Alt, hvad du skal vide om castor olie + 7 geniale ting du kan bruge den til

Castor olie går under mange forskellige navne såsom ricinusolie og kristpalmeolie. Uanset hvad du kalder den, har den en lang række gavnlige egenskaber, du kan få glæde af. Det gælder i særdeleshed i forbindelse med hud- og hårpleje, men også til blandt andet styrkelse af immunforsvaret kan du benytte denne olie.

Hvad er Castor olie?

Castor olien kommer fra frø fra planten ricinus comminus. Disse koldpresses, hvorved den tyktflydende olie udvindes. Olien er som regel klar eller gullig i den, og den er mild i både smag og duft. Du bør ikke spise frøene rent.

Sammenlign priser på 250 ml castor olie

Da Castor olien er temmelig tyk sammenlignet med andre olier, kan du overveje at blande den med diverse andre vegetabilske olier eller andre produkter, hvis du ønsker at opnå en mindre tyk konsistens.

Ricinusoliens anvendelsesmuligheder

Ricinusolie, Castor olie, kristpalmeolie … Kært barn har mange navne. Lige så vel som denne olie har mange navne, har den også mange anvendelsesmuligheder. Igennem tiden er den blevet brugt til behandling af alverdens forskellige symptomer, og det er fortsat yderst populært at gøre brug af den geniale olie den dag i dag.

Du kan indtage olien oralt, og derudover kan den bruges udvortes på hud og hår uden risici. Olien bør ikke indtages i for høje mængder, hvilket vi vender tilbage til senere.

5 geniale ting, du kan bruge Castor olie til

Ricinusolie indgår ofte i forskellige plejeprodukter såsom shampoo og cremer, men du kan også bruge den til skønhedspleje. En god castor olie kan købes her.

Her nedenfor gennemgår vi fem af de smarte ting, du kan bruge Castor olien til.

1: Castor olie mod hårtab

Castor olie mod hårtab

Det er intet mindre end genialt at bruge Castor olie til håret. Både hvis du gerne vil forhindre hårtab, og hvis du gerne bare vil give dit hår lidt ekstra kærlighed, er det relevant at overveje ricinusolie eller Castor olie.

Castor olie fremmer ganske enkelt hårvæksten, og derfor er det også særdeles relevant at gøre brug af ricinusolie ved hårtab. Desværre kan du ikke benytte Castor olie mod hårtab, hvis du allerede har mistet stort set alt dit hår.

Derimod kan du forebygge hårtab ved at påbegynde en behandling, så snart du opdager, at dit hår begynder at blive tyndere. Lav således en ricinusoliehårkur, og kom denne i håret jævnligt, hvis du gerne vil forhindre hårtab. Du kan eksempelvis blande olien med andre olier, som ligeledes er gode i forbindelse med hårtab.

Generelt kan du med fordel komme ricinusolie i hovedbunden såvel som i dine hårspidser, hvis du gerne vil have sundt og stærkt hår. Olien indeholder mange gode stoffer, dit hår og din hovedbund kan få glæde af, så byt gerne din almindelige hårkur ud med en hjemmelavet udgave med ricinusolie i. Kan findes her.

2: Bekæmp forstoppelse med olie

Bekæmp forstoppelse med castor olie

Den er god nok, Castor olie er blevet kendt som naturens egen afføringsmiddel. Skulle du gå hen at blive forstoppet, skal du således blot indtage en omgang Castor olie.

Voksne kan indtage cirka en spiseskefuld af olien dagligt i maksimalt ti dage i forbindelse med forstoppelse. Er dit barn forstoppet, kan du give ham eller hende en teske af olien. Sørg for, at hverken du eller dit barn får for meget Castor olie, da det ikke er sundt.

I denne forbindelse skal det nævnes, at flere undersøgelser peger på, at Castor olie kan fremprovokere veer. Er du gravid, og ønsker du ikke at fremskynde fødslen, bør du således helt undlade at indtage Castor olie.

3: Slip af med lus ved hjælp af olie

Slip af med lus ved hjælp af castor olien

Er du så uheldig at gå hen at få lus? Vil du gerne være fri for at skulle benytte dig af skrappe lusemidler med diverse kemikalier i? Så kan du i stedet bruge Castor olie. Castor olien smøres ganske enkelt ind i hårbunden, hvorefter du kæmmer håret. Olien kan både dræbe lus og luseæg, og derudover gør olien det nemmere og mere effektivt at kæmme håret. Find ricinusolie af god dansk kvalitet her.

4: Brug Castor olie til ansigtet

Brug Castor olie til ansigtet

Som så mange andre vegetabilske olier gælder det også for Castor olie, at du med fordel kan bruge denne til ansigtsplejen. Den gør din hud blød og smidig og kan desuden have en gavnlig effekt, hvis du lider af akne eller har andre hudproblemer.

Noget af det geniale ved olien er, at den er utroligt drøj i brug. Det vil sige, at det er en yderst økonomisk løsning at benytte Castor olie til ansigtet fremfor at benytte for eksempel en dyr ansigtscreme.

Castor olie trænger effektivt ind i huden og har den egenskab, at den kan gøre det lettere for andre olier at trænge ind. Derfor er det også ideelt at bruge Castor olie i kombination med andre naturlige olier. Olien er særdeles god til tør og fedtet hud, men kan også bruges, hvis du har normal hud eller sart hud. Fås her.

5: Få længere øjenvipper med olie

Få længere øjenvipper med castorolie - Ricinusoliens

Ønsker du at få længere øjenvipper eller mere fyldige øjenbryn? Så kan du faktisk også få glæde af Castor olie. Lige så vel som det har en gavnlig effekt i forbindelse med hårtab, kan det også bidrage positivt til hårvæksten ved dine øjenbryn og øjenvipper.

Rigtig mange har set positive resultater ved at bruge Castor olie til øjenvipperne morgen og aften igennem nogle uger. Ligeledes kan du smøre Castor olie på øjenbrynene, hvis du ønsker at se en øget hårvækst her.

Du kan i dag finde alverdens forskellige produkter, der hævder at kunne give dig længere vipper eller mere fyldige bryn, men når du vælger Castor olie til formålet, får du altså et 100 % naturligt produkt. Det vil sige, at der ikke er alverdens tilsætningsstoffer og kemikalier i, og det er naturligvis en fordel

6: Bekæmpelse af bakterie- og svampeinfektioner

Castor olien har rigtig mange fordele, som kan være til gavn for mange mennesker. En af dens mange fordele er, at olien kan være med til at bekæmpe bakterie- og svampeinfektioner.

Der er udført mindre studier, som har vist, at castor olie har både antibakterielle og antisvampe egenskaber. Olien er også blevet klassificeret som en naturlig antioxidant samt et antibakterielt middel mod infektioner.

Når det kommer til at bekæmpe bakterie- og svampeinfektioner, kan castor olie eksempelvis have en effekt ved bekæmpelsen af negle- eller fodsvamp, svamp i skeden, svamp under brysterne, ringorm m.m.

7: Anvend castor olie som afføringsmiddel

Castor olie kan være det helt rette og oplagte valg af naturmedicin, hvis du er på jagt efter et afføringsmiddel mod din forstoppelse. Olien har yderst gode egenskaber, når det kommer til at få sat gang i dine tarme, så du kan slippe af med forstoppelsen. Er du gravid, bør du dog ikke bruge castor olie, hvis du lider af forstoppelse. Det er nemlig en olie, der også bliver anvendt til at få sat gang i veerne ved en fødsel. Det er derfor ikke tilrådeligt, at du benytter dig af castor olie, hvis du har forstoppelse, mens du er gravid.

Castor olie som både sundheds- og skønhedsprodukt

Castor olie som både sundheds- og skønhedsprodukt

Castor olie har vist sig at være gavnligt i en lang række forskellige sammenhænge. Det har en positiv effekt på immunforsvaret og øger desuden blodcirkulationen i det område, den smøres på. Undersøgelser viser desuden, at der er flere hvide blodlegemer i blodet ved de områder, olien er brugt på.

Olien kan bruges til at bekæmpe tør hud og tørre læber, og derudover er det altså genialt at bruge olien til håret. Det styrker håret, mindsker hårtab og gør derudover, at håret ser mere glansfuldt ud.

Du kan købe ren Castor olie, som du kan bruge enten alene eller sammen med andre lækre olier. Derudover kan du naturligvis få fat i en lang række produkter, der indeholder Castor olie, hvorved du også får glæde af dens gode egenskaber.

Hvad er fordelene ved Castor olie ifølge undersøgelser?

Videnskabelige undersøgelser har vist, at ricinusolie har forskellige fordele, herunder afførende og rensende egenskaber, reducerer smerter ved neurogen inflammation, forbedrer symptomer på forstoppelse, indeholder terapeutiske komponenter, herunder fedtsyrer, flavonoider, phenolforbindelser, aminosyrer, terpenoider og phytosteroler, forbedrer immunfunktionen, hjælper tør, irriteret, solbrændt eller akne-udsat hud, har anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber og har en god oliekvalitet sammenlignet med andre vegetabilske olier.

FordelKilde
Afførings- og rensende egenskaber1
Reducerer smerter ved neurogen inflammation2
Forbedrer symptomer på forstoppelse2
Indeholder terapeutiske komponenter, herunder fedtsyrer, flavonoider, phenolforbindelser, aminosyrer, terpenoider og phytosteroler3
Forbedrer immunforsvaret3
Hjælper tør, irriteret, solbrændt eller akneudsat hud3
Anti-inflammatoriske og antioxidante egenskaber4
God oliekvalitet sammenlignet med andre vegetabilske olier4

Kilder:

 1. https://www.researchgate.net/publication/327345451_Physiological_and_Medicinal_Properties_of_Castor_Oil
 2. https://intjnm.com/evidence-for-the-topical-application-of-castor-oil/
 3. https://draxe.com/nutrition/castor-oil/
 4. https://www.scielo.br/j/cta/a/jtzR5bpyvr9Fm6WYDrRqt7t/?format=pdf&lang=en

FAQ

Hvad kan man bruge Castor olie til?

Castor olie er en slags olie, der ofte bruges som base for lægemidler og kosmetikprodukter. Den kan også bruges som affedtningsmiddel, laksalve, mavemedicin og fugtighedscreme.
Castor olie har en række medicinske egenskaber, der gør den nyttig til behandling af en række lidelser, herunder forstoppelse, hudinfektioner og betændelse. Imidlertid er det altid en god idé at tale med en læge, før man bruger castor olie eller andre lægemidler, for at sikre, at man bruger dem på en sikker og effektiv måde.

Hvad er Castor olie lavet af?

Castor olie er lavet af frøene fra ricinusolieplanten, også kendt som castor bean planten. Frøene indeholder en høj koncentration af ricinolie, som er den aktive ingrediens i castor olie.
Frøene presses for at udtrække olien, som så filtreres og renses for at fjerne eventuelle urenheder. Resultatet er en tyktflydende, klart til gennemsigtig olie, der har en række medicinske og kosmetiske anvendelser.

Er Castor olie godt for øjenvipper?

Ja, castor olie kan være godt for øjenvipper, da det kan hjælpe med at gøre dem længere og tykkere. Castor olie indeholder en række næringsstoffer, der kan hjælpe med at styrke og beskytte øjenvipper, så de bliver sunde og blanke.
For at bruge castor olie til øjenvipper kan man bruge en lille mængde på en bomuldspindel og forsigtigt gnide den ind i øjenvipperne før sengetid. Det er en god idé at tale med en læge, før man bruger castor olie eller andre produkter på øjnene, for at sikre, at de er sikre at bruge.

Læs også vores artikel om hybenkerneolie.

Castor olie

6 kommentarer til “Alt, hvad du skal vide om castor olie + 7 geniale ting du kan bruge den til”

  • Tak for dit spørgsmål. Der er flere måder at bruge castor oil i hovedbunden. Du kan blande den op med anden olie (eksempelvis kokos eller mandelolie) eller bruge den som den er. Castor oil har en meget tyk konsistens, så den kan være svær at fordele. Du skal kun bruge ganske lidt og massere det ind i hovedbunden.

   Det gøres nemmest ved at opdele håret i sektioner, og så tage en sektion af gangen. Det er svært at vaske olien ud med sulfatfri shampoo, men det kan sagtens lade sig gøre.

   Først og fremmest skal du sørge for ikke at bruge for meget castor oil. Husk det skal ind i din hovedbund og ikke ind i dit hår. Det er via hovedbunden at olien virker og ikke via hårstråene. Så kun lidt olie i hovedbunden. Når du skal vaske det ud starter du med at gøre håret godt og grundigt vådt i varmt vand. Brug gerne tid på at få det ordentligt gennemvædet.

   Sluk for vandet og del dit hår op i sektioner, en sektion af gangen masserer du dit shampoo godt ind i hovedbund og hår. Brug eventuelt en shampoo som har kokossulfat. Når du har fået fordelt shampooen i hele hovedbund og hår skyller du grundigt. Gentag hvis nødvendigt.

   Svar
 1. Hej. En god økologisk olivenolie som feks den koldpressede sicilianske fra Sikani, der er en af de bedste og smager helt vidunderligt, er rigtig god at blande med amerikansk olie (castor olie)

  Svar

Skriv en kommentar