Din guide til æteriske olier, aromaterapi og diffusere

I skrivende stund har jeg min olielamp-diffuser til at sende en lækker aroma af citrongræs ud i mit arbejdsværelse. Den æteriske olie fra citrongræs virker dejlig beroligende, samtidig er duften forfriskende og lækker. Oven i hatten, kan den avendes som naturlig anti-myg og insektmiddel, enten ved påføring eller via duftlys. Sådan er det med de fleste æteriske olier; de har mange forskellige anvendelsesmuligheder.

Aromaterapi en plantebaseret helbredelses- og velværemetode. Metoden er meget blid og virker kort fortalt ved at lindre fysiske og psykiske ubalancer ved hjælp af de terapeutiske egenskaber som er iboende i aromatiske planter.

Det er de æteriske olier, også kaldet essentielle olier, som bruges i aromaterapi. Olien udvindes af aromatiske planter. Når man behandler sig selv eller andre med aromaterapi, vælges de æteriske olier ud fra deres egenskaber for derefter at blive påført eller indåndet.

Påføring kan eksempelvis være gennem massage eller i bad. Men den mest almindelige måde at bruge aromaterapi er gennem duftlamper. Økologiske æteriske olier er et foretrække, da planten har fået lov at vokse sig stærk i et naturligt tempo, hvorfor den vil være stærkere og udtrækket mere potent.

Læs med i artiklen her og lær meget mere om aromaterapi samt de æteriske oliers virkning og anvendelse.

Metoder til anvendelse af æteriske olier – hvordan du kan bruge aromaterapi i dit liv og din hverdag

Infografik - Sådan bruger du æteriske oliler til aromaterapi - web
Infografik: Sådan bruger du æteriske oliler til aromaterapi

Olielampe, klassikeren inde for aromaterapi

Der er forskellige måder at bruge æteriske olier. Den mest almindelige er gennem duftlamper. Her opvarmes olien for derved at sende oliens egenskaber og duft ud i luften. På den måde indånder man de æteriske olier. Det er en mild, hyggelig og meget nem metode som alle kan anvende.

Førhen brugte man stearinlys til at opvarme olien i en olielampe. Det gør man stadigvæk, men fordi vi har fået mere viden om stearinlys og partikelforurening (stearinlys udsender skadelige partikler i luften), går flere og flere væk fra olielamperne og hen til diffusere.

Stearinlys kan selvfølgelig skabe en dejlig atmosfære, som på trods af partikelforureningen, kan bidrage med en masse godt. Jeg har fundet en sød og virkelig billig olielampe til fyrfadslys, den fås her.

Alternativt kan du bruge et soyalys med duft fra æteriske og naturlige olier. Soyalys er mindre sundhedsskadelige og nemme at bruge, når du gerne vil sprede en god stemning. Soy Lites har fremstillet en serie med NonGMO soyalys tilsat æteriske olier, med forskellige egenskaber.

Deres Harmony lys med olier af hyben, geranium og jasmin er vidunderlig. Lyset har den ekstra bonus, at soyamassen kan bruges som massageolie til hænder og fødder. Man kan også bruge det til pedicure og manicure. Det fås her.

Diffuser til æteriske olier

Der findes rigtig mange forskellige diffusere til aromaterapi som virker på forskellig vis. Mange har en lille motor som via bevægelse får vand til at fordampe. Den æteriske olie tilsættes vandet og derved sender diffuseren duften ud i luften.

Den eneste ulempe ved denne form for diffuser er, at motoren kan støje lidt. Der findes også diffusere som ved hjælp af ultralyd spreder duften fra de æteriske olier. Også her er olien tilsat vand der via fordampning, spreder duft og egenskaber fra olien.

Fordelen ved denne form for diffuser er, at den er lydløs. Hvilket virkelig gør en forskel, hvis du for eksempel bruger diffuseren ved sengetid, under meditation eller yoga. Eller hvis du har den kørende mens du sidder og arbejder.

Her finder du en super fin ultralyds diffuser.

Vil du gerne have en mere æstetisk olie diffuser, har jeg fundet en virkelig smuk og elegant her. Diffuseren er lavet i keramik og er meget nem at anvende. Den tilsluttes en stikkontakt og den aromatiske olie dryppes direkte på. Diffuseren fås her.

Luftfugter med æterisk olie

Du kan endda kombinere optimalt indeklima med aromaterapi, med de nye aromaterapeutiske luftfugtere. Luftfugteren sørger for et dejligt indeklima der ikke er for tørt. Hvilket især er kærkomment i vintermånederne, hvor radiatorer tørrer vores indeluft meget ud. Samtidig med, at den sørger for tilpas luftfugtighed, sender den lækker aroma ud i rummet, efter dit valg. Luftfugteren kan købes her.

Massage som aromaterapi

Massage er en anden hyppig anvendt metode til aromaterapi som også virker rigtig godt. Metoden kræver lidt mere end duftlamper, indåndning og påsmøring. Til gengæld er den også mere luksuriøs og dybere rent terapeutisk, da kroppens væv bliver behandlet direkte. Hvor duftlampen kan bruges til et ”hurtigt fix” er massagemetoden mere tids- og energikrævende. Men det er det hele værd. Så find en ven eller veninde og giv hinanden aromaterapi massage. Det skal du bruge:

  1. Vegetabilsk bærende olie

Her kan du bruge enten vindruekerne- mandel- eller solsikkeolie. Jeg anbefaler mandelolien, da jeg synes den er lækrest. Her får du en stor økologisk mandelolie, så har du til et par behandlinger.

  1. Æterisk olie efter behov

Alt efter hvilket område/problem du gerne vil behandle, vælger du en eller flere æteriske olier, som du fortynder i den bærende olie (mandelolie). Længere nede i denne artikel finder du en liste over de mest basale æteriske olier og deres anvendelsesmuligheder.

Blandingsforhold:

Brug 5 dråber æterisk olie til 1 tskf bærende olie.

Mangler du inspiration til massageteknikker, kan jeg anbefale Bolette Schiøtz: Gode Hænder, som er en virkelig fin illustreret grundbog i massage.

VIGTIG

Når du bruger æteriske olier i massage eller ved anden behandling hvor olien kommer i direkte kontakt med hud eller krop, SKAL OLIEN FORTYNDES. Du skal altså huske altid at fortynde den æteriske olie i en vegetabilsk bærende olie, eller i vand (eksempelvis ved fodbad eller karbad)

Bad med æterisk olie – Badeolie til karbad

En anden forholdsvis nem og tilgængelig metode til aromaterapi er, at blande olien i vand til karbad eller fodbad. Til karbad skal du tilsætte 5-10 dråber æterisk olie til voksne (mindre end 4 dråber til børn over 2 år. Til babyer, anbefales ikke aromaterapi).

Du kan også tage den mere luksuriøse udgave fra Aromatherapy Associates, som har fremstillet en badeolie der især afhjælper stress og anspændthed. Fås her.

Fodbad med æterisk olie

Til fodbad skal du bruge 2-3 dråber æterisk olie. Som et super lækkert supplement til fodbadet kan du tilføje Epsom salt. Epsom salt har et meget højt indhold af magnesium som er enormt vigtigt for kroppens, især musklernes, funktion. Men også nervesystemet er afhængigt af magnesium for at fungere optimalt.

Mange stressede mennesker mangler magnesium. Du kan finde Epsom salt her.

For at gøre fodbadet ekstra luksuriøst, kan du tilføje en badepose indeholdende urter, æteriske olier og naturlige mineraler. Så kan du virkelig læne dig tilbage og nyde selvforkælelsen i fulde drag! Eventuelt med en god bog om aromaterapi 🙂

Badeposen fås her.

Duftstik og rolls med æteriske olier

Noget af det nyere inde for aromaterapi er, at bruge duftsticks eller rolls som en hurtig ”nødhjælp” når du er på farten. Du kan have dem med i tasken og påføre dem i løbet af dagen, hvis behovet opstår. De æteriske olier i stick eller ruller virker øjeblikkeligt, og alt efter sammensætning af olier, kan de hjælpe dig med at få mere energi, fokus, ro, afslapning, antistress og så videre. Aromastick fås her.

Aroma Rolls der påføres direkte på huden, fås her. De er super gode at have med omkring og påføre når du har brug for et hurtigt fix.

Startsæt til æteriske olier og aromaterapi

Er du nybegynder til aromaterapi kan det anbefales, at du anskaffer dig et æteriske olier startersæt.

Efter min mening, bør et sådan startsæt indeholde:

  1. Æteriske olier – de mest basale
  2. Olielampe eller diffuser
  3. Krop- eller massageolie uden duft
  4. Bog om aromaterapi for begyndere

Jeg har samlet gode bud på ovenstående, så du selv kan indkøbe dit startsæt og komme i gang med at behandle dig selv og andre med aromaterapi. Metoden er så enkel og blid, at det ikke kræver kursus eller uddannelse for at anvende det til husbehov. Derfor kan du trygt gå i gang.

1. Basale æteriske olier og deres virkning

Lavendel

Lavendel er uden tvivl den mest udbredte og elskede af de terapeutiske olier.

Lavendel er: beroligende, lindrende, antidepressiv og afbalancerende for følelseslivet. Den er antisepisk, bakteriebekæmpende og smertestillende. Herudover virker den styrkende, sænker blodtrykket, er krampestillende og lindrende for gigtsmerter.

Vigtigst af alt er lavendel tilpassende, hvilket vil sige, at den virker harmoniserende hvis kroppen er ude af balance.

Lavendeolie kan købes her.

Tea tree oil

Olien fra tea tree er især god til bekæmpelse af infektioner. Den har både antibakterielle, virusbekæmpende og svampedræbende egenskaber. Den kan derfor bruges i behandling af skæl og andre svampeproblemer, samt ved bakterielle infektioner og virusangreb. Den stimulerer endvidere immunforsvaret og er sårhelende samt generelt god til hudproblemer.

Til behandling af acne, fodsvamp, skæl, mund- og halsinfektioner, samt små sår og skræmmer er tea tree oil uundværlig. Den kan købes her.

Rosmarin æterisk olie

Leder du efter en olie der styrker nervesystemet, huden, galdeblæren og som er forfriskende, antiseptisk og anti-bakteriel, skal du gå efter rosmarin olien. Rosmarin er endvidere vanddrivende og udrensende. Den forebygger kramper og så regulerer den fordøjelsen.

En god dyb massage med denne olie kan virkelig gøre underværker for kroppen. Døjer du med menstruationsmerter, fordøjelsesproblemer, skæl, hårtab, væskeophobning, muskelsmerter, apati eller træthed, vil jeg helt sikkert anbefale dig, at have rosmarin som en af olierne i dit starterkit.

Køb Økologisk rosmarin olie her.

Frankincense æterisk olie – den spirituelle olie

Olien med det forunderlige navn: Frankincense, er en af de mest sagnombundne æteriske olier. Olien er historisk blevet brugt til både religiøse og medicinske formål, og den anses for at være dyb spirituel. Olien udvindes fra harpiks fra træet Frankincense der vokser i den Nordafrikanske ørken.

Olien kaldes også for Olibanuolie. Egenskaber ved olien er, at den gør åndedrættet dybere og generelt virker afslappende på krop og sind. Den er også antiseptisk, betændelseshæmmende, stimulerende for immunforsvaret og fremmende for sårhealing. Den gavner menstruation og fordøjelse, samt virker vanddrivende og nervestyrkende.

Olien er rigtig god, hvis du vil behandle følelsesmæssige problemer. Ved angst og åndedrætsbesvær er den oplagt. Men også hudproblemer, blærebetændelse, urinvejsproblemer, forkølelse og luftvejsinfektioner og snitsår kan behandles med Frankinsence. Olien forebygger endvidere karsprængninger og styrker cellefornyelsen, hvorfor den er rigtig god at blande i ansigts- og kropscreme.

Olien kan købes her.

Pebermynte

Nummer 1 mod fordøjelsesproblemer og andre maveproblemer såsom diarre, kvalme, opkastning, mavekramper og transportsyge.

Endvidere er pebermynte olie slimdrivende, smertestillende og krampestillende og så dæmper den feber. Dens febernedsættende egenskab består i, at den fremmer kroppens svedafsondring og ved at afkøle kroppen. Har du fået et chok af fysisk eller psykisk art, kan du bruge perbermynte på grund af dens stimulerende virkning. Ved hovedpine eller migræne er den god.

Jeg anbefaler også at bruge olien som fordampning i et sygeværelse. Også dårlig ånde kan afhjælpes ved brug af en mundfriskende spray med pebermynte. Endvidere virker pebermynte forfriskende, så bland gerne et par dråber i din showergel, og bliv frisk med et morgenbad.

Du finder æterisk pebermynteolie her.

Herudover er følgende æteriske olier også værd at overveje til et basis aromaterapi kit:

citron, sandeltræ, eucalyptus, kanel, timian, sød birk, kokos, fyrenåle, kamille, baldrian og sidst, men ikke mindst, bergamot.

2. Æterisk olielampe eller diffuser

Og så skal du selvfølgelig have dig en god diffuser eller olielampe som del af dit aromaterapi-sæt. Længere oppe i artiklen finder du gode råd og vedledning om valg af diffuser eller olielampe. Jeg anbefaler denne smukke og nemme diffuser.

Er du mere til stearinlys hygge, fås en rigtig sød olielampe til fyrfadslys her.

3. Krop- og massageolie

Til dit startersæt skal du også bruge en god bærende olie som fundament for påsmøring af olierne på kroppen. Det kan både være ved massage, eller hvis du bare vil smøre dig ind i en god olie blandet med afslappende æteriske olier før sengetid. Jeg anbefaler økologisk mandelolie hertil. Det fås her.

Bøger om aromaterapi til dit starterkit

Når du starter ud med aromaterapi, kan du finde vejledning og inspiration i en god bog om emnet.

En opslagsbog er selvfølgelig smart, da du herved har et værk du kan slå op i, når du skal finde den rigtige olie eller den rigtige sammensætning til et problem eller behandling.

Duft Dig Glad er en fantastisk opslagsbog hvor du finder alle de forskellige æteriske olier og deres virkning og formål. Bogen giver også gode råd og indføring i, hvordan du kan bruge aromaterapi i din hverdag. Fås her.

En klassiker inden for aromaterapi er Lotus bog af navnet Aromaterapi. En god basal bog der dækker det nødvendige i et ligetil sprog. Den fås også her.

Har du lyst til at eksperimentere og bruge de æteriske olier på en anderledes måde, kan du dykke ned i mulighederne for at bruge dem i madlavning. Bogen: Essentielle Olier i Mad og Drikke, fås her.

Sæbe med æterisk olie

Få aromaterapi ind i din hverdag

Vi har været lidt inde over det, men sæbe med æterisk olie er en super nem måde at integrere aromaterapi i din hverdag. Om det er håndsæbe, shampoo eller showergel, gør det underværker at indånde den stimulerende aroma, når du plejer dig selv og din krop.

I en travl hverdag kan det være svært at få tid til aroma-difussere og massage. Men derfor skal du ikke snydes for aromaterapi. Anskaf dig en lækker sæbe med æteriske olier der passer til dine behov, og nyd de små øjeblikke.

Jeg har samlet et par favoritter til dig her

Aromatherapy Associates Lux Shampoo & Lux Conditioner.

Og deres super lækre Renewing Body Wash

Weledas lavendel håndsæbe er kræs for aromaterapi-kendere. Den fås her.

Faremærkning & advarsler

Æteriske olier er klassificeret som kemikalier lovgivningsmæssigt. Det betyder, at de skal overholde kemikalielovgivningen, hvor der eksempelvis stilles krav til klassificering, emballage og mærkning i henhold til CLP-forordningen i Europa.

Hvis du kigger på æteriske olier, vil du derfor kunne se både et farepiktogram, signalord, faresætninger og sikkerhedssætninger.

Dette kan godt virke overvældende, hvis du ikke helt ved, hvad det indebærer. Men så længe du sørger for ikke at bruge en æterisk olie ufortyndet, er der ingen fare på færde. Du skal altså blot følge den pågældende olies brugsanvisninger. Du vil kunne se, hvordan du bruger olien korrekt på selve olien.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør de forskellige æteriske olier?

Æteriske olier anvendes typisk til aromaterapi, massage og kropspleje, og de hævdes at have forskellige terapeutiske egenskaber, såsom at lindre stress og smerter, fremme afslapning og øge energi og velvære.

Kan man indtage æteriske olier?

Nogle æteriske olier kan indtages i begrænsede mængder, men det er vigtigt at følge sikkerhedsinstruktionerne for den pågældende olie og konsultere en læge, inden man indtager dem.

Hvad er forskellen på æteriske olier og essentielle olier?

Begge ord bruges ofte om samme type produkter, men teknisk set refererer “æteriske olier” til det faktiske olieprodukt, mens “essentielle olier” refererer til de aktive bestanddele i æteriske olier, der giver dem deres duft og terapeutiske egenskaber.

6 kommentarer til “Din guide til æteriske olier, aromaterapi og diffusere”

    • Kære Marianne

      Tak for dit spørgsmål. Fyrretræ er en lækker aromatisk olie med mange anvendelsesmuligheder. På grund af dens friske og opløftende duft, bliver den hyppigt brugt til rengøring og i rum hvor der arbejdes. Du kan med fordel dryppe et par dråber i dit rengøringsvand (brug rengøringsmiddel uden parfume). Eller anvende fyrretræsolie i en olielampe i dit arbejdsrum. Fyrretræ er som tommelfingerregel opkvikkende og frisk – du kan altså bruge den når du har brug for energi eller fokus.

      Svar

Skriv en kommentar