Test af sædkvalitet med hjemmetest eller på klinik

Det er vigtigt, at din sædkvalitet er i orden, hvis du vil have optimale chancer for at reproducere dig. Du kan teste din sædkvalitet på flere forskellige måder – enten ved at møde op på en klinik, der kan hjælpe dig, eller ved at tage en hjemmetest. I denne artikel får du svar på, hvordan du foretager en sædkvalitetstest, samt hvordan du forbedrer din sæd.

Der er mange forskellige faktorer, der har en negativ indflydelse på mandens sædkvalitet. En forringet sædkvalitet kan være genetisk betinget, men det kan også være konsekvensen af en inaktiv og usund livsstil.

Hvis du vil være i stand til at gøre en kvinde gravid, er det væsentligt, at din sædkvalitet er optimal. Ved at få taget en test af sædkvalitet kan du få en indikation af, om der er noget i vejen med din sædkvalitet.

I de følgende afsnit får du at vide, hvordan du foretager en sædkvalitetstest, ligesom du får gode råd til, hvad du kan gøre for at forbedre sædkvaliteten – og hvilke usunde vaner, du bør lægge på hylden, hvis du vil have de bedste forudsætninger for at gøre en kvinde gravid.

Hvorfor tage en sædkvalitetstest?

test af sædkvalitet - swimcount-sædkvalitetstest

En sædkvalitetstest giver, som navnet indikerer, dig et indblik i din sædkvalitet, og samtidig giver det mulighed for at søge behandling, hvis det skulle vise sig, at sædkvaliteten er nedsat. Det er vigtigt at påbegynde behandlingen i god tid, hvorfor du ikke bør vente med at få testet din sædkvalitet.

Hvis du ønsker at teste din sæd hjemme, kan du med fordel købe en hjemmetest. Den kan give dig en nem og hurtig indikation af, hvor god din sædkvalitet er. Du kan få flere forskellige hjemmetest – eksempelvis denne fra SwimCount.

Hvad er normal sædkvalitet?

I mange år har det været anbefalingerne fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO), der har defineret, hvad der betegnes som værende normal sædkvalitet. Der er derfor visse kriterier, som skal være opfyldt, før en sædkvalitets test kan påvise, at der er tale om normal sædkvalitet.

Følgende kriterier skal være opfyldt ifølge WHO:

  • Der skal være mindst 2 milliliter sæd.
  • Der skal være minimum 20 millioner sædceller per. milliliter sæd.
  • Mindst halvdelen af sædcellerne skal bevæge sig.
  • Minimum 4 % af sædcellerne skal have normalt udseende.

De senere år er kravene dog begyndt at være mindre strenge, før en sædkvalitetstest kan definere sæden som værende af normal kvalitet. Der lægges i stedet større og større vægt på, at sædcellerne skal være ‘normale’ – altså, at de skal se normale ud og bevæge sig.

Hvordan tester man sin sædkvalitet?

Når du skal have testet din sædkvalitet, har du flere forskellige muligheder. Du kan få foretaget en sædkvalitetstest hos de fleste hospitaler, men der findes også forskellige hjemmetests, der kan give dig en indikation af din sædkvalitet.

Test din sædkvalitet hjemme

Hvis du ikke ønsker at teste din sæd på et hospital, kan du i stedet købe en hjemmetest, der kan give dig en indikation af, hvordan din fertilitet har det. Hvis hjemmetesten viser, at du har nedsat sædkvalitet, bør du konsultere en læge for yderligere test i laboratorium.

Det betyder imidlertid ikke, at en hjemmetest ikke er retvisende – den skal blot ses som en indikation af, hvor god en sædkvalitet du har. Du kan købe en sædkalitetstest hos Swimcount.dk, som måler koncentrationen af sædceller pr. milliliter.

I løbet af 30 minutter får du svar på, om du har en normal sædkvalitet, eller om der er grund til at få foretaget yderligere test i et laboratorie. Hvis din test af sædkvalitet viser, at du har en optimal sædkvalitet, er der ikke grund til foretaget yderligere undersøgelser, medmindre du har vanskeligheder ved at gøre en kvinde gravid.

Testen indeholder en test, en opsamlingskop samt en sprøjte, der anvendes til at overføre sædprøven til testen. Du kan kun bruge testen én gang, hvorfor det er vigtigt, at du læser indlægssedlen grundigt før brug.

Sædkvalitetstest på hospitalet

Hvis du får foretaget en sædkvalitstest på hospitalet, foregår det ved masturbation, som resulterer i udløsning. Sæden opsamles i et prøveglas, som afleveres til laboratoriet – hvor den iøvrigt også helst skal produceres.

I visse tilfælde kan det ikke lade sig gøre at producere sædprøven i selve laboratoriet, hvorfor det i stedet gøres hjemme. Dette er dog udelukkende undtagelsesvist, da sædcellernes bevægelighed er følsom overfor både temperaturudsving og tiden.

Hvis det ikke lykkes at producere en sædprøve i laboratoriet, kan dette gøres hjemme, hvorefter prøven bringes til laboratoriet indenfor en time. I mellemtiden skal prøven holdes tæt til kroppen for at sikre en optimal temperatur, så sædprøven bliver retvisende.

Kan der være udsving i sædkvalitet?

Selvom du får foretaget en test af sæd, kan du opleve, at der er store variationer i kvaliteten heraf. Det betyder samtidig, at de fleste mænd på et eller andet tidspunkt vil have en forringet sædkvalitet.

Den nedsatte sædkvalitet kan skyldes flere forskellige faktorer – eksempelvis nedsat selyst, feber eller en inaktiv periode. Sædcellernes udvikling varer i omkring 74 dage, og der kan være mange faktorer, som påvirker sæden i den tidlige udviklingsfase.

Hvis du har haft feber, som resulterer i beskadigede sædceller, kan der gå helt op til to måneder, før din sædkvalitet igen bliver normal. Det betyder derfor ikke nødvendigvis, at din sædkvalitet generelt er forringet, blot fordi én test viser det.

Ifølge Rigshospitalets hjemmeside bør du få foretaget mere end én test af sædkvalitet med et interval på tre måneder, hvis du vil være sikker på, at sædtesten er retvisende for din generelle sædkvalitet.

Hvad påvirker sædkvalitet?

Der er mange forskellige faktorer, der påvirker din sædkvalitet i en negativ retning. Typisk er der tale om livstilsmæssige forhold, der gør, at sædkvaliteten ikke er optimal, men der kan også være andre forhold.

Hvis der er tale om forringet sædkvalitet som følge af din livsstil, er der håb forude – du kan nemlig ændre din livsstil, hvorefter du vil opleve en øget sædkvalitet. Usunde spisevaner, alkohol, rygning, for lidt motion og andre usunde vaner er alle med til at påvirke sædkvaliteten i en negativ retning. Du kan læse mere om, hvordan alkohol påvirker sædkvaliteten, her.

Er sædkvaliteten stærkt nedsat, vil det ofte være genetisk betinget. Det kan eksempelvis være, hvis der er en defekt på mandens Y-kromosom, hvor generne, der styrer sædcelleproduktionen, er placeret.

Hormonsygdomme, betændelse i testiklerne, kemoterapi og anden medicinsk behandling kan ligeledes være medvirkende til, at sædkvaliteten er nedsat. Den bedste måde at få syn for sagen er ved at tage en test af sædkvalitet. Hvis den giver et negativt resultat, bør du opsøge din læge, som kan hjælpe med undersøge, hvad der ligger til grund for den forringede sædkvalitet.

Hvordan får man bedre sædkvalitet?

Sædkvaliteten hos mænd kan variere meget over tid, da der, som det blev nævnt tidligere, er en lang række faktorer, som påvirker den. Din livsstil har en stor indflydelse på, hvor mange sunde sædceller du er i stand til at producere.

Det betyder, at du i mange tilfælde kan forbedre sædkvaliteten ved at ændre din livsstil. Hvis du dropper alkohol, rygning, usunde spisevaner og lignende, er der større sandsynlighed for, at antallet af sædceller samt mængden af bevægelige sædceller øges, så din fertilitet styrkes.

Sådan forbedrer du din sædkvalitet:

  1. Sund og varieret kost: Spis fødevarer, som er rige på antioxidanter – eksempelvis bær, nødder farverige grøntsager. Sørg herudover for at spise rigeligt med fisk, fibre og et minimalt indtag af mættede fedtsyrer.
  2. Dyrk motion og hold dig aktiv: For lidt motion og overvægt er med til at påvirke din sædkvalitet i en negativ retning. Du bør derfor få pulsen op tre gange om ugen i minimum 30 minutter ad gangen, ligesom du bør forsøge at gå 10.000 skridt om dagen.
  3. Hold dig fra miljøgifte og hormonpåvirkelige stoffer: Du bør undgå produkter, der relaterer sig til østrogen – eksempelvis blød plastik. Herudover bør du holde dig fra produkter og mad, som indeholder kemikalier.
  4. Undgå unaturlig varme: Du bør holde dig fra varme bade, sauna og høj sædevarme, da sædcellerne ikke trives i unaturligt høje temperaturer.

Hvornår er sæden bedst?

Kvindens æg er udelukkende modtagelige for en sædcelle inden for 12-24 timer efter ægløsning. Det er derfor en god idé at have sex på dagen før eller på selve dage, når kvinden har ægløsning.

Men hvornår er mandens sæd bedst i forhold til at formere sig? Selvom manden i princippet er i stand til at reproducere sig gennem hele livet, er det de færreste, der kan få børn, efter de er fyldt 60 år.

Mænds sædkvalitet forringes, i takt med at de bliver ældre. Jo ældre manden er, desto sværere bliver det at gøre en kvinde gravid. Samtidig er der større risiko for, at kvinden aborterer, ligesom der er større sandsynlighed for, at barnet får alvorlige sygdomme.

Se også: Potenspiller til mænd – uden recept

Skriv en kommentar