Solcreme test: Hvad er markedets bedste solcremer

Hvorfor bruge solcreme?

Solens stråler består overordnet set af 3 forskellige typer af stråler; UVA-, UVB- og UVC-stråler. Mens UVC-strålerne bliver stoppet af ozonlaget, når UVA- og UVB-stråler frem til jorden og vores hud. Det er de stråler, der gør dig brun ved ophold i solen, men det er også de stråler, der forårsager solskoldninger, soleksem og i værste tilfælde hudkræft, hvis ikke der tages forholdsregler i form af blandt andet solcreme, der mindsker strålernes effekt.

Brugen af solcreme har altså en beskyttende virkning mod akutte solskader som skoldninger og eksem, men det har også en mere langtidssigtet og forebyggende effekt mod solskadet hud og hudkræft. Derfor bør du altid bruge solcreme, når du opholder dig ude i sommerhalvåret, og når du tager på ferie til solrige destinationer.

Se også: Dagens pollental

Fordele ved solcreme

Solcreme har først og fremmest den fordel, at det er lettilgængeligt og nemt at have med i strandtasken. Solcremer fås både i creme og i spray, og påføringen er meget nem. Du ser hurtig, hvis du har glemt at smøre dig ind et sted, da du vil få en rødlig farve på huden netop dér. Det vidner samtidig om, hvor godt solcremen beskytter huden dér, hvor den er påført.

Vigtigst af alt er solcreme den eneste solbeskyttelse til huden, dér hvor du ikke har tøj på. Solens stråler når nemlig også ind i skyggen; specielt når UV-faktoren er meget høj, og det er dermed ikke nok solbeskyttelse at opholde sig i skyggen.

Se også: De bedste microfiber håndklæder til strand og pool

Solcreme test: 13 af de bedste solcremer

Vi har fundet nogle af markedets bedste solcremer, som du kan læse om herunder. Derefter har vi kåret vores favorit, som er den solcreme, vi vil anbefale.  

Nedenstående solcreme test er udarbejdet på baggrund af eksisterende produktbeskrivelser, anmeldelser og tests. Helsebladet.dk har dermed ikke selv indkøbt og afprøvet produkterne, men udarbejdet testen på baggrund af grundig research.

SUN BUM SUNSCREEN SPRAY SPF 30

Sun Bum Solcreme Spray SPF30
PRISER FRA
 

 

195,-

 

Er du træt af klæbrige solcremer og besværlig påføring? Sun Bum Sunscreen Spray SPF 30 tilbyder den perfekte løsning! Denne veganske solcreme er ikke bare nem at sprøjte på; den er også designet med din sundhed og miljøet i tankerne.

Hurtig & Nem Påføring: Spray-format gør det nemt at dække alle vinkler af din krop, selv på de svært tilgængelige områder!

Faktor 30 Beskyttelse: Effektiv mod skadelige UVA/UVB-stråler, og med SPF 50 versionen har du endnu flere beskyttelsesmuligheder.

Dufter Fantastisk: Sig farvel til den klassiske solcremelugt. Sun Bum har en duft, du faktisk vil nyde!

Eco-Friendly: Ingen ozonnedbrydende stoffer her! Det er Hawaii Act 104 Reef-kompatibelt og fri for Oxybenzon og Octinoxat.

Vandafvisende: Står op til 80 minutters vandaktivitet uden at miste sin effektivitet.

Mere end bare solbeskyttelse: Beriget med E-vitamin og antioxidanter, der hjælper med at neutralisere frie radikaler og dermed forsinke hudens ældning.

 • Vegansk
 • Hawaii Act 104 Reef-kompatibel
 • Cruelty Free, Glutenfri, Parabenfri
 • Bredspektrumbeskyttelse, Oliefri, PABA-fri

Derma Ansigtssolcreme SPF30

Solcreme til ansigtet og andre udsatte steder på kroppen med faktor 30, hvilket er en medium beskyttelsesfaktor, som oftest er rigeligt til voksne i dansk sommersol. Solcremen beskytter både mod UVA- og UVB-stråler.

Derudover er den svane- og allergimærket, hvilket blandt andet betyder, at den er fri for parfume, parabener, farvestoffer og hormonforstyrrende stoffer. Til gengæld indeholder den fugtgivende aloe vera, naturlige olier og E-vitamin, der alt sammen er med til at styrke huden og yde en god modstandsdygtighed. Solcremen her er desuden fortrinlig at bruge som dagcreme under makeup om sommeren.

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Svane- og allergimærket
 • Kåret til ”Årets bedste hudvenlige produkt til kvinder” ved Allergy Award i 2016

EVY Sunscreen Mousse SPF 30

Blød og lækker solcreme i mousse-form, der ikke fedter eller farver tøjet. EVY solcreme er svenskproduceret og har opnået høj status i Sverige. Den har en god beskyttelsesfaktor på 30, så den både kan bruges på de mest solrige dage i Danmark og også under sydens sol. Solmoussen dækker både mod UVA- og UVB-stråler.

Udover at have en langtidsvirkende beskyttende effekt mod solstråler på op il 6 timer, beskytter den også mod klor og salt, så du har en rigtig god dækning, uanset om du skal til stranden eller bade i poolen.

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Indeholder ikke parfume, parabener og nanopartikler
 • Anbefales af svenske hudlæger, hudterapeuter og Vitiligoförbundet

Vores favorit

Apotekets Solspray SPF30

Apotekets solspray er af Forbrugerrådet Tænk blevet kåret som ”bedst i test”, og det er ikke uden grund. Der er tale om en rigtig god solcreme; også til børn og andre med følsom hud. Den er astma- og allergimærket og svanemærket og dermed fri for parfume, parabener og hormonforstyrrende stoffer. Til gengæld dækker den både mod UVA- og UVB-stråler.

Solsprayen, som er solcreme i pumpeform, er nem at smøre ud, den fedter ikke, og den farver ikke tøjet. Den er meget holdbar og så vandfast, som en solcreme nu kan blive. Anbefales også til børn.

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Svane- og allergimærket
 • Kåret som ”Bedst i test” hos Forbrugerrådet Tænk

La Roche-Posay Anthelios Anti-imperfections SPF50+

Hvis du lider af uren eller fedtet hud, er dette lige solcremen for dig. Der er nemlig tale om en dagcreme med solfaktor 50+, der både reducerer forekomsten af urenheder og afhjælper fedtet hud – samtidig med at du får rigtig god beskyttelse mod solen. Denne ansigtssolcreme fra La Roche-Posay beskytter nemlig både mod UVA- og UVB-stråler.

Solcremen har rigeligt med beskyttelse til det danske sommervejr, og den kan også bruges på selv meget solrige feriedestinationer. Derudover er den meget vandresistent.

 • SPF 50+
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Reducerer urenheder og fedtet hud

Vichy Idéal Soleil Sublime Tan Protective Water SPF 30

Solcreme gør det sværere at opnå en lækkerbrun farve, og sololie skader potentielt din hud, da det ikke beskytter mod solens stråler. Vichy har lavet en genial mellemting, som er solcreme med faktor 30, der både beskytter mod UVA- og UVB-stråler, men som samtidig indeholder beta caroten, der har en optimerende virkning på dannelsen af melamin i huden. Melamin er det stof, der medvirker til den solbrune farve. Du kan altså solbade med gode resultater uden bekymringer for din hud og sundhed.

Solsprayen er i en vandlignende form, hvilket kræver, at du er opmærksom på at smøre dig godt nok ind og at gentage indsmøringen med få timers mellemrum, når du opholder dig i solen. Til gengæld fedter solsprayen ikke, og den har en fugtgivende effekt.

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Indeholder beta caroten (gør dig hurtigere brun)

Rudolph Care Sun body lotion SPF50

Rudolf Care er kendt for sine effektive hudplejeprodukter, og solcremen her er ingen undtagelse. Solcremen er først og fremmest med høj beskyttelse i form af faktor 50 og beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler, så den kan bruges både i Danmark og på ferier. Derudover indeholder den en lang række gode ingredienser som havtorn, kamillete, og agurkeekstrakt, der hver især har sine gode egenskaber som anti-ageing, lindring og fugt.

Rudolf Care Sun body lotion er så vandafvisende, som en solcreme nu kan være, og den er let og blød i brug. Den giver ikke fedtede fingre, og den affarver heller ikke tøjet.

 • SPF 50
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Svanemærket
 • Anti-ageing effekt

Avivir Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 (150 ml)

Leder du efter et mere naturligt alternativ til en solcreme proppet med kemi, er Avivir Aloe Vera Sun Lotion det helt rigtige valg. Solcremen er vegansk, og derudover består den fortrinsvis af økologisk aloe vera (70%). Alligevel opnår den en faktor 30 og beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Derudover er den svanemærket og uden parfume og parabener, hvilket betyder, at den også er god at bruge til børn.

Solcremen er så vandafvisende, som det er muligt, og den indeholder kun organiske solfiltre, ligesom også olierne er vegetabilske.

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Svanemærket og vegansk

Pharmaceris S Sun Body Protect til krop & ansigt SPF 50+

Allergivenlig solcreme med høj beskyttelse, der er god til lys og sart hud. Solcremen har faktor 50+ og egner sig både til krop og ansigt, og den beskytter både mod UVA- og UVB-stråler. Alt i alt blokeres der for hele 98% af solens stråler.

Solcremen indeholder en lang række gode ingredienser, der styrker huden. Herunder shea butter, der er fugtgivende og næringsrig, allantoin, der er beroligende og lindrende, samt E-vitamin, der har anti-ageing-effekt.

 • SPF 50+
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Fri for parfume, allergener og farvestoffer

La Roche-Posay Anthelios Kids Sun Lotion SPF 50+ – 250 ml

Lækker solcreme, der er nem at påføre uden klistrede fingre og fedtede fornemmelser. Solcremen er med høj faktor på 50+, så den både kan bruges i selv det bedste dansk sommervejr og også på charterferien sydpå. Den beskytter mod både UVA- og UVB-stråler, og den har ekstra høj beskyttelse mod UVA (højere end UVA-mærket kræver).

Denne børne solcreme fra La Roche-Posay er så vandresistent, som en solcreme kan være, og den er udviklet til børns høje aktivitetsniveau. Selvom den kan bruges til en tur på stranden eller i poolen, bør du dog alligevel eftersmøre efter en badetur for at sikre optimal beskyttelse.

 • SPF 50+
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Fri for parfume og parabener
 • Ekstra vandresistent

Derma Kids Solspray

Derma Kids Solspray er nem at påføre uden at få klistrede fingre. Den giver en god beskyttelse i dansk sol med en medium beskyttelsesfaktor på 30. Den beskytter desuden både mod UVA- og UVB-stråler. Solcreme er aldrig 100% vandfast, men solcremen her er så vandresistent som muligt; netop fordi den er udviklet til børn.

Solsprayen er både mærket med svanemærket, astma- og allergimærket og AllergyCertified. Dermed er den velegnet til selv helt små børn, men også voksne med sart hud, allergi eller eksem.

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Svane- og allergimærket

Avène Sun Pumpespray Kids SPF 50+

Pumpespray med høj solfaktor på 50+, som er særligt udviklet til børn og andre med sensitiv hud. Solsprayen er nem at smøre ud og absorberes hurtigt. Den er desuden meget vandresistent og beskytter både mod UVA- og UVB-stråler.

Avéne solspray til børn indeholder Avéne termal-kildevand, som har en beroligende og lindrende effekt på huden, og så er solcremen uden parfume, hvilket er et ekstra plus, når der er tale om solcreme børn skal smøres ind i.

 • SPF 50+
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Fri for parfume

Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

Her er en solspray, der føles som at spraye vand på kroppen. Du slipper for fedtede fingre og affarvet tøj til fordel for en behagelig og kølig spray. Til gengæld skal du være ekstra opmærksom på at få nok solcreme på, da du stadig bør bruge, hvad der svarer til en håndfuld, hvilket ofte kræver flere lag, når der er tale om spray. Derudover anbefales det at spraye hver anden time ved ophold i solen.

Til gengæld er sprayen tilføjet aloe vera, som har en beroligende og fugtgivende effekt på huden, og den føles blød som smør og er yderst rar at få på. 

 • SPF 30
 • Beskytter mod UVA og UVB
 • Indeholder fugtgivende aloe vera

Solcreme – vores anbefaling

Alle solcremerne i testen her er med både UVA- og UVB-beskyttelse i henhold til EU-anbefalingerne. Det betyder, at de både beskytter mod den ydre UVB-stråling, der giver rødme og solskoldning, men også den dyberegående UVA-stråling, der ælder huden og giver langvarige solskader.

Når du skal vælge solcreme, kan det være en god idé at vælge efter svanemærket, da du på den måde er sikker på at vælge et produkt uden skidt kemi. Også astma- og allergimærket er et godt mærke, der sikrer, at solcremen ikke indeholder en række ingredienser, der kan virke irriterende på huden som parfume og parabener, og at den dermed også er velegnet til allergikere.

Vores kåring af den bedste solcreme er en solcreme, der har en tilstrækkelig beskyttelsesfaktor, både beskytter mod UVA- og UVB-stråler, og som desuden er mærket med både svanemærket og astma- og allergimærket.

Vores solcreme anbefaling er: SUN BUM SUNSCREEN SPRAY SPF 30

Udover de ovenstående og åbenlyse fordele, er cremen i en nem pumpespray, der gør det muligt at fordele solcremen i små portioner til de forskellige dele af kroppen. Den fedter ikke, klistrer ikke og afgiver ikke gule pletter på tøjet. Derudover er prisen meget rimelig, og solcremen er lige så egnet til børn som en børnesolcreme, da den opfylder de samme kriterier.

Læs også: De bedste selvbruner piller

Valg af solcreme

SPF (Sun Protection Factor) virker kun mod UVB-stråler (solskoldning). Hvis solcremen også skal virke mod UVA-stråler, skal den være mærket med UVA-mærket. En solcreme, der har UVA-mærket, vil som udgangspunkt have en UVA-faktor på minimum 1/3 af den angivne faktor mod UVB. Det vil sige, at hvis solcremen er en faktor 30 (mod UVB), vil den med UVA-mærket dække mod UVA med minimum faktor 10.

Særligt i forhold til solcreme til børn, bør du være opmærksom på at købe en solcreme, der dækker mod både UVA- og UVB-stråler. Vær desuden opmærksom på, at solcreme til børn bør være med en høj faktor, da deres hud generelt er mere sart end voksnes. I Danmark bør solcreme børn påføres være med minimum faktor 30, og på solferier i udlandet med høj UV-fakto bør faktoren være minimum 50.

Nogle solcremer indeholder stoffet 4-MBC, der mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derfor anbefales solcremer med 4-MBC ikke til børn under 12 år, gravide og ammende. Vælg en svanemærket solcreme til børn, da de altid er fri for 4-MBC (eller andre potentielt hormonforstyrrende stoffer).

Læs også: Alt om d-vitaminer

Anbefalinger om brug af solcreme

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bruger solcreme, når UV-indekset når over 3. I Danmark når UV-indekset typisk over 3 allerede i middagstimerne i april og helt til og med september.

Sundhedsstyrelsens 3 råd omkring at opholde sig ude i sommerhalvåret lyder: ”Skygge, Solhat og Solcreme”. Her understreges det, at solcreme ikke bør stå alene som solbeskyttelse, men at skygge og brug af solhat er mindst lige så vigtigt. Solcremen bør påføres dér, hvor din hud ikke er dækket af tøj.

Anbefalinger om solcreme varierer afhængigt af, om du skal bruge det i Danmark eller sydpå, hvor UV-indekset er højere. Udgangspunktet hedder, at du i Danmark bør bruge minimum faktor 15, og at du i lande med højere UV-indeks end i Danmark bør bruge minimum faktor 30.

Gode råd om brug af solcreme:

 • Smør dig ind i solcreme 20 minutter inden, du skal ud i solen
 • Brug rigelige mængder af solcreme. Tommelfingerreglen er én håndfuld til én krop
 • Smør dig ind i solcreme flere gange om dagen. Du bør især smøre dig ind i et nyt lag, hvis du har badet, svedt eller tørret dig med et håndklæde.

Selvom nogle solcremer er mere vandbastante end andre, er der ingen solcremer, der er 100% vandafvisende. Derfor bør du altid smøre dig ind igen, når du har været i vandet.

Solcreme er et supplement til de øvrige anbefalinger omkring sol:

 • Ophold dig i skyggen i middagstimerne (mellem kl. 12 og 15)
 • Sørg for skygge til hoved og ansigt via solhat eller kasket
 • Spædbørn og mindre børn bør ikke opholde sig i direkte sol
 • Sørg for jævnligt ophold skygge, så du ikke opholder dig i solen i længere tid ad gangen
 • Drik rigeligt med vand, når du opholder dig i solen

Holdbarhed – hvor længe holder solcreme?

Der findes mange anbefalinger, når det kommer til solcreme. Nogle ynder at stille solcremen i skabet hvert år og genbruge den år efter år, mens andre troligt smider den i skraldespanden, når sæsonen er forbi. Men hvor længe holder solcreme? Og kan solcreme blive for gammelt?

Det korte svar er ja. Både hvis den er åbnet og uåbnet. Som ved alle andre hudprodukter, vil solcremen (såfremt den er købt i Danmark), være forsynet med en ”sidste anvendelsesdato”. Typisk vil en uåbnet solcreme købt hos en dansk forhandler kunne holde sig i 2-3 år, afhængigt af hvor længe den har stået på lager.

En åbnet solcreme er en helt anden sag. Her lyder anbefalingen, at den kan holde sig i 12 måneder, hvis den er lukket forsvarligt efter brug og opbevares ved stuetemperatur. Der er altså ingen grund til at kassere solcremen fra sidst sensommer, når foråret tager til. Er den til gengæld blevet snavset indvendigt, har skiftet farve eller fået en anderledes lugt, bør den smides ud.

En for gammel solcreme – og en solcreme der er opbevaret forkert – vil gradvist miste sin effekt. Det betyder, at du ikke kan regne med den beskyttelse af huden, som produktet lover.

Indimellem hører man om tilfælde, hvor folk bliver svært forbrændt, fordi de konsekvent har smurt sig ind i en for gammel solcreme, mens de har været på ferie eller opholdt sig ude i solen. Her kan producenten altså ikke tilskrives noget ansvar, fordi solcremen har været for gammel og dermed har mistet sin effekt.  

UVA- og UVB-stråler

Det er alment kendt, at UVA- og UVB-stråler påvirker huden, men nogle solcremer har kun effekt på den ene slags stråler. Det gælder især solcremer købt i udlandet. Vil du være beskyttet helt, skal du vælge en solcreme, der beskytter mod både UVA og UVB; især til børn.

 • UVA-stråler trænger dybest ind i huden. På sigt vil strålerne ælde huden og danne rynker og appelsinhud.
 • UVB-stråler påvirker det yderste lag hud og forårsager rødme, solskoldninger og solforbrændinger.
 • Både UVA- og UVB-stråler øger risikoen for hudkræft.

OBS: Alle solcremer beskytter mod UVB. Hvis solcremen også beskytter mod UVA, skal den være forsynet med et UVA-mærke.

Læs også: Godt at vide om CBD Olier

Skriv en kommentar