Fysiurgisk Massage

Selvom massage oftest bruges til behandling af muskel- og ledsmerter, er der forskel på effekten. Fysiurgisk massage er én af de behandlingsformer, der har til egentligt formål at behandle skader i bevægeapparatet med udgangspunkt i kroppens anatomiske strukturer.

Det er dermed typisk en massageform, der har mere fokus på kroppens funktion end f.eks: Wellness Massage, Thai Massage og Gua Sha Massage.

Hvad er Fysiurgisk Massage?

Fysiurgisk massage er massage med fysiurgisk formål. Fysiurgi betyder “at behandle lidelser i bevægeapparatet ved hjælp af mekaniske principper”. De mekaniske principper kan f.eks. være massage, behandling med kulde og varme samt strækøvelser. Massagen tager altså udgangspunkt i kroppens anatomi.

Hvad er Fysiurgisk Massage godt for?

Fysiurgisk massage fungerer først og fremmest som behandling af smerter og ømheder i kroppen. Fysiurgisk massage er – modsat mange andre typer af massageformer – en reel behandlingsform. Dermed ikke sagt, at massagen ikke kan være behagelig. Du vil typisk opleve, at du kan være øm under og efter massagen, da behandleren vil arbejde dybt ned i musklen.

Massagen kan blandt andet afhjælpe og behandle spændinger og smerter som følge af:

 • Overanstrengelse
 • Ensformigt arbejde
 • Uhensigtsmæssig arbejdsstilling
 • Skader, f.eks. i forbindelse med sport
 • Forkert løfteteknik

Fysiurgisk massage kan blandt andet have en effekt på:

 • Muskelspændinger
 • Blodcirkulationen
 • Stress, angst og depression
 • Hovedpine og migræne
 • Kvalme
 • Sportsskader
 • Nerve- og lymfesystemet
 • Musearm
 • Golf- og tennisalbue
 • Hold i nakke, ryg eller lænd
 • Smerter ifm. graviditet
 • Overbelastningsskader

Har du forsøgt wellnessmassage uden effekt, kan du med fordel kontakte en fysiurgisk massør, hvis du har problemer med eller smerter i bevægeapparatet.

Hvordan foregår Fysiurgisk Massage?

Fysiurgisk massage foregår liggende på en briks, der giver behandleren en god ergonomisk arbejdshøjde. Massagen afhænger helt og holdent af problemer og udfordringer. Er der f.eks. tale om en musearm, vil behandlingen centrere sig omkring pågældende arm, skulder og side af nakken.

Fysiurgisk massage

Behandleren vil i første omgang lokalisere problemet, hvis der er tvivl omkring årsagen til smerter eller ømhed. Herefter vil der behandles via tryk og greb på muskler og sener og bearbejdelse af det dybereliggende væv.

Se også: Recovery boots – hvad er det?

Hvad er forskellen på Fysiurgisk Massage og Wellness Massage?

Den store forskel på Fysiurgisk massage og andre andre typer af massage, herunder wellnessmassage, er teorien bag. Fysiurgisk massage har grundlag i anatomi og fysiurgi. Massagen har til formål at skabe en positiv effekt i bevægeapparatet ved hjælp af øget smidighed, øget blodcirkulation og forbedret muskelbalance.

Fysiurgisk massage indebærer typisk også en samtale, da formålet netop er decideret bedring eller løsning på problemet og ikke bare symptombehandling eller velvære. Samtalen kan blandt andet indebære gode råd til brug af kroppen og anbefalinger til fremtidige behandlinger, men også indebære en snak omkring det mentale, da det mentale også kan have udslag på kroppen f.eks. ved psykiske lidelser som stress, angst og depression, der kan have kropslige symptomer eller følgevirkninger.

Vælg en uddannet fysiurgisk massør

Titlen “massør” er ikke en beskyttet titel. Det vil sige, at alle i princippet kan kalde sig massør, uanset uddannelse og erfaringsgrundlag. Vil du være sikker på, at behandlingen virker efter hensigten, bør du vælge en uddannet massør. Det kan du blandt andet gøre ved at spørge ind til massørens uddannelse eller vælge en RAB-godkendt massør, da en sådan godkendelse kræver minimum 600 timers uddannelse.

FAQ

Hvad er en fysiurgisk massage?

En fysiurgisk massage er en dybdegående massage, der fokuserer på at løsne spændinger og smerter i musklerne og forbedre kroppens bevægelighed. Massagen kan også hjælpe med at reducere stress og forbedre blodgennemstrømningen.

Hvad er forskellen på fysiurgisk massage og sportsmassage?

Selvom fysiurgisk massage og sportsmassage kan have nogle overlapninger, er der nogle forskelle mellem de to. En sportsmassage er normalt mere målrettet at forbedre atleternes præstationer og genoprette musklerne efter træning. En fysiurgisk massage er mere målrettet generelle muskelsmerter og spændinger og kan bruges til at behandle forskellige muskuloskeletale tilstande.

Kan man få for meget massage?

Ja, det er muligt at få for meget massage. Overmassage kan føre til muskelskader, træthed, øget smerte og andre negative effekter. Det er vigtigt at give kroppen tilstrækkelig hvile mellem massager og undgå overdreven stimulation af musklerne. Det anbefales at konsultere en massageterapeut eller læge, hvis du har spørgsmål om hyppigheden af massager.

Skriv en kommentar