Te’ens Univers – din guide til sort, hvid, grøn, oolong og urte-te

Nu skal vi rundt om alle de fantastisk lækre former for te, som du både kan nyde og nørde. Artiklen her introducerer og forklarer hvor de forskellige former for te kommer fra, hvad de kan, hvad de indeholder, hvordan de dyrkes, tørres og klargøres, hvordan de drikkes og hvornår – og hvordan du selv kan lave din egen urte-te.

Der kommer også lidt historie om te, hvor i verden man drikker hvad – og hvordan. Alt i alt en guide til dig der gerne vil vide mere om den lækre varme drik. Er der et specifikt emne du gerne vil vide noget om, kan du bare hoppe ned til det givne afsnit.

Relateret artikel: varmepude test

Jeg er selv stor te elsker og har blandt andet besøgt en te-landsby i Nordthailand, hvor de lokale passer de omkringliggende te-marker. Her serveres te for besøgende og indbyggere i små hyggelige te-hytter. Hytterne ligger rundt om en stor sø, som ligger i en dal. Fra dalen kan man se de mange små te-marker som bugter sig op af bakker og bjerge i området. En fantastisk sted som er et besøg værd uanset om elsker te eller ej. Byen hedder Ban Rak Thai og ligger i Mae Hong Son distriktet i Nordthailand.

De forskellige former af tesorter

De forskellige former af tesorter - te

Vi venter lidt med urte-te der er en kategori for sig, og koncentrerer os her om sort, hvid, grøn og oolong te. Alle disse former for te kommer nemlig fra den samme plante ved navn Camellia Sinensis. Ligesom alle former for vin også produeres af druer, produceres alle former for te af Camellia Sinensis.

Ligesom der kan være forskellige sorter af druer, er der også forskellige sorter af te. Når der er forskel på sort, hvid og grøn te, er det ikke fordi de kommer fra forskellige planter, men fordi de høstes, tørres og behandles forskelligt. Alt efter hvor friske skudene er, hvor længe de tørrer og hvordan, om de rulles, samt grad af oxidering, er nogle af indikatorerne for, hvilken te man får.

Lidt firkantet kan man sige, at hvid te er den ”reneste” form for te, altså den der er mindst forarbejdet, hvor grøn, oolong og sort te gennemgår forskellige stadier af oxidering og rulning, som udgør hvilken form for te der er slutproduktet.

De fem grundformer for te der stammer fra planten Camellia Sinensis er:

  • hvid te
  • grøn te
  • oolong te
  • sort te
Te infografik
Te infografik: Se den tid hver te type skal bruge til brygning, ved hvilken temperatur samt hvilken styrke den får.

Hvid te

Hvid te er stort set ikke forarbejdet. te’en laves af friske skud fra tebusken. De friske skud plukkes tidligt på foråret og ligges herefter til at tørre. Tørringen tager ca. 1 til 2 døgn. Bladene bliver hverken rullet eller tørret med varme. Selvom man siger, at hvid te ikke er oxideret ift. andre te-former, vil bladene alligevel oxidere en smule.

Oxidering er dét du ser, når et blad begynder at blive brunt under tørring, eller når eksempelvis en banan begynder begynder at ændre farve fra gul til brun.

En helt naturlig process der begynder, når cellevæggene i en plante/frugt/grøntsag nedbrydes og plantens enzymer møder oxygen.Derfor er oxideringen hurtigere og kraftigere når planten enten rulles, skæres i, eller mases, og cellevæggene derved ødeløgges.

Det er dét der sker når et æble får et stød og begynder at blive brunt hvor stødet har været. Eller du skærer i æblet, hvorefter det åbne område bliver brunt. Skriv oxideringsprocessen bag øret – den vender vi tilbage til løbende.

Som du nok kan forestille dig, er smagen i hvid te delikat og fin. Det er en te for dem der kan lide det milde og som giver te’en nok opmærksomhed til faktisk at kunne smage nuancerne og aromaerne. Så ikke en te for begyndere eller folk der gerne vil have noget der minder om kaffe 😉

Vil du prøve en lækker hvid te som er økologisk og nem at lave, vil jeg anbefale denne fra Sonnetor.

Grøn te

Grøn te er nok den te vi hører mest om i helse-sammenhænge. Det høje indhold af antioxidanter i grøn te gør den nemlig interessant ift. øget vitalitet og modstandskraft mod sygdomme. Grøn te er te-blade der tørres og rulles. Tørringen og rulningen foregår på forskellige måder, men man prøver at undgå oxidering ved at opvarme bladene under eller/og før tørringen. Ved japansk grøn te stopper man oxideringen ved at dampe te-bladene inden de tørres, samt ved at bruge varme når bladene rulles.

Kinesisk grøn te bliver opvarmet i en form for wok, for at hindre at bladene oxiderer. Her kan vi igen bruge æblet til at forstå oxideringsprocessen. Hvis du skærer skiver af et æble og varmer skiverne i en ovn ved høj varme, vil du se at de ikke bliver brune, som de ville gøre havde de ligget fremme på køkkenbordet. Varmen stopper nemlig den oxiderende process ved at påvirke de enzymer som ellers ville gå i forbindelse med oxygen. Grøn te er altså ligesom hvid te, næsten ikke oxideret.

Læs også: Test af Detox te

Rulningen af bladene (som man ikke gør med hvid te) ville uden opvarmning gøre, at bladene ville begynde at oxidere fordi cellevæggene under rulning nedbrydes. Så rulning og opvarmning af blade fra te-busken er kernen i fremstilling af grøn te. Grøn te har en stærkere smag end hvid te, men den er stadig mild og delikat.

Smagen kan selvfølgelig variere alt efter hvilken form for grøn te man drikker (se nærmere i afsnittet om forskellige former for grøn te). Vil du gerne drikke en god grøn te, kan jeg anbefale at gå efter Sencha. Sencha er japansk og fås i mange forskellige udgaver, til fælles er, at te’en er blevet nedkølet efter dampning og tørring, hvilket giver den dens karakteristiske smag. Prøv eventuelt denne fine økologiske variant af Sencha

Oolong te

Oolong te kan ses som en fusion mellem sort og grønt te. Den er mere oxideret end grøn te, men ikke helt så oxideret som sort te. Den har en fantastisk lækker smag og er en af de mest eftertragtende te-former. Oolong te dækker over en bred vifte af forskellige smage, hvilket gør kategorien lidt kompleks at beskrive. Men tilfælles for alle oolong te er, at deres smag er mere gennemtrægende og aromatisk end anden grøn te. Den dybe og mere sammensatte smag i oolong te kommer af en gentagende rulle- og oxideringsprocess.

Bladene rulles for at ligge og oxidere lidt. Herefter rulles de igen – og oxiderer – hvilket gentages flere gange. Nogle gange gentages rulle og tørringen hen over flere dage. Tørringen kan kombineres med svag varme, for at nedsætte oxideringen lidt. Er du ny til grøn te, kan det helt sikkert anbefales at starte med at drikke oolong te. På grund af dens stærke og sammensatte smag, vil man som nybegynder virkelig blive introduceret til grøn te´s store smagsunivers. Jeg kan anbefale denne lækre økologiske oolong te fra Clearspring.

Sort te

Vi kender alle sort te. Sort te med mælk og honning er næsten lige så populært og almindeligt som kaffe. Den sorte te kendetegnes ved dens stærke smag og mørke farve. Det er en ”fuldendt” oxidering som former den sorte te. Ved at undlade varme (grøn te), dampning (sencha) rulning af bladene (hvid te), får oxideringen lov til at udfolde sig helt, hvad der er kernen i sort te.

Når sort te fremstilles bliver bladene altså plukket for herefter at blive rullet og tørret. Som beskrevet kickstarter rulningen oxideringen. Fremgangen er meget ligetil og punktvis – man går altså ikke tilbage til at rulle igen (som man gør ved oolong te), og der bruges ikke varme eller dampning for at nedsætte oxideringen.

Forskellige former for sort te

  • Earl Grey – Early grey er sort te tilsat lidt aromatisk olie fra appelsinplanten Bergamot. Bergamot giver Earl Grey dens karakteristiske aroma. En klassiker som både dufter og smager lækkert. Fås her.
  • English Breakfast Tea – Er en blandning af forskellige former for sort te. Som oftest Assam og Ceylon te. Den har en stærk og gennemtrængende smag som går rigtig godt med mælk og honning. Fås her.
  • Darjeeling – Er en indisk te som kommer fra området Darjeeling. Kaldes får te’ens champagne. Den er lys i farven og har en lækker varm smag. Fås her.
  • Assam – Igen opkaldt efter det område i Indien hvor den dyrkes; Assam distriktet. Assam te er stærk i smagen og har en rødlig farve. Super lækker og god med mælk. Fås her.
  • Ceylon – Kommer fra Sri Lanka, den er frisk og næsten lidt citrus agtig i smagen. Bruges ofte i te-blandninger, men kan sagtens nydes som den er. Fås her.

Bemærk – Klassificering af te baseres på grad af oxidering og processen hertil (som beskrevet ovenfor), samt af området hvor te’en dyrkes, og hvornår bladene plukkes samt alder af skud og bladstørrelse. Derfor kan Darjeeling, Assam og Ceylon te både være grøn og sort te. Navnene indikerer hvor i verden te’en kommer fra, og ikke hvordan den er efterbehandlet.

Hvis en te fra Daarjeling er høstet i foråret (hvor bladenen endnu ikke har åbnet sig helt op), og den ikke rulles – er det en hvid te. te fra Daarjeling der opvarmes under rulning for derefter at tørre, er grøn te. Og te fra Darjeeling der oxideres fuldt er sort te. Det samme gør sig gældende for de andre te-områder, Assa og Ceylon. Der findes selvfølgelige flere steder i verden hvor te dyrkes og produceres, men for nemhedens skyld, nævner jeg kun de mest almindelige og populære te former her.

Forskellige former for grøn te

Som du kan læse ovenfor er Daarjeling, Assam og Ceylon både grøn og sort te. Herudover kan du også nyde disse former for grøn te:

Matcha

Matcha te

Matcha er en særlig te omgivet af smuk æstetik. De flotte keramiske kopper te’en serveres i, de små flotte bambus piskeris, den flotte grønne farve og det fine pulver. Matcha er kræs for alle sanser. Og så er det meget sundt! Mathca te fremstilles af de første skud fra te-planten. Planten skærmes for sol, så de små blade ikke har fået sollys.

Det bevarer kloryfylet i de små blade. Allerede ved plukningen af bladene, skal der fokus og koncentration til. Bladene er fine og skal plukkes forsigtigt, så de ikke går i stykker. Efter plukning og dampning, tørres bladene for derefter at blive malet til pulver. Når man drikker matcha te drikker man ikke et udtræk fra blade, som ved anden te, men en blandning af pulver og vand. Det bevarer alle de gode egenskaber fra te-bladene.

Traditionelt drak japanske munke matcha te som forberedelse til deres meditationspraksis. Ved at drikke matcha kunne de bedre fokusere og fordybe sig i meditationen. Machta var dengang forbehold munkene, men i dag er matcha en udbredt drik i både Japan og resten af verden. Her kommer en lille guide til at lave matcha.

Det skal du bruge:

  • Matcha pulver
  • Matcha piskeris
  • Varmt vand (80 gr.)
  • En mellemstor kop

Sådan gør du:

  1. Hæl en teske matcha i din kop.
  2. Overhæld pulveret med 1 1/2 til 2 dl. varmt vand (80 grader).
  3. Pisk pulveret og vandet sammen med piskeriset. Bevæg piskeriset op, ned, op, ned – i en M form.
  4. Sørg for at få pisket det godt sammen, konsistensen skal være lidt cremet og let skummende.
  5. Før til sidst piskeriset hen over overfladen, så de små lufthuller lukkes.

Din matcha er klar til at drikke.

Bonus info: det siges at matcha drikkes i 3 en halv mundfuld. Ligesom sushi nipper man ikke af det, men tager hele mundfulde af gangen.

Sencha

Jeg har ført nævnt Sencha, men tager den også med her, da jeg finder den værd at fremhæve som en af de bedste former for grøn te. Sencha er ligesom Matcha japansk. Og den er også dampet inden tørring, ligesom Matcha. Dampningen giver Sencha dens karakteristiske smag, som kan minde lidt om tang. Det er en super lækker og frisk grøn te, som jeg elsker. Naturdrogeriet har denne lækre økologiske Sencha te.

Relateret: Slanke te – hvad er den bedste?

Urte-te’ens store sortiment

Urte te er en kategori for sig! Der findes et utal af urter, blomster, rødder, frø, bark etc. som tørres og laves til urte-te. At komme rundt om alle sammen, ville svare til at lave et helt urte-katalog. Et meget omfattende arbejde. Urte-te er fantastisk, det er fri for koffein (som findes i almindelige te-blade) og så har urte-teén en række af gode egenskaber, alt efter dens ingredienser.

Pukka og Yogi te er nogle af de helt store når det kommer til produktion af spændende urte-te, men der er også andre rigtig gode producenter. Eksempelvis laver danske Naturdrogeriet en række spændende urteblandninger til te. De forhandler også separate urter, så du kan sammensætte din egen te, eller blot drikke en helt specifik urt for sig. Jeg remser her nogle af de mest basale urter op, som er gode at have i sit urte-te sortiment. Sammensæt dem efter smag og behag og lav din egen urte-te.

  • Anis – Lækker krydret lakridsagtig smag – pas på med at bruge for meget, da smagen kan være gennemtrængende i en te-blandning – købes her.
  • Brændenælde – Et must i din urte-tek. Brændenælde er super sundt, godt for blod og lever, og det smager godt. Drik det rent eller bland det med andre gode urter – Fås her.
  • Baldrian – Bruges ved søvn-besvær. Baldrian er let søvndyssende og beroligende. Derfor skal du ikke drikke det hvis du skal køre bil eller på anden måde være koncentreret. Drik det hvis du har svært ved at falde i søvn om aftenen. Blandes gerne med humle, da kombinationen er god mod søvnbesvær – Find det her.
  • Brombærblade – smager dejligt og er sundt.
  • Gurkemeje – en fræk lille rod, som er fyldt med antioxidanter. Læs mere om gurkemeje og golden-milk her. Fås online her.
  • Hindbærblade – lækker smag og sundt! Indeholder polypeptider, flavonoider og tanniner. Fås her.
  • Kamille – afslappende og beroligende mild urt, som altid er god. Se priser her.
  • Lakridsrod – fantastisk smag og sund. Pas dog på med for meget lakridsrod hvis du har for højt blodtryk. F¨ås her.
  • Lavendel – også beroligende og med dejlig smag. Fås her.
  • Morgenfrue – en fantastisk blomst som bruges til både hudpleje og indre pleje. Den dyrkes nemt i haven eller altankasse. Kan drikkes som den er eller blandes med andre urter. Fås her.
  • Mynte – dejlig forfriskende smag. Fås her.
  • Salvie – en lidt mere jordagtig, næsten lidt støvet smag – sund og lækker, for sig eller blandet med andet. Find den her.
  • Timian – god for lunger og luftveje. Smager dejligt krydret. Kan laves til te fra frisk eller tørret urt. Gror nemt i haver og potter. Køb her.

Marcussens Universal te

En vaskeægte klassiker når det kommer til en god urteblandnings-te. Marcussens universal te smager super lækkert, den er sund og så er den fyldt med ikke mindre end 25 forskellige urter, rødder og blomster. Kan absolut anbefales. Især lækker som hygge-aften-te. Fås her.

Yogi-te

Den populære yogi te startede tilbage i 70erne i USA, hvor en indisk yogalærer serverede dejlig krydret te til hans elever. te’en var meget populær og en gruppe af hans elever satte den i produktion. I dag har Yogi te et stort sortiment af lækre te’er. Der følger altid en yogastilling og beskrivelse med på pakken. Og hver enkelt te-brev kommer med en lille filosofisk yogi-tanke påskrevet brevets hank. Virkelig en dejlig te. Jeg elsker selv deres grønne chai, som bare smager himmelsk! Fås her.

Pukka

Er nok en af de største og mest kendte te producenter. Vil du prøve nogle af deres te’er kan du jo starte med en æske som indeholder forskellige udgaver. Fås her.

Hvornår skal man drikke hvad?

Drik grøn, hvid og sort te om morgenen og i løbet af dagen. Disse te-former er mildt opkvikkende på grund af koffein-indholdet. Drik din urtete om eftermiddagen og aftenen eller når regnen drypper ned og du sidder og filosoferer over livet. Urte-te er varmegivende, beroligende og livsgivende. Ikke til at undvære for os helsefreaks 😉

Vil du gerne sætte dig ind i de forskellige smage og typer af te, kan du med fordel købe en te-boks med diverse tetyper. Så kan du i ro og mag nyde forskellige former for te og lige så stille blive en rigtig te-kender. Husk at give te’en opmærksomhed nok til at smage de forskelllige nuancer, så du lærer at kende den ene slags fra den anden. En virkelig fin måde at begynde at værdsætte og genkende forskellige former for te. Eksempelvis denne.

Læs også: Er kaffe sundt? Få svaret her

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken slags te er sundest?

Det afhænger af ens personlige sundhedsmål, men generelt anses grøn te for at være en af ​​de sundeste typer te, da det er rig på antioxidanter og polyfenoler.

Hvilke typer te findes der?

Der findes mange typer te, herunder sort te, grøn te, oolong te, hvid te og rooibos te.

Hvad er der i The?

Te er lavet af bladene fra tebusken (Camellia sinensis) og indeholder forskellige niveauer af koffein, tanniner, theaflaviner og catechiner, afhængigt af typen af ​​te. Nogle teer kan også indeholde urter, blomster eller frugter for at tilføje smag og sundhedsmæ

Skriv en kommentar