Alt hvad du skal vide om pollental

Som allergiker kan dagens pollental være en hjælp i hverdagen. Pollentallet kan have indvirkning på dit medicinindtag, men det kan i endnu højere grad bruges til at planlægge dine udendørs aktiviteter over foråret og sommeren. Meget høje pollental vil tvinge de fleste allergikere til at tilbringe de fleste af dagens timer indendørs, og det er rart at vide på forhånd – inden øjnene klør, og næsen løber.

Tjek dagens pollental

Det er heldigvis nemt at tjekke dagens pollental, der er opdelt i forskellige sorter. Både Astma-Allergi Danmark og DMI har opdaterede pollental hver eneste dag. Du kan se dem her:

Siderne supplerer hinanden ret godt, da du på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside får en ”her og nu”-opdatering på pollentallet ud fra faktiske målinger fra kl. 13 i går til kl. 13 i dag. DMI udsender derimod også pollenprognoser, så du kan se det forventede pollental for den kommende dag. 

Hvornår er pollental højt?

Pollental måles typisk i lavt, moderat og højt. Men hvad er et højt pollental egentlig? Det afhænger i høj grad af den enkelte sort. For hvor pollentallet for hassel vurderes som værende højt, når det er over 15, er det først tilsvarende højt for birk, når det er over 50.

Årsagen til, at vurderingerne for høje pollental er så forskellige, er effekten på dig som allergiker. Hasselpollen-allergikere er mere udsatte end birkepollen-allergikere, og derfor vil allergikere af hasselpollen reagere ved et væsentligt lavere pollental, end tilfældet er ved birkepollen-allergikere.

Dertil kommer, at allergi er individuelt. Nogle allergikere vil reagere kraftigt allerede ved et moderat pollental, mens andre først vil reagere ved et ekstremt højt pollental.

Lær din pollenallergi at kende

Hvis du gerne vil tage hensyn til din pollenallergi i hverdagen, er du nødt til at lære netop din allergi at kende. Hvor højt et pollental skal der til, før du får symptomer? Og hvor højt et pollental skal der til, før det er uudholdeligt at opholde sig ude?

Notér gerne fra dag til dag i pollensæsonen, så vil du meget hurtigt kunne sammenstille pollental med symptomer, så du fremadrettet kan tage bedre hensyn til din allergi og derved mærke mindst muligt til den.

Har jeg pollenallergi?

Pollenallergi kendetegnes ved løbende næse, kløende øjne og gentagne nys. De færreste er i tvivl, når det kommer til pollenallergi, for symptomerne starter, så snart du træder uden for døren i højsæsonen. Mange klarer sig ved håndkøbsmedicin mod allergi og har måske ikke en gang været forbi lægen. Lægen kan dog finde frem til, hvad det er for en pollenallergi, du har, og det bør du vide i forhold til at aflæse pollental.

Pollenallergi er sjældent medfødt. Det er hyppigst blandet større børn og unge, og for mange aftager symptomerne fra omkring 30 års-alderen. Nogle oplever helt at vokse fra deres symptomer.

Pollenallergi – gode råd

Udover at tjekke dagens pollental og at tage allergimedicin, er der meget, du selv kan gøre, for at leve bedst muligt med din pollenallergi:

 1. Bliv indendørs, når pollentallet er højt
 2. Hav solbriller på udendørs
 3. Overvej et næsefilter, hvis du er nødt til at være udendørs, når pollentallet er højt
 4. Få andre til at slå græsset, hvis du har allergi over for græspollen
 5. Luft ud til morgen eller aften, da pollentallet er højest midt på dagen
 6. Få installeret et pollenfilter i din bil, og kør med lukkede vinduer
 7. Tør ikke tøj udendørs i pollensæsonen
 8. Gør grundigt og hyppigt rent indendørs i pollensæsonen
 9. Skift tøj, når du kommer ind efter at have opholdt dig ude
 10. Vask hår inden sengetid
 11. Skyl næsen med et næsehorn med saltvand ved behov
Pollenallergi - tips til forberedelse infograpfik © HelseBladet.dk
Pollenallergi – tips til forberedelse infografik © HelseBladet.dk
Del infografikken på din hjemmeside:

Læs også: Husk solcremen når du skal ud i solen

FAQ

Hvornår er det sæson for græspollen?

Græspollen sæsonen varierer lidt fra år til år og afhænger også af geografisk placering. Generelt begynder græspollen sæsonen i Danmark i midten af maj og kan strække sig ind i august måned.

Hvad er forskellen på høfeber og pollenallergi?

Høfeber og pollenallergi er to forskellige betegnelser for det samme fænomen, hvor kroppen overreagerer på pollen i luften og giver symptomer som fx nysen, kløende øjne og tilstoppet næse.

Hvordan ved man om man har pollenallergi?

Symptomer på pollenallergi omfatter normalt kløende og irriterede øjne, tilstoppet eller løbende næse, nysen og kløe i halsen. Hvis du oplever disse symptomer i forbindelse med en bestemt tid på året, kan det være tegn på pollenallergi. En allergitest kan også hjælpe med at bekræfte en diagnose.

Kan pollen give ondt i halsen?

Ja, pollen kan irritere slimhinderne i halsen og forårsage kløe og en følelse af at have noget i halsen, hvilket kan resultere i ondt i halsen.

Hvad må man ikke spise når man har pollenallergi?

Nogle fødevarer kan forværre symptomerne på pollenallergi, især hvis de indeholder proteiner, der ligner pollenproteiner. Disse fødevarer kaldes krydsreaktive fødevarer og inkluderer fx æbler, nødder, kiwi og gulerødder. Men det er vigtigt at påpege, at ikke alle mennesker med pollenallergi oplever krydsreaktivitet med fødevarer, og det kan variere fra person til person.

Skriv en kommentar