Adaptogener og rosenrod – din krops bedste ven

Adaptogener er en samlet betegnelse for urter der kan tilpasse sig kroppens behov. Fra det engelske ord ”adapt”, der betyder at tilpasse sig, kommer navnet Adaptogener. Der findes i alt 11 urter som har adaptogene egenskaber, men heraf er det kun 3, som opfylder samtlige krav til at være en adaptogen.

Man kan sige, at adaptogener har en form for intelligens, der gør, at de opfanger hvor og hvilket behov kroppen har, og derefter giver kroppen det den har brug for.

For at blive kategoriseret som en adaptogen urt, skal følgende betingelser være til stede:

 • Forbedring af kroppens almene evne til at tilpasse sig (eksempelvis i stressede perioder).
 • Højne kroppens modstandskraft.
 • Normaliserende virkning på kroppens funktioner.
 • Almen effekt i kroppen der ikke er lokaliseret i et specifikt organ.
 • Uskadelig og uden bivirkninger.

De 3 urter der opfylder alle ovenstående krav er ifølge Maximillian University i München (Kilde: 2009 Hedman):

 1. Rosenrod
 2. Russisk Rod
 3. Schisandra

Solaray har udviklet et kosttilskud hvor disse adaptogener samt adaptogenet astralagus er i. Det hedder All Energy. Fås her

Biosym har også deres eget adatogene kosttilskud ved navn Omnivital. Her er ovenstående urter samt astralagus også i indholdet. Kan købes her.

Rosenrod vokser i Norden, vi er altså super heldige, at vi har én, af de kun 3 eksisterende fyldestgørende adaptogener i verden, til at vokse i vores natur.

Andre adaptogener er eksempelvis Gotu Kola som du kan læse mere om her, Ashwagandha, Astralagus, Hyldebær, Ginseng og Maca. Foruden deres adaptogene egenskaber – at de tilpasser sig kroppens behov – har disse urter, rødder og bær også en masse andre gode egenskaber. Der vokser så uendelig meget godt i vores natur, og i takt med at vi lærer at leve med og af naturen, kan vi virkelig drage nytte af dens gaver. Det forudsætter selvfølgelig at vi passer godt på naturen. Derfor anbefaler jeg altid, at man går efter økologiske og lokale produkter. Hvilket gør rosenrod oplagt som foretrukken adaptogen, når nu vi bor i den nordlige del af verden.

De adaptogene urter går helt tilbage til Vikingerne og antikkens Grækenland

Adaptogene urter overblik

Brugen af helbredende urter går tilbage til før vores tidsregning. Studier tyder på, at rosenrod blev anvendt som almen medicinsk rod i antikkens Grækenland. Det siges at Vikingerne brugte rosenrod mod tømmermænd og i Sibirien drak man the af rosenrod for at styrke sig og holde sig rask, ligesom man brugte rosenrod til at lave suppe på i Grønland på grund af dens mange sunde egenskaber. Meget er sket siden da, men interessen for adaptogene urter er forbleven stor.

I 1960erne fik russerne øjnene op for rosenrod og andre adaptogene urter. Den forskning som russerne i 60erne udførte om rosenrod og andre lignende urter, førte til navnet ”adaptogener” på grund af deres gennemgående evne til at tilpasse sig kroppens behov. Siden 60erne er der skrevet mere end 120 farmakalogiske og kliniske rapporter om rosenrod. Som sagt – interessen er forbleven stor for den helbredende urt siden antikkens Grækenland og vikingernes tømmermænd.

Rosenrod – Nordens egen ægte adaptogen

Der er lavet mange studier af rosenrod og helt overordnet ses det, at rosenrod går ind og understøtter kroppens behov. Den kan derfor genoprette ubalancer og sørge for, at kroppen og sindet forbliver stabilt, selv under pressede og svære situationer og perioder i livet. Når rosenrod kan genoprette ubalancer, er det fordi den øger eller mindsker et enzym, hormon eller lignende – alt efter kroppens tilstand. Eksempelvis tyder det på, at rosenrod normaliserer vores blodtryk. Er blodtrykket for højet, sænkes det ved indtagelse af rosenrod, omvendt hvis det er for lavt.

Her kan du se nogle af de positive egenskaber som rosenrod besidder:

 • Modvirker træthed
 • Øger den mentale præstation
 • Mindsker og fjerner hovedpine og søvnproblemer
 • Beroliger ved nervøsitet, depressioner og angst
 • Øger sexlyst og har positiv indvirkning på impotens
 • Normaliserer blodtrykket
 • Normaliserer blodsukkeret
 • Sænker kolesteroltallet
 • Fremmer healingsprocesser i kroppen
 • Forbedrer hørelsen
 • Studier på dyr viser længere levetid
 • Beskytter mod UV-stråling
 • Øger kroppens modstandskraft mod forkølelse og influenza

(Kilde: Hedman, 2009)

Jeg kan kun anbefale, at du tager rosenrod som et dagligt supplement. Jeg tager selv 500 mg rosenrod hver morgen sammen med min vitaminpille. Kan fås her.

Rosenrod – Nordens egen ægte adaptogen

I perioder hvor du føler dig stresset, hvor livet kræver ekstra af dig, eller hvor du ikke har så meget energi, er det virkelig godt at tage rosenrod. Det kan være i eksamensperioder, ved nyt arbejde, dødsfald i familien, efter operationer, i forbindelse med sygdom, etc. Du ved sikkert godt selv, hvornår du føler dig presset og skal yde ekstra. Her kan du få hjælp fra rosenrod til at klare strabadserne.

Rosenrod bøger og studier til den nysgerrige

Vil du gerne læse mere om rosenrod og dykke lidt ned i nogle af de mange studier der er lavet om dens egenskaber, kan jeg anbefale bogen: Rosenrod, Nordens Mirakelurt, af Sara Hedman

Hos Saxo kan du ofte finde bogen brugt, jeg har netop fundet disse eksemplarer her.

Læs også: Bedste veganske kogebog

Den er også til at låne på biblioteker og sælges i forskellige helsekostbutikker.

Det engelske ord for rosenrod er Arctic Root.

Litteratur:

2009: Hedman, Sara. Rosenrod – nordens mirakelurt. Institut for Kontemplentær Sundhed

Skriv en kommentar