Skab bedre vægttabsresultater med MCT olie

Hvis du vil tabe dig ved hjælp af LCHF-principperne – og specielt hvis du er på Keto diæt eller planlægger at starte på det snart – vil du før eller siden støde på MCT olie. MCT olie kan bruges som et rent kosttilskud eller fungere som en integreret del af din madlavning.

MCT-olie er rig på de vigtige mellemlange fedtsyrer, som er et særligt vigtigt indtag, når du er på LCHF-kur eller Keto kost – især i overgangen til at komme i ketose.

Hvad er MCT Olie?

MCT står for Medium Chain Triglycerides, som på dansk er de mellemlange fedtsyrekæder af triglycerider. Det betyder kort fortalt, at olien består af letfordøjelige fedtsyrer, der ikke bruger energi at optage i kroppen og omdanne til ketonstoffer i en Keto kur. Netop fordi MCT olie er letoptageligt, øger det dit energiniveau og stimulerer din fedtforbrænding med næsten øjeblikkelig virkning. Derudover har det en positiv virkning på dit blodsukker og dit velbefindende helt generelt.

Hvordan bruges MCT olie?

MCT olie kan i princippet tages i ren form, men den er særligt velegnet som et alternativ til almindelig madlavningsolie, hvorfor MCT olie kan bruges til stegning, salater og pastaretter og som tilskud i smoothies og juice.

Er du kaffedrikker, kan olien også bruges i kaffen, hvor du med fordel kan blande MCT olien med smør og tilsætte i kaffen. Det giver både en god smag og en lækker konsistens, men det hjælper også på frigivelse af koffeinet fra kaffen i kroppen. Denne form for kaffe kaldes blandt andet ”energikaffe” og ”bullet proof coffee”. MCT olien giver altså et ekstra energiboost til kaffen.

MCT olie virkning

Hvis du er på Keto diæt og er i ketose, vil du opleve, at MCT olie omdannes til ketonstoffer, som bruges som kroppens ”brændstof”. En Keto diæt går i korte træk ud på at skære kulhydrater fra i et omfang, så kroppen er i energiunderskud. I stedet tilføres ekstra store mængder af fedtstoffer, som kroppen vil omdanne til ketonstoffer og bruge som energi i stedet. Når kroppen er i ketose, vil den begynde at bruge af kroppens oplagrede fedtstoffer til forbrænding, og det skaber et hurtigt og effektivt vægttab.

Udover at MCT olie bidrager til ketose-processen, har olien også de egenskaber, at den sætter fedtforbrændingen i vejret, og at den giver et energi-boost, hvilket især i overgangsperioden er tiltrængt.

Det bedste MCT olie vægttab får du ved at følge en Keto diæt og udskifte alle former for madlavningsolie med MCT olie. Olien bruges i salater, madretter og eventuelt også til stegning, og du må gerne bruge rigeligt af den, så du får et relativt stort dagligt indtag. Vær dog opmærksom på eventuelle begrænsninger ved de enkelte olier i form af det anbefalede daglige indtag.

Læs også: Sådan virker Rosenrod og adaptogener

Vælg den bedste MCT olie

Der er flere forskellige varianter af MCT olie på det danske marked, men når du skal vælge den bedste MCT olie, er det vigtigt at kigge på indholdslisten. Den helt store forskel ligger i, hvorvidt olien er udvundet af kokosnødder eller en kombination af ingredienser fra kokosnødder og palmekerner (og eventuelt andet).

Vil du gerne have en MCT olie, der udelukkende er produceret ud fra kokosnøddens mest ketogeniske del – C8 caprylsyre – er nedenstående produkt et rigtigt godt bud: Nutricia MCT Oile:

Mange af de øvrige MCT olier på markedet har et indhold, der er udvundet af både kokosnødder og palmekerner, og som fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem C8 og C12 (og eventuelt også C10), hvilket er en ulempe, da C12 er den mindst ketogeniske MCT. En MCT olie, der er sådan sammensat, vil derfor være mindre effektiv.

Vil du gerne have et blandingsprodukt, der indeholder MCT olie i kombination med andre ingredienser, der er anbefalelsesværdige for en Keto diæt, kan du kigge nærmere på Oil of Life – Keto olie:

MCT kan med fordel også bruges til vægtøgning eller udholdenhedssport. Bulk – Medium Chain Triglycerides er MCT i pulverform, der enten blandes i forholdene 10 g MCT til 100 ml vand eller de 10 g som tilføjelse i en proteinshake. Vær opmærksom på, at indholdet af kalorier er højere i MCT pulver end i MCT olie.

Læs også: Lær mere om weightgainers

Fordele ved MCT olie

MCT olie har mange fordele og stort set ingen ulemper, da der er tale om en 100% naturligt udvundet olie.

  • Giver et mere stabilt blodsukkerniveau
  • Nedsætter lysten til søde sager
  • Mindsker risikoen for overspisning
  • Øger fedtforbrændingen
  • Indeholder ingen eller få kalorier
  • Skaber et mere stabilt energiniveau
  • Hjælper til et hurtigere vægttab
  • Kan bruges i madretter, salater, smoothies og kaffe
  • Kan erstatte madlavningsolie i madlavning og bagning
  • Er laktosefri, glutenfri, vegetarisk og vegansk

Er MCT Olie for alle?

Som udgangspunkt kan alle tage MCT olie, men ikke alle vil gavne lige meget af det. Hvis du ønsker et vægttab, bør du følge principperne for LCHF eller Keto for at opnå det optimale udbytte af olien. Mange professionelle atleter, bodybuildere eller øvrige professionelle sportsudøvere nyder også godt af det øgede energiniveau og den stimulerede fedtforbrænding, som MCT olie giver.

MCT olie vs. kokosolie

Mange tror fejlagtigt, at kokosolie og MCT olie er det samme – eller at kokosolie indeholder MCT olie. Det er ikke korrekt. MCT olie er en menneskeskabt olie på baggrund af de bedste dele af en kokosnød – eventuelt i kombination med palmekerneolie og andre favorable ingredienser.

Læs også: Alt om kokosolie

Det betyder i praksis, at MCT olien har alle kokosoliens gode egenskaber; men i en mere koncentreret form. MCT olie er dermed langt mere effektiv i et vægttab end kokosolie er. Det skyldes blandt andet, at MCT olie indeholder mange flere af de mellemlange fedtsyrer caprylsyre og caprinsyre, der giver et mere effektivt resultat.

Brug MCT olie til at komme i ketose

MCT olie er et hit i mange henseender, men især i processen fra at forbrænde kulhydrater, til at kroppen kommer i ketose og lærer at omdanne fedt til ketoner, der bruges til forbrænding, er MCT olie et rigtig godt redskab. Det skyldes, at MCT olie optages meget hurtigt og sætter skub i forbrændingen, og det har en positiv effekt på processen.

Se også: Beregn dit BMI

At komme i ketose-tilstand kan tage fra få dage til en uge eller to, og det kan være en hård proces med en krop i energiunderskud og et ustabilt blodsukker med generel utilpashed til følge. Derfor handler det om at gøre alt det, du selv kan, for at skabe en så harmonisk overgang som muligt, og her vil et indtag af MCT olie typisk være meget virkningsfuldt.

Skriv en kommentar