Få mere ud af din træning ved at vælge den bedste yogamåtte

Uanset, om du dyrker yoga, pilates eller hjemmefitness foran fjernsynet, bør du anskaffe dig en yogamåtte. Der findes utallige varianter derude, og det kan derfor være svært at gennemskue, hvilken der er den bedste yogamåtte.

Det problem hjælper vi dig gerne med, og vi har derfor samlet 13 af de bedste yogamåtter på markedet, som vi gennemgår herunder. Det giver dig et rigtig godt grundlag for at vælge den bedste yogamåtte til dit behov.

Vi skrev også til Anna-Sophia fra DoYoga.dk og spurgte hende om, hvilke yogamåtter hun normalt anbefalede til hendes yogier og undervisere – se hendes svar her:

Jeg er meget glad for Liforme, Manduka; luna Ligaya til Hot yoga og Moonchilds egen 🙂

Få mere ud af din træning ved at vælge den bedste yogamåtte - anna sophia

Anna-Sophia
DoYoga.dk

Læs mere om hendes anbefalinger her.

Vi kommer naturligvis også med vores egne anbefalinger længere nede i artiklen.

Hvorfor bruge en yogamåtte?

Når du dyrker yoga – eller er anden motion, hvor du befinder dig på gulvet – er det hårdt for kroppen og især leddene at bevæge sig direkte på det hårde gulv. Derfor anbefales yoga og anden træning altid udført på en yogamåtte eller træningsmåtte.

Yogamåtten giver et komfortabelt og affjedrende underlag, som dels føles mere rart at træne eller ligge på, men som også giver en vigtig affjedring, der forebygger ømme led og overbelastning.

Typer af yogamåtter

Yogamåtter er et vidt begreb, der dækker over alle måtter, du i princippet kan dyrke yoga på. De billigste yogamåtter svarer til et tyndt liggeunderlag i det ikke-miljøvenlige PVC-plast, mens der også findes mange tykkere og større træningsmåtter i bedre kvalitet.

Overordnet set bør du kigge på 3 forskellige ting, når du leder efter den bedste yogamåtte:

 • Tykkelse
 • Længde
 • Materiale

Længde

Længden på yogamåtten har også meget at sige, og den afhænger af din højde. Du bør som minimum kunne ligge udstrakt på måtten, for at den passer til dig. Den må gerne være lidt længere for lethedens skyld, så du ikke skal bruge energi på at placere dig inden for måtten ved hver øvelse.

Bredden har ikke lige så meget at skulle sige. Standardmålet i bredden er 60 cm, og det passer de fleste. Er du bred over hofterne, skal du gå efter en tilsvarende bredde på yogamåtten – gerne med lidt tillæg.

Yogamåtte størrelse tabel:

Din HøjdeYogamåtte Længde (cm)Yogamåtte Brede (cm)
Under 183 cm 172 cm – 182 cm61 cm
Over 183 cm214 cm61 cm – 92 cm

Tykkelse

For at skåne din krop mest muligt, kan det være en god idé at vælge en lidt tykkere yogamåtte. Hvor tyk, den bør være, afhænger i princippet af din vægt. Jo højere vægt, des tykkere yogamåtte. De fleste vil foretrække en yogamåtte på minimum 4 mm for komfortens skyld. Det er dog også værd at være opmærksom på, at jo tykkere, måtten er, des dårligere bliver din balance på måtten, da underlaget bliver blødere og mere ustabilt.

Materiale

De traditionelle yogamåtter er produceret i PVC, som er et plastmateriale. Yogamåtter laves dog heldigvis efterhånden i et væld af forskellige og mere miljøvenlige materialer som naturgummi, andre typer af gummi, skum og uld.

Vil du gerne have en yogamåtte, der er uden skadelig kemi og allergifremkaldende stoffer, skal du kigge efter Oeko-Tex-certificeringen.

Overfladedesignet på måtten er også vigtigt, da forskellige overflader har forskellige formål. Derfor kan du finde yogamåtter med glat, ru og riflet struktur i forskellige grader. Typisk vil den glatte version være den mindst hensigtsmæssige at vælge, da du risikerer at glide, hvid du sveder. Ru og riflede overflader tillader dig et bedre greb.

De 13 bedste Yogamåtter

Der er rigtig mange gode yogamåtter på markedet, og der kommer hele tiden flere til. Nogle af de mest anerkendte mærker er Casall og Sports Pharma, så der er naturligvis udvalgt produkter i de mærker herunder – men også fra en række andre producenter, der laver yogamåtter i god kvalitet.

Moonchild

moonchild - bedste yogamåtte
PRISER FRA
 

 

429,-

 

Lækker yogamåtte i miljøvenligt naturgummi. Måtten har en overflade af PU, som båder øger komforten men også greb og kontrol, så du ikke glider på måtten – heller ikke selvom du har svedige hænder.

Takket være det fleksible materiale, fylder måtten ikke særlig meget, når den er rullet sammen, og den er dermed nem at transportere til og fra træning. Den kommer desuden i mange forskellige farver, og den er i en god længde.

Måtten vejer kun 2,3 kg, hvilket bestemt er i den pæne ende af skalaen. Den er dermed både oplagt til brug hjemme og ude.

Moonchild fås også i en XL-version i målene 200 x 66 x 0,5 cm.

 • Mål: 183 x 61 cm
 • Tykkelse: 4 mm
 • Materiale: Naturgummi
 • Farve: Sort, turkis, lilla, olivengrøn, navy

Manduka Prolite

manduka prolite er en af de bedste yogamåtter
PRISER FRA
 

 

429,-

 

Manduka Prolite omtales af mange som værende det oplagte valg til yoga og andre træningsformer. Måtten er let, den er Oeko-Tex certificeret, og så har den en overflade, der afviser både fugt og bakterier, hvilket giver en lang holdbarhed. Manduka Prolite er 100% fri for latex.

Denne træningsmåtte har et medium grib, hvilket er anbefalet af de fleste yoga-undervisere, da du nemt kan glide fra stilling til stilling – uden at risikere at falde.

Manduka Prolite fås i rigtig mange forskellige farver, så du kan få en yogamåtte af høj kvalitet i præcis den farve, du foretrækker. Derudover vejen den kun 1,8 kg og fylder meget lidt sammenrullet, så den er perfekt at have med på farten.

Manduka fås også i en Pro-version i størrelsen 180 x 66 x 0,5 cm.

 • Mål: 180 x 61 cm
 • Tykkelse: 4,7 mm
 • Materiale: PVC
 • Farve: Mørkeblå, blå, lyseblå, sort, bordeaux, lilla, grå, grøn, mørkegrøn, violet

Manduka X Yoga Mat

Manduka X Yoga Mat
PRISER FRA
 

 

429,-

 

Manduka X Yogamåtte er en lækker yogamåtte i TPE-gummi, som er fleksibelt, har god affjedring og er meget komfortabel at træne på. Dertil kommer, at TPE-gummi er et miljøvenligt produkt, som er uden skidt kemi. Måtten er blandt andet fri for phtalater og latex.

Træningsmåtten kan bruge til yoga og pilates og alle øvrige former for træning, og den fylder meget lidt, når den er rullet sammen. Den kommer desuden i nogle fine farver, og er i en fin længde på 180 cm.

 • Mål: 180 x 61 cm
 • Tykkelse: 5 mm
 • Materiale: TPE-gummi
 • Farve: Mørkeblå, lilla eller sort 

Casall Mat Position 4 mm

iForm har tidligere kåret Casall Yogamåtte Mat Position til ”Yogamåtte bedst i test”, så her bliver du formentlig ikke skuffet. Måtten er i TPE-gummi, som er et genbrugsmateriale. Den er dermed fri for PVC-plast, hvilket er endnu en miljømæssig fordel.

Måtten har en god størrelse på 183 cm i længden, og selvom tykkelsen er i den lave ende af skalaen med 4 mm, er der takket været materialet og designet tale om en virkelig god yogamåtte med et eminent greb.

 • Mål: 183 x 61 cm
 • Tykkelse: 4 mm
 • Materiale: TPE-gummi
 • Farve: Sortgrå

Reebok Mat Yoga Delta

Lækker træningsmåtte fra Reebook i et polstret design med en ru overflade for et bedre greb. Måtten er 4 mm tyk, hvilket er til den tynde side, men til gengæld fylder den ikke meget sammenrullet, og den har to ophængshuller, så den nemt kan hænges til tørre efter brug og efter aftørring.

Yogamåtten her er både egnet til yoga og pilates. Den egner sig bedst til kvinder, da længden er på 173 cm, og den derfor er til den korte side.

 • Mål: 173 x 61 cm
 • Tykkelse: 4 mm
 • Materiale: Skum
 • Farve: Sort

Sports Pharma Yogamåtte

Prisvenlig yogamåtte i PVC med nubret overflade, der giver et bedre greb og mindre risiko for at glide. Måtten er desuden skridsikker, så den ikke rykker sig under brug.

Sports Pharma yogamåtten er antibakteriel og nem at rengøre med en fugtig klud eller sprit, og så føles den lun mod hænder og fødder ved brug. Måtten er i standardt mål på 180 x 60 cm med en fin tykkelse på 5 mm, hvilket er et godt valg for de fleste.

 • Mål: 180 x 60 cm
 • Tykkelse: 5 mm
 • Materiale: Skum
 • Farve: Blå, lilla eller orange

UltraGrip Mat Yogamåtte

UltraGrip Mat Yogamåtte
PRISER FRA
 

 

459,-

 

UtraGrip yogamåtte er lavet i naturgummi, hvilket har mange fordele. Dels er der tale om et naturmateriale frem for et plastmateriale, og det er mere fordelagtigt for miljøet, da det er biologisk nedbrydeligt. Derudover er måtten fremstillet i Europa, hvilket sætter visse standarder til selve produktionen og forkorter fragten. 

UltraGrip yogamåtten kan desuden vaskes ved 30 grader i vaskemaskinen, hvilket gør rengøring meget nem og grundig. Grebet på måtten er virkelig godt, og forhandlere af yogaudstyr omtaler måtten som værende blandt de bedste yogamåtter på markedet til trods for den beskedne tykkelse på 4 mm. Til gengæld har den en flot længde på 185 cm.

Måtten er Oeko-Tex-certificeret, hvilket sikrer, at den er fri for skadelige stoffer. Det eneste, du skal være opmærksom på, er, at den ikke anbefales til folk med latex-allergi.

 • Mål: 185 x 60 cm
 • Tykkelse: 4 mm
 • Materiale: Naturgummi
 • Farve: Lilla eller petroleum

Adidas Mat Yogamåtte – 8 mm

Vil du gerne have en ekstra tyk yogamåtte, er denne model fra Adidas et oplagt valg med sine 8 mm. Tykkelsen gør både yoga, pilates og anden form for gulvtræning mere behagelig. Til trods for ekstra tykkelse, er der god stabilitet i måtten, så du ikke risikerer at miste balancen, og så er strukturen skridsikker.

Endnu en fordel ved denne træningsmåtte er, at den kun vejer 0,5 kg, hvilket er til den meget lette side. Materialet er en blanding af fortrinsvis EVA-skum med et 15%-indhold af TPE-gummi, hvilket til sammen giver en let og stabil træningsmåtte.

 • Mål: 176 x 61 cm
 • Tykkelse: 8 mm
 • Materiale: 85% EVA-skum og 15% TPE-gummi
 • Farve: Grå

Sports Pharma Profi GymMat Pro Træningsmåtte

Sports Pharma Profi GymMat Pro Træningsmåtte
PRISER FRA
 

 

400,-

 

Ekstra tyk yogamåtte på hele 10 mm i NBR-gummi. Måtten er fleksibel og komfortabel, og materialet forbliver resistent over for tryk, hvilket vil sige, at det let ”popper” op igen, når trykket fjernes. Materialet er desuden antibakterielt og let at rengøre med vand, og så indeholder det ikke plastik og er også fri for latex og formamid.

Sports Pharma træningsmåtten er 180 cm lang, hvilket er en gennemsnitlig størrelse til en yogamåtte, der passer de fleste, og selvom den er væsentligt tykkere end mange andre yogamåtter, er den stabil at træne på.

 • Mål: 180 x 60 cm
 • Tykkelse: 10 mm
 • Materiale: NBR-gummi
 • Farve: Sort

Reebook Mat Yoga Elite

Reebook Mat Yoga Elite
PRISER FRA
 

 

157,-

 

197,-

 

209,-

 

Endnu en træningsmåtte fra Reebook; denne gang med en tykkelse på 5 mm og en længde på 183 cm, hvilket er nogle meget pæne mål, der skaber rammer for en stabil men komfortabel træning. Måtten har smarte ophængshuller, så den kan lufttørre inden sammenrulning.

Udover at være blød og behagelig, vejer denne yogamåtte også kun 850 gram, hvilket er en klar fordel, hvis den skal medbringes til træning.

 • Mål: 183 x 61 cm
 • Tykkelse: 5 mm
 • Materiale: Skum
 • Farve: Sort

Surya Yogamåtte i 100% uld

Surya Yogamåtte i 100% uld
PRISER FRA
 

 

449,-

 

Selvom de fleste nok vil forbinde en yogamåtte med en måtte i enten plast- eller gummimateriale, er der mange fordele ved at vælge en yogamåtte i uld. Dels er der tale om bæredygtig produktion af uld, men også uldens egenskaber går godt i spænd med en træningsmåtte. Uld er nemlig både smudsafvisende, selvrensende og yderst holdbar. Derudover er det blødt og komfortabelt.

Især hvis du skal genoptræne, kan du også få glæde af uldens mere isolerende effekt, der kan give en varmemæssig fordel i muskeltræningen.

Bunden er i latex, der giver en fleksibilitet, som det også kendes fra andre yogamåtter, mens det øverste lag er i 100% uld.

 • Mål: 200 x 75 cm
 • Tykkelse: cirka 5 mm
 • Materiale: Uld og latex
 • Farve: Hvid

Casall Exercise Comfort 7 mm Yogamåtte

Endnu en Casall yogamåtte, der denne gang er en ekstra tyk variant på 7 mm, hvilket gør noget godt for komforten; især hvis der er tale om ekstra hård eller langvarig træning. Selvom måtten her er i den tykke ende, yder den stadig en god stabilitet under træningen.

Det 2-lags TPE-gummi giver en stærk og fleksibel konstruktion, der egner sig til alle typer af træning. Materialet er desuden nemt at gøre rent, og så er TPE-gummi et miljøvenligt produkt.

Casall scorer typisk højt i diverse yogamåtte test – og det er ikke uden grund.

 • Mål: 180 x 61 cm
 • Tykkelse: 7 mm
 • Materiale: TPE-gummi
 • Farve: Sort

Sportsact Yogamåtte

Få mere ud af din træning ved at vælge den bedste yogamåtte - Sportsact yogamaatte
PRISER FRA
 

 

229,-

 

Træningsmåtten fra Sportsact er lavet i den allerbedste kvalitet, så den kan holde år efter år. Du kan både bruge den til din træning derhjemme, når du er til træning ude i byen, eller hvis du har en klinik, hvor du skal bruge træningsmåtter. Det er nemt og ligetil at transportere denne træningsmåtte fra A til B, da der medfølger en bærestrop.

Du kan udføre alle mulige øvelser på måtten med ro i sindet, da den er skridsikker. Dog bør du ikke være iført sko, når du befinder dig på træningsmåtten, da den ikke er fremstillet med henblik på dette.

Når du er færdig med at bruge træningsmåtten, kan du hænge den op i de to huller eller bare rulle den sammen og sætte den i et hjørne eller i et skab. Har du brug for at rengøre træningsmåtten, er dette også meget nemt.

 • Mål: 180 x 61 cm.
 • Tykkelse: 1,2 cm.
 • Farve: Sort

Den bedste yogamåtte – vores anbefaling

Der er mange gode bud blandt de nævnte yogamåtter, så det har ikke været nemt at vælge en favorit. Men alligevel er vores anbefaling:

Casall Mat Position 4 mm

Casall yogamåtten har en god længde, der passer til de fleste, og som er længere end gennemsnittet. Selvom den kun er 4 mm i tykkelsen, er den alligevel komfortabel at træne på, og den har et rigtig godt greb; selv med meget svedige hænder.

Derudover er det et stort plus, at Casall Mat Position er i et miljøvenligt genbrugsmateriale.

Se også: Bedste microfiber håndklæde

Hvilken yogamåtte skal jeg vælge?

Valget af yogamåtte eller træningsmåtte afhænger af formålet og af dit træningsniveau. Naturligvis har dit budget også noget at sige, da der er prismæssige forskelle på de forskellige yogamåtter.

Skal du dyrke yoga, pilates, fitness eller anden form for træning? Eller skal du bruge den til genoptræningsøvelser eller udstrækning?

Hvorfor yoga (yogamåtte) infografik
Hvorfor yoga – Infografik

Når du skal træne på måtten i et sådant omfang, at du kan begynde at svede af det, er det vigtigt med en overflade, der ikke er for glat. Jo mere du sveder, jo mere grov en overflade er hensigtsmæssig af vælge.

Dertil kommer tykkelsen på yogamåtten. Typisk siger man minimum 4 mm. Mere end det øger komforten, men hæmmer balancen. Skal du lave relativt stillestående, stillesiddende eller liggende øvelser, f.eks. i forbindelse med genoptræning, vil en tyk yogamåtte være at foretrække for at skåne din krop og skabe komfort ved øvelserne.

Skal du ud at rejse, kan en rejse yogamåtte være et godt alternativ til din gode yogamåtte derhjemme. En rejse yogamåtte er typisk tyndere, fylder mindre og er relativt billig. På den måde risikerer du ikke at miste din dyre yogamåtte på rejsen, og en rejseversion kan bruges udenfor i sand eller på græs uden de store bekymringer.

Rengøring af yogamåtte

Materialevalget har naturligvis noget at sige for komforten, men det har også noget at sige i forhold til rengøringens lethed. Mange af plastmåtterne kan kun gøres rene med aftørring i form af en fugtig klud eller sprit, ligesom der findes deciderede rengøringsprodukter til yogamåtter, som kan sprayes på inden aftørring.

Nogle af de lidt dyrere modeller – typisk dem i naturgummi – kan tåle en tur i vaskemaskinen på et skåneprogram, og det er trods alt en nemmere og hurtigere løsning.

Typisk er der ingen af yogamåtterne, uanset materiale, der kan tåle at blive tørretumblet efterfølgende. Måtterne bør derfor hænges til tørre. Det er vigtigt, at måtten tørrer helt, inden den rulles sammen, da den ellers kan blive jordslået.

Hvor tit, du bør vaske din yogamåtte, afhænger af brugen. Dyrker du hot yoga, vil svedmængden typisk være så stor, at måtten bør vaskes efter hver brug, mens der godt kan gå uger eller måneder imellem egentlig vask af yogamåtten, hvis du dyrker hatha yoga. Der er dog ikke noget galt i at spritte måtten efter hver brug, uanset træningstypen, da du på den måde hæmmer bakterievæksten. Spritten fjerner ikke eventuel svedlugt, men eliminerer bakterier.

Undgå PVC for miljøets skyld

De fleste ældre modeller af yogamåtter var produceret i PVC-plast. Men både PVC og andre plastformer er yderst skadelige for miljøet; både i produktion og senere i afskaffelse. Derfor bør du – hvis du gerne vil værne om miljøet – vælge et mere bæredygtigt alternativ som for eksempel naturgummi eller TPE-gummi.

Er du i tvivl, om et materiale til yogamåtter er miljøvenligt, kan du altid kigge efter Oeko-Tex-certifikatet. Ved at vælge en yogamåtte med det certifikat, er du også sikker på at undgå skadelige og allergifremkaldende stoffer i din yogamåtte. Og netop i en yogamåtte, hvor du befinder dig tæt på materialet længe ad gangen og foretager dybe indåndinger i umiddelbar nærhed, er det vigtigt, at måtten er i et sundt materiale.

Se også: Dagens pollental

Vælg et langtidsholdbart materiale

Udover at tænke på bæredygtigheden, når du skal beslutte, hvilket materiale, du ønsker at købe yogamåtte i, bør du også overveje materialets holdbarhed. Der er nemlig meget store forskelle på de forskellige materialer.

Skum-materialer er typisk billige i indkøb, men holdbarheden er også væsentligt kortere end gummi-materialer. Det skyldes, at skum hurtigere mister sin struktur, bliver svagt og dermed knækker eller revner, hvor gummi i langt højere grad bevarer sin struktur og bliver ved at være fleksibelt.

Én ting er en yogamåtte, der fysisk går i stykker, noget andet er en yogamåtte med lugtgener. Derfor bør du også overveje muligheden for rengøring, da det forlænger levetiden. Det mest oplagte er, hvis yogamåtten kan tåle en tur i vaskemaskinen, men ellers bør den som minimum kunne tåle at blive sprittet af og vasket med vand og sæbe.

Anbefalinger til rejse yogamåtte

Hvis du i din hverdag dyrker yoga, pilates, mindfulness eller træning på gulv, vil du måske gerne kunne tage den del med, når du tager i sommerhus, rejser på ferie eller besøger familie. I princippet kan du sagtens tage din normale yogamåtte med, når du skal være væk i længere tid, men hvis du har en tung, dyr eller tyk yogamåtte, kan det give bedre mening at tage en rejse yogamåtte med. Der findes yogamåtter, der kaldes ”rejse yogamåtter”, men i princippet er en rejse yogamåtte alle typer af yogamåtter, der vejer lidt, kan foldes meget sammen og er nemme at have med.

En nem løsning er at købe en rejsetaske til yogamåtten, så du er sikker på, at den ikke ruller sig ud undervejs, men samtidig beskytter den, hvis du opbevarer den i din bagage.

Casall har for eksempel lavet denne smarte rejsetaske.

Ovenstående rejsetaske er med skulderrem, så du også kan bruge den, når du skal have din yogamåtte med til yoga eller træning herhjemme.  Derudover er den i nylon, som er et robust og slidstærkt materiale, der beskytter din yogamåtte mod skader. Det er ærgerligt at komme frem på ferie og finde ud af, at noget i din bagage har revet hul i din yogamåtte.

Rejsetasken passer til alle Casall yogamåtter, og på grund af god plads, passer den også til langt de fleste øvrige yogamåtter; den er hele 74 cm i bredden, og de fleste yogamåtter er lige omkring 60 cm i bredden.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor tyk skal en yoga måtte være?

Tykkelsen af en yogamåtte varierer og afhænger af personlige præferencer og behov. Generelt anbefales en yogamåtte med en tykkelse på omkring 3 mm til 1,5 cm for støtte og komfort under øvelserne.

Hvad er forskellen på en træningsmåtte og en yogamåtte?

En træningsmåtte er typisk tykkere og mere stødabsorberende end en yogamåtte, da det er designet til at beskytte gulvet under fysiske øvelser med større belastninger. En yogamåtte er mere tynd og fleksibel for at tillade større bevægelsesfrihed under øvelserne.

Kan man tabe sig ved at dyrke yoga?

Yoga kan hjælpe med vægttab, da det kan øge muskelstyrken og forbedre den generelle kropsholdning, hvilket kan øge metabolismen. Det kan også hjælpe med at reducere stress og øge bevidstheden om kost- og livsstilsvalg, hvilket kan føre til et bedre forhold til mad og en sundere livsstil. Men yoga alene er sandsynligvis ikke nok til at føre til vægttab, og bør kombineres med en kaloriebevidst kost og regelmæssig motion.

Læs også: De bedste kropsanalysevægt

Skriv en kommentar