Tips til at undgå grå hår – Få kuren mod gråt hår

Grå hår er på ingen måde unaturligt. Tværtimod, så stifter vi alle bekendtskab med dem før eller siden. De grå toner er en del af at blive ældre, men der kan være forskel på, hvornår vi rammes af de grå hår – og der er forskel på det for mænd og kvinder, ligesom nogle får de grå hår før andre.

Man siger gerne, at de grå hår kommer i alderen 35-60 år, men faktisk kan de allerede vise sig hos mænd i midten af 20’erne og for kvinder i 30’erne.

Og lad os bare være ærlige: Det er ikke alle, som hilser de grå stæng i hårpragten velkommen. Mange synes nemlig, det er et tegn på at se gammel ud!

Men hvorfor får man de grå hår – og endnu vigtigere: Hvad findes der af tips til at undgå grå hår?

Derfor bliver håret gråt

gråt hår

Håret gennemgår forskellige livsfaser igennem et menneskes liv. Mange kender det måske fra dem selv. Det er nemlig ikke unormalt at have været lyshåret som barn, men i teenageårene og voksenlivet have en brun eller mørk hårpragt. 

Håret udsættes igennem livet for 3 såkaldte vækstfaser. Der er her tale om først selve vækstfasen, hvor hår dannes i vores hårløg. Senere følger overgangsfasen, hvor hårsækkene bliver inaktive og skrumper. Sidst er der afstødningsfasen, hvor håret nemmere kan løsne sig og falde af. Der vokser gerne nye hår i denne fase, men hårsækken hviler sig et par måneder, inden det sker. Den gode nyhed er, at de fleste af os trods alt har hår på hovedet igennem det meste af livet – også selvom det med tiden tyndes eller mister farve.

Når håret bliver gråt, skyldes det i høj grad pigmentet melanin – eller rettere mangel på samme. Dette pigment er det, som giver håret sin farve. Men vi har ikke uanede mængder af melanin til rådighed. Og når håret ikke længere får tilstrækkeligt af dette pigment, bliver det altså hvidt eller gråligt.

Tænk på det sådan her: Melanin er en tusch, som farver dit hår. Men en dag er der ikke mere farve tilbage i tuschen. På et stykke papir ville det tydeligt kunne ses, ved at tuschen maler tyndere og tyndere. Det er det samme, der sker med dit hår. 

Bemærk dog, at hver eneste hårsæk har sin egen aldringsproces. Det er også derfor, at man begynder at se enkelte grå hår, og det hele ikke kommer på én gang.

Andre årsager til fremkomsten af grå hår

Hårets livscyklusser er én ting. Men der er andre faktorer, som kan bestemme, hvornår du begynder at se de grå hår. Du kan heldigvis selv påvirke disse områder og undgå grå hår i mere end det naturlige omfang.

Undrer du dig også over, hvorfor man får grå hår som ung? Så kan en del af forklaringen også findes herunder.

Du stresser

gråt hår og stress

Stress er en fjende mod hele kroppen – også dine hår! For nogle kan håret decideret begynde at falde af på grund af stress! Andre oplever en øget fremkomst af grå hår.

Det hele skyldes, at kroppen ikke er i balance. Faktisk er det sympatiske nervesystem under angreb, og det resulterer i hårsække uden pigment – altså farve.

Lider du i en høj grad af stress, kan melanin pigmentet ikke fodres af ”melanocytter”, som er celler der giver pigmentet sin farve, hvorfor håret bliver gråt.

Du bør med andre ord undgå stress. Det kan du f.eks. gøre ved at motionere regelmæssigt, spise sundt og generelt holde en sund livsstil.

Relateret: Hvad er IPL hårfjerner?

Rygning og manglende næringsstoffer

rygning og gråt hår

Hvis stress er skidt for kroppen, kan det være svært at finde ord for rygning. Tobakken – i alle sine former – fører intet godt med sig. Hverken for din krop eller dit hår.

Forskningen har i mange tilfælde konkluderet, at rygning resulterer i tidligere aldring. Det ses ikke bare ved hårene, som bliver grå, men også via hurtigere fremkomst af rynker, samt mindre pæne tænder, hvilket også kan skabe illusionen af at se ældre ud og have levet et hårdere liv. Går du op i dit udseende, bør du med andre ord kvitte tobakken!

Foruden rygning, kan en usund livsstil også føre til grå hår. F.eks. bør din kost være sund og varieret. Mangel på vitamin B12, jern, zink og D3 vitamin kan nemlig også bevirke, at hårene bliver hurtigere grå.

Relateret: De bedste kosttilskud til håret

Du bør spise balanceret og få dækket dine behov for vitaminer og mineraler. De spiller nemlig en stor rolle for hår, hud og negle – og helbredet generelt. Suppler med kosttilskud, der dækker dine behov, hvis din kost ikke er tilstrækkelig.

NB! Rygning og dårlig livsstil kan desuden føre til øget stress for kroppen, hvilket gør, der bliver tale om en kedelig multiplikatoreffekt.

Genetik og sygdomme

Det kan synes uretfærdigt, men du kan faktisk leve et sundt liv og stadig blive gråhåret. Din genetik kan nemlig medføre fremkomsten af grå hår, da dit DNA spiller en rolle.

Har din familie en historik, hvor man bliver tidligere gråhåret, kan det skyldes at man i familien ikke producerer nok melanin.

Foruden genetikken, kan tidlige grå hår skyldes sygdomme, som angriber immunforsvaret og ødelægger raske celler, hvilket påvirker håret.  

Kan man forhindre grå hår – og kan gråt hår blive mørkt igen?

Som du har kunne læse i det ovenstående, er flere af de årsager, som fremprovokerer de grå hår, områder vi selv har indflydelse på. Og selv hvis det grå hår er arveligt i familien, kan det bekæmpes.

Vær desuden opmærksom på, at allerede grå hår faktisk for nogle mennesker kan omstødes til den oprindelige hårfarve igen. I juni 2021 offentliggjorte eLife en undersøgelse, som viste, at hvis man fjernede roden til stress, kunne er hår vende retur til sin egentlige hårfarve. Det betyder, at aldringsprocessen ikke er komplet lineær, og at man kan påvirke de grå har ved at fjerne stress – hvilket blandt andet kan gøres ved at gentænke sin livsstil og sørge for at kroppen ’fodres’ med det rette næringsstoffer.

Som mand har du derfor to muligheder for at undgå gråt hår: Du kan farve håret eller spise et specialdesignet kosttilskud. Første mulighed er typisk anvendt af kvinder og giver meget sig selv i forhold til fremgangsmåden. Derfor vil vi se nærmere på at forhindre eller genoplive de grå hår via kosttilskuddet Foligan.

Læs også: Sulfat- og silikonefri shampoo og balsam for sundt og glansfuldt hår

Foligan – det bedste tips til at undgå grå hår

Nøjagtig som du kan spise mineraltilskud, hvis din krop er i underskud af f.eks. jern og zink, kan du spise et kosttilskud, der styrker håret og bekæmper stresshormoner (som kan resultere i øgede grå hår).

Foligan bekæmper fremkomsten af grå hår via komplekse enzymer og naturlige tilskud af blandt andet zink og biotin, som er vigtige for håret, fordi det hjælper med at opretholde et normalt hår og stofskifte.

Du kan finde produktet her

Foligan indeholder dog også andre væsentlige ingredienser som f.eks. Padderok, der indeholder gode mineraler og organiske forbindelse – og er særligt kendt for at indeholde Silica, som gavner håret ved at bl.a. styrke det. Derudover indeholder Foligan folsyre, B6-vitamin, byggræs og en masse andre næringsgivende stoffer med egenskaber, der kan styrke immunforsvar og sænke kolesterol. Et styrket immunforsvar betyder bl.a. bedre håndtering af stress og de udefrakommende faktorer, der fremskynder de grå hår.

Kosttilskuddet (køb her) er nemt at passe ind i sin dagligdag, fordi det blot skal indtages via 2 kapsler dagligt, der skylles ned med vand. Foligan indeholder naturlige ingredienser og har derfor ingen kendte bivirkninger. Er man gravid eller lider af allergier, bør man dog altid konsultere sin egen læge.

Vi anbefaler, at du samtidig overvejer din livsstil. Stopper du f.eks. med at ryge, får en bedre kost og dyrker regelmæssig motion, vil du hurtigt kunne mærke en forskel på kroppen – og efter en håndfuld uger også se den i din hud, dit hår m.m. Suppler også gerne med en kilde af vitaminer og mineraler: helt oplagt i form af et multivitaminpræparat, som indeholder de nødvendige næringsstoffer.

Typiske spørgsmål omkring grå hår

Kan man forhindre grå hår?

Alle mennesker gennemgår en aldringsproces, hvor resultat vil betyde, at man en dag får grå hår.
Der er dog mange faktorer, som påvirker udviklingen af grå hår, som du selv har indflydelse på. Du kan derfor bremse – og til dels forhindre – grå hår ved at undgå stress, undlade rygning og opretholde en sund kost samt et sundt aktivitetsniveau.

I forbindelse med at spise sundt, kan supplement af gode næringsstoffer forhindre de grå hår. Hertil anbefaler vi kosttilskuddet Foligan.

Hvorfor får man grå hår som ung?

Nogle mennesker får grå hår i en betydeligt tidligere alder end andre. Årsagen kan være alt fra genetik til traumer, men altså også de ovenstående faktorer: Stress, rygning, dårlig ernæring og en inaktiv livsstil.

Oplever du at få grå hår i en tidlig alder, anbefaler vi, at du genovervejer din livsstil og spiser kosttilskuddet Foligan, som styrker håret og bekæmper de stresshormoner, der kan gøre håret hurtigere gråt.

Kan gråt hår blive mørkt igen?

Ja. Det kan lykkedes at give håret sin farve tilbage, hvis man fjerner roden til stress – hvilket gøres bedst ved at designe en sund livsstil og sørge for at kroppen får de rette næringsstoffer. Det konkluderede eLife i en undersøgelse fra juni 2021.

Hvordan skjuler man bedst grå hår?

Som mand findes der reelt set kun 2 måder at skjule gråt hår på. Enten kan man farve sit hår med en permanent hårfarve med god dækning af grå hår -ELLER- man kan forsøge at vende fremkomsten af de grå hår via sundere livsstil og kosttilskud.

Første metode er nem og giver et hurtigt resultat, men mange mænd mener, at hårfarve er for kvinder eller føles unaturligt.
Anden metode tager længere tid, men kan give dig din naturlige hårfarve retur.

Skriv en kommentar