter er naturlige uden tilsætningsmidler, andre er lavet af lettilgængelige ingredienser fra husholdningen, og andre igen er lavet ud fra et økonomisk princip.

Fællesnævneren ved de hjemmelavede lusekure er, at der ikke er en dokumenteret effekt – heller ikke på eventuelle bivirkninger. Der er altså ikke noget i vejen for at prøve en hjemmelavet lusekur, men du kan for det første ikke være sikker på en egentlig effekt, og for det andet kan du risikere uønskede bivirkninger.

Én af de meget almindelige ingredienser i hjemmelavet lusekur er husholdningssprit. Der er selvfølgelig en god chance for, at sprit kan have en positiv virkning på udryddelsen af lus, men samtidig anbefales det at bruge handsker, når der håndteres sprit, og derfor er det tvivlsomt, hvor godt det er for hovedbunden, der er mere sensitiv end hænderne, at blive fyldt med sprit.

FAQ

Hvor kan man købe lusekur

Lusekur kan købes på apoteker, i supermarkeder, og i specialbutikker for skønhedsprodukter. Det kan også bestilles online på hjemmesider for sundhedsprodukter og på online apoteker.

Når man køber lusekur, er det vigtigt at vælge en producent, der har et godt ry, og at læse produktbeskrivelsen grundigt for at sikre, at lusekuren er effektiv og sikker. Det kan også være en god idé at rådføre sig med en læge eller anden sundhedsfaglig professionel, før man begynder at bruge lusekur.

Hvordan fjerner man lus hurtigt?

For at fjerne lus hurtigt, kan man bruge en lusekur, der indeholder et middel, der dræber lus og deres æg. Lusekuren påføres i håret og efterlades i en bestemt tid, før den skylles ud. Det er vigtigt at følge produktets anvisninger nøje for at sikre, at lusekuren er effektiv og sikker.

Det kan også være en god idé at børste håret grundigt med en lusekam for at fjerne luseæg og døde lus fra håret. Det kan tage et par dage for lusekuren at have fuld effekt, så det er vigtigt at gentage behandlingen efter en bestemt periode for at sikre, at alle lus og æg er blevet dræbt.

Hvordan ser luseæg ud?

Luseæg, også kaldet nits, er meget små og kan være svære at se med det blotte øje. De er normalt fastgjort til håret tæt på hovedbunden, og de har en størrelse på ca. 0,8-1,3 mm. Luseæg ligner små, hvide skaller, der sidder fast på håret med en limagtig substans.

De kan være svære at adskille fra håret og kan ofte forveksles med hårudslæt eller andre hudlidelser. Det er derfor en god idé at få en professionel til at undersøge håret for luseæg, hvis man mistænker, at man har lus.

Hvordan kæmmer du lus ud af håret?

For at kæmme lus ud af håret, skal man bruge en lusekam, der er specielt designet til at fange og fjerne lus og luseæg fra håret. Lusekammen har tætte tænder, der kan fange selv de mindste lus og æg. Når man kæmmer håret, skal man starte ved hårrødderne og kæmme i små sektioner, så man sikrer, at hele håret bliver gennemkæmmet.

Man skal kæmme håret grundigt og forsigtigt for at fjerne lus og æg uden at skade håret eller hovedbunden. Det kan være nødvendigt at gentage kæmningen flere gange for at fjerne alle lus og æg fra håret.

Virker sprit og balsam mod lus?

Sprit og balsam er ikke effektive midler mod lus, da lus er resistente overfor kemikalier i denne type produkter. Lus kan overleve i en sprit omgivelse i op til en time, og balsam kan gøre det svært at fjerne lus og luseæg fra håret.

Det er derfor ikke anbefalet at bruge sprit eller balsam som behandling mod lus. Der findes specialiserede lusemidler, der indeholder insektmiddel, der dræber lus og luseæg. Disse lusemidler skal anvendes i henhold til producentens anvisninger for at sikre, at de er effektive og sikre.

Denne lusekur artikel er udarbejdet på baggrund af eksisterende online produktbeskrivelser, tests og anmeldelser. Helsebladet.dk har dermed ikke selv indkøbt og testet de nævnte produkter, men udarbejdet artiklen på baggrund af grundig research.

Læs også: De bedste kosttilskud til håret

Skriv en kommentar