Alt, hvad du bør vide om Manuka honning + 3 overraskende ting du kan bruge honningen til

Manuka honning er et vaskeægte mirakelmiddel, der kan benyttes til alt lige fra sårheling til bekæmpelse af dårlig ånde og – ifølge visse undersøgelser – forebyggelse af kræft. Her kigger vi nærmere på det geniale naturprodukt og kommer desuden med tre overraskende ting, du kan bruge honningen til.

Hvad er Manuka honning, og hvor kommer det fra?

Manuka honning er en særlig form for honning, der stammer fra Australien og New Zealand. Her vokser forskellige buske og træer i Manuka-familien, og når bier laver honning af netop disse buske og træers nektar, bliver det til Manuka honning. Buskene og træerne er vildtvoksende og er særligt udbredte i New Zealand.

Sammenlign priser på Manuka Honning MGO 100+ – 250 gram

Planterne blomstrer kun fire uger om året. Da honningen har en lang række gode egenskaber, er den derfor også yderst eftertragtet.

Manuka honnings egenskaber

Manuka honnings egenskaber

Der er flere gode egenskaber at komme efter ved Manuka honningen. Den væsentligste er imidlertid, at honningen har et højt indhold af methylglyoxal, som har antibakterielle og virusbekæmpende egenskaber. Derfor benyttes honningen faktisk også på mange hospitaler rundt omkring i verden. God Manuka honning kan fås her:

Som privatperson kan du nyde godt af honningens egenskaber, hvis du eksempelvis skal bekæmpe en form for virus – herunder influenza. Kom blot en smule Manuka honning i teen, og så skal du nok i en fart være på toppen igen. Bruger du din honning i teen, skal du være særligt opmærksom på teens temperatur – det kigger vi nærmere på lidt senere.

Manuka honning vs. almindelig honning – hvad er forskellen?

Hvis du kigger på de to typer af honning, så er den umiddelbare forskel, at Manuka honning er mørkere og tykkere end almindelig honning. Det gør blandt andet, at det er sværere at sprede den ud. Smager du på de to slags honning, vil du hurtigt konstatere, at Manuka honningen har en mere skarp og fyldig smag.

Men ovenstående er ikke den største forskel på disse to typer af honning. Den mest markante forskel er deres individuelle indhold af MGO (methylglyoxal).

Du kan sagtens finde MGO i alle former for honning og dermed også i almindelig honning. I almindelig honning er der kun en meget lille koncentration af MGO, mens der i Manuka honning er en meget høj koncentration af MGO.

Hvad er MGO og UMF ratings?

Da Manuka honningen kommer fra New Zealand, så har den en mærkning med enten MGO eller UMF ratings. Disse to former for mærkninger er kvalificerede certificeringer, der viser, at det er den ægte vare. Derudover viser de, hvor antibakteriel honningen er. Det er altså mærkninger, der viser dig honningens kvalitet.

MGO står for methylglyoxal, som er det naturlige aktive antibakterielle stof, der adskiller Manuka honning fra andre slags honning. Har produktet en høj koncentration af MGO, har det en høj antibakteriel effekt.

UMF er forkortelsen for Unique Manuka Factor (Unik Manuka Faktor). Dette er en mærkning, som garanterer, at det er ægte Manuka honning. Har produktet en høj UMF, har det ligeledes en høj antibakteriel effekt.

Ønsker du en høj antibakteriel effekt, bør du vælge en Manuka honning med en MGO på over 400+ eller over UMF 12+.

Manuka honning til sårpleje

Manuka honning til sårpleje

Ud over at du kan bruge Manuka honning imod forkølelse og andre sygdomme, kan det også benyttes til for eksempel sår. Det er netop en af grundene til, at man gør brug af honningen på diverse hospitaler – også i Danmark.

Medicinsk Manuka honning indeholder et ekstremt højt niveau af methylglyoxal, og det sørger for at holde bakterier væk fra sår. Samtidig gælder det, at honningen er antiinflammatorisk, hvilket yderligere er med til at gøre, at der ikke opstår infektioner i sårene.

Som privatperson kan du naturligvis også nyde gode af Manuka honning til sårbehandling. Invester blot i en honning med en høj koncentration af methylglyoxal (også kaldet GMO), hvis du vil have mest muligt ud af den i forbindelse med sårpleje.

3 overraskende ting, du kan bruge Manuka honning til

3 overraskende ting du kan bruge Manuka honning til

Manuka honningens fordele er mange, og du kan derfor også få glæde af dette naturprodukt i en lang række forskellige sammenhænge. I bund og grund kan du få glæde af Manuka honning, så snart der skal bekæmpes en form for virus, eller bakterier skal holdes på afstand.

Listen over ting, du kan bruge Manuka honningen til, er utrolig lang og indeholder mange overraskede punkter. Her får du en gennemgang af tre overraskende ting, du kan benytte Manuka honning til.

1: Manuka honning imod tømmermænd

Manuka honning imod tømmermænd

Er du medtaget efter en fornøjelig aften med lidt for mange drinks, kan du med fordel indtage nogle skefulde Manuka honning. Det forholder sig nemlig sådan, at fruktosen i honningen nedbryder de stoffer, der giver dig tømmermænd. Derfor vil du i en fart være på toppen igen.

2: Manuka honning imod tandproblemer

Manuka honning imod tandproblemer

Har du problemer med for eksempel huller i tænderne, skal du ligeledes indtage Manuka honning. Det virker måske lidt spøjst, da man umiddelbart ville tro, at sukkeret i honningen gjorde denne skadelig for tænderne. Dog gælder det, at sukkeret i honning ikke skader tænderne på samme måde, som raffineret sukker gør. Derfor behøver du heller ikke at bekymre dig om at få huller i tænderne af Manuka honning – tværtimod.

De antibakterielle egenskaber i honningen medvirker faktisk, at du får færre huller i tænderne, hvis du spiser Manuka honning. Ligeledes kan honningen bekæmpe mange andre bakterier i munden og dermed også sørge for, at du for eksempel undgår betændelse i tandkødet og desuden slipper for dårlig ånde. Find Manuka honning med høj GMO her:

3: Manukan honning til bekæmpelse af mavesår

Manukan honning til bekæmpelse af mavesår

Lider du af mavesår, kan du overveje at investere i en omgang Manuka honning. Der er flere undersøgelser, der peger på, at du kan bekæmpe mavesår ved at indtage en mindre mængde honning 3-4 gange dagligt. Da det er 100 % naturligt, er det bestemt forsøget værd fremfor at skulle indtage diverse former for medicin. Det anbefales at benytte en manuka honning med forholdvis høj gmo.

Manuka honnings anvendelse

Vi skrev tidligere, at du med fordel kan komme lidt Manuka honning i din te, hvis du er syg. Gør du dét, skal du imidlertid være opmærksom på, at teen ikke må være over 40 grader varm. Er din te mere end 40 grader varm, vil de gavnlige enzymer i Manuka honningen nemlig blive dræbt. Det vil sige, at du ganske enkelt ikke får noget ud af honningens gode egenskaber, hvis din te er for varm.

Ud over at du kan indtage honningen ved at komme den i din te, kan du også sagtens spise den rent. Som regel skal du gerne have minimum tre skefulde dagligt, hvis du skal nyde godt af honningens egenskaber. Indtag disse en halv times tid, før du spiser, for at få den bedste effekt.

Skal du benytte dig af Manuka honningens egenskaber i forbindelse med forskellige hudlidelser, kan du smøre honningen direkte på det berørte område. Kom blot et tyndt lag honning på området, og dæk det eventuelt til med plaster eller lignende. Lad honningen sidde i minimum en halv time, og skyl det derefter af med lunkent vand. Gentag med et par timers mellemrum, hvis du finder det nødvendigt.

Læs også: Er honning sundt?

Sådan vælger du den rette honning

Det geniale ved Manuka honning er det høje indhold af GMO. Derfor gælder det også, at jo mere GMO, der er i honningen, des mere effektiv er den. Når du køber honning, kan du se på emballagen, hvor høj GMO-koncentrationen er. Se honning med forskellige GMO her:

Du kan finde Manuka honning med alt lige fra GMO100+ til GMO550+. De produkter med den højeste koncentration er naturligt nok dyrere. Til gengæld er de også mere effektive i brug, og skal du eksempelvis bruge din honning til sygdomsbekæmpelse, kan det derfor godt være fornuftigt at vælge en af de honninger med meget GMO i.

Påtænker du at indtage Manuka honning for at forebygge diverse sygdomme og skavanker, kan du nøjes med en udgave med en mindre koncentration. Indtager du honningen dagligt, og fejler du ikke i forvejen noget, vil du med stor sandsynlighed kunne nøjes med en honning med GMO100+ eller 200+.

6 kommentarer til “Alt, hvad du bør vide om Manuka honning + 3 overraskende ting du kan bruge honningen til”

  1. Andre artikler oplyse, at netop Manuka honningens egenskaber bliver ikke ødelagt ved benyttelse i varm te over 40 grader?? Hvorfra har du dine oplysninger?

    På forhånd tak. God lørdag. 🙂

    Svar
    • Hej Britha

      Tak for dit spørgsmål. Internettet kan være en jungle at finde rundt i og der er mange modstridende informationer, og jeg er også selv stødt på steder hvor der skrives at Manuka honnings egenskaber ikke ødelægges ved opvarmning over 40 grader.

      Som jeg forstår det handler det om hvad du vil bruge honningen til. Er det til sårpleje eller behandling af en halsinfektion, må honningen ikke være opvarmet først – da opvarmning ødelægger nogle af de healende egenskaber.

      Det samme gør vores mavesyre og derfor kan det på en måde være ligemeget om honningen har været opvarmet eller ej, hvis du drikker den i en the – da mavesyren under alle omstændigheder vil nedbryde nogle af de healende egenskaber (der er stadig mange gode og sunde ting ved honningen som mavesyren ikke nedbryder, hvorfor det stadig er godt for dig at indtage den).

      Men hvis det er til en irriteret hals eksempelvis – vil du helt sikkert få mest ud af, at indtage honningen rent, og heller ikke drikke eller spise bagefter, så honningen ligesom langsomt får lov at virke lokalt i halsen.

      Håber du kan bruge mit svar.

      Kh.

      Svar
  2. Metylglyoxal indholdet i Manukahonning kan variere fra 100 til 550 mcg pr 100 g. Det fremgår af varedeklarationen.
    Hvad øver indflydelse på indholdet. Kan det være forskelligt fra lokalitet til lokalitet, hvor nektaren er indsamlet, eller kan man udvinde MGO og på den måde berige produktet?
    En anden forklaring kunne være, at honningen med det lavere indhold,, er indsamlet i områder, hvor der er andre planter end manuka, hvorved plantens høje indhold af MGO bliver “fortyndet”
    MVH
    Bjarne Høj Lauridsen

    Svar
    • Hej Bjarne

      Tak for din besked. Som jeg forstår det, afhænger MGO i Manuka honing i høj grad af om bierne har været ved andre planter end Manuka busken. Så ja, hvis honningen er indsamlet i områder med andre planter end Manuka, vil koncentrationen af MGO være lavere. Alt Manuka honning bliver testet for mængden af MGO, så der er nok også andre faktorer såsom årstid og lokation der kan påvirke planterne samt bierne og derved indholdet af MGO.

      Kh.

      Svar

Skriv en kommentar