Er tomat en grøntsag eller en frugt? (+7 gode grunde til, at du bør spise dem)

Er tomaten en grøntsag eller en frugt? Det er et spørgsmål, du garanteret har stillet dig selv. Faktum er, at det er en frugt, omend der til stadighed er delte meninger herom. Se her, hvorfor der er så stor forvirring om tomatens botaniske klassifikation.

Tomaten er en lækker, rød frugt, som dyrkes og spises over hele verden. Det skyldes, foruden dens karakteristiske smag, at tomaten er fyldt med vitaminer og næring. Der er altså mange årsager til, at tomaten er en vellidt spise, uanset hvor på kloden du befinder dig.

Gennem tiden har der været stor forvirring omkring, hvorvidt en tomat er en frugt eller en grøntsag – og ofte defineres den da også som værende en grøntsag, omend det ikke er den korrekte botaniske klassifikation.

Er tomaten en grøntsag eller frugt?

Umiddelbart skulle man tro, at tomaten var en grøntsag, da den ofte ender blandt grøntsagerne i butikkernes grøntafdeling. Virkeligheden forholder sig dog anderledes, da den korrekte klassifikation for tomaten er, at det er en frugt. Teknisk set er tomaten faktisk et bær – og bæret er en frugt.

Alligevel opstår der ofte forvirring. En del af svaret på, hvorfor tomater, ligesom agurker og andre væksthusgrøntsager, typisk associeres med grøntsager, kan findes i, at tomatplanten er en etårig plante, hvilket ofte er kendetegnende ved grøntsagsplanter.

Selv højesteret er forvirret

Faktisk er spørgsmålet, om hvorvidt en tomat er en grøntsag eller en frugt, så omdiskuteret, at emnet har været vendt ved en højesteretsdomstol i USA i 1800-tallet. På daværende tidspunkt blev der pålagt 10 % told på import af grøntsager, imens det ikke var tilfældet ved frugter. (kilde)

En frugtimportør, der blandt andet importerede tomater til New York, blev pålagt at skulle betale told for sine tomater. Da tomaten botanisk set er en frugt, mente han, at tolden blev indkrævet uberettiget, hvorefter han så sig nødsaget til at lægge sag an.

Han fik ikke medhold i retten, omend dommeren udemærket var klar over, at tomaten teknisk set er en frugt. Han mente imidlertid, at retsgrundlaget for toldafgiften på grøntsager var udformet, så det burde dække over tomater, hvorfor importøren var berettiget til at skulle betale.

Der er således afsagt en højesteretsdom, der giver medhold i, at tomaten bør defineres som værende en grøntsag, selvom dens korrekte botaniske klassifikation er, at det er en frugt. Forvirringen, omkring hvorvidt en tomat er en frugt eller grøntsag, er altså berettiget.

7 gode grunde til, at du bør spise tomater

Uanset, om tomaten teknisk set er en grøntsag eller frugt, ændrer det ikke ved det faktum, at den er en sund og nærende spise, som anvendes i mangt et køkken over hele kloden. Tomater kan dyrkes i haven og i drivhuset, og selve planten kaster mange frugter af sig.

Tomatplantens rodnetværk er utroligt stærkt, hvilket betyder, at den har behov for meget vand, hvis den skal have de rette forudsætninger for at vokse kontinuerligt, så den kan producere nye, velsmagende tomater. Stilken har tætsiddende hår ud til enden, hvor tomaterne vokser sig store og saftige.

At tomater er lækre og smagfulde er ikke den eneste grund til, at du bør spise dem. De er nemlig fyldt med næring og vitaminer, som har en positiv effekt på dit helbred. Samtidig har den et lavt indhold af kulhydrater og sukker, så den egner sig perfekt til sund og velbalanceret kost. En mellemstor tomat indeholder omkring 22 kalorier og 5 gram kulhydrat.

#1: Tomater er en fremragende kilde til vitaminer

En enkelt tomat kan give dig omkring 40 procent af de C-vitaminer, det anbefales, at du indtager om dagen. Herudover får du også A-vitaminer, som styrker dit immunforsvar, synsevnen og din hud, og K-vitaminer, der styrker dine knogler.

Tomater er ligeledes rige på kalium, som er et vigtigt næringsstof til din hjertefunktion, muskelsammentrækninger og opretholdelse af dit blodtryk og din væskebalance.

#2: Tomater giver en bedre fordøjelse

Når du regelmæssigt spiser tomater, vil du opleve, at du føler dig mindre oppustet. Det skyldes blandt andet, at tomater forhindrer forstoppelse og diarré. Herudover er der et højt indhold af fibre, som gør, at tomater virker stimulerende på fordøjelsessystemets muskler.

#3: Tomater styrker sædkvaliteten

En undersøgelse, foretaget af Harvard University i 2013, der havde til formål at påvise forskellige frugter og grøntsagers indflydelse på sædkvaliteten, viste, at et jævnligt indtag af tomater har en væsentlig indflydelse på sædkvaliteten.

Det skyldes, at tomater har et højt indhold af lycopen, der generelt er kendt for at forbedre sædcellernes tilstand. Faktisk viser studiet, at lycopen bidrager til mellem 8 og 10 procent bedre sædkvalitet.

#4: Tomater minimerer risikoen for slagtilfælde

Det er ikke kun sædkvaliteten, lycopen har en positiv indvirkning på. En finsk undersøgelse fra 2012, at stoffet, der altså findes i tomater, reducerer risikoen for et slagtilfælde med op til 50 procent.

Undersøgelsen varede i 12 år, og undervejs medvirkede 1031 mænd. Testpersonerne med det højeste indhold af lycopen i blodet havde 55 procent lavere risiko for slagtilfælde, hvis man sammenligner med de personer, der havde det laveste indhold.

#5: Tomater sænker blodtrykket

Flere undersøgelser har bevist, at tomater sænker blodtrykket. En undersøgelse fra Harvard University School of Medicine viser, at tomatekstrakt sænker blodtrykket med helt op til 8 procent.

Herudover har en undersøgelse fra Universitat de Barcelona i 2012 vist, at en ugentlig portion gazpacho – en kold tomatsuppe – sænker blodtrykket på helt op mod 15 procent. Suppen består primært af tomater, men indeholder også hvidløg, agurk og madolie – læs også vores guide om castor olie.

#6: Tomater sænker kolesteroltallet

Det er bevist, at tomater har en positiv effekt på dit kolesteroltal. Undersøgelser fra eksempelvis Oulu i Finland i 2007 viser, at de nedsætter LDL-kolesterol, total kolesterol samt triglyceridniveauet.

Samtidig har det også vist sig, at tomater nedsætter akkumuleringen af de kolesterolmolekyler, der er i makrofagceller – hvide blodlegemer, der aktiveres, når det oxidative stress i blodet overstiger det normale niveau. Dette modvirker åreforkalkning.

#7: Tomater har en positiv effekt på sukkersyge

Undersøgelser viser, at tomater kan have en positiv indvirkning på personer, der lider af type 2-diabetes. I en af undersøgelserne oplevede testpersoner, der supplerede deres normale kost med kogte tomater i en periode på 30 dage, at lipidperoxidationen faldt.

Lipidperoxidation er betegnelsen for en kædereaktion, hvor stoffer, der kaldes for frie radikaler, angriber fedt, hvilket har øger risikoen for hjertesygdomme. Dette er vigtigt, fordi personer med sukkersyge har dobbelt så stor risiko for slagtilfælde og hjerteanfald som personer, der ikke lider af sukkersyge.

Hvad er tomat ellers godt for?

Det er vanskeligt udelukkende at holde sig til 7 gode grunde til, at du bør spise flere tomater. Listen er uendeligt lang, da der er flere positive egenskaber ved tomater. Tomater indeholder omkring 95 procent vand, hvilket gør dem ekstremt kaloriefattige, hvorfor de er en god ingrediens i enhver slankekur.

Samtidig er det bevist, at tomater forebygger kræft. Deres røde farve skyldes den særligt kraftige antioxidant, lycopen, som har en positiv effekt på en lang række ting, herunder kræft, blodpropper og hjerneblødninger.

Det er dog ikke kun helbredsmæssigt, at tomater har en positiv effekt – de røde frugter gør også meget godt for dit udseende. Lycopen fungerer som et værn mod solens UV-stråler. Et studie har påvist, at personer, der hver dag indtager 55 gram tomatpuré, opnår 33 procent bedre beskyttelse mod solens UV-stråler.

FAQ

Hvor sund er en tomat?

Tomater er meget sunde og er en god kilde til vitaminer, mineraler og antioxidanter.

Er en tomat en frugt eller en grøntsag?

Botanisk set er en tomat en frugt, men på grund af deres brug i madlavning, regnes de ofte for en grøntsag.

Hvor meget næring er der i en tomat?

En tomat indeholder en række næringsstoffer, herunder vitamin C, vitamin K, kalium og folat.

Hvad er i en tomat?

En tomat indeholder bl.a. vand, kulhydrater, fiber, proteiner og fedt samt en række vitaminer og mineraler.

Skriv en kommentar