Hvad er mælkesyrebakterier?
I vores mave- og tarmsystem lever der bakterier; faktisk mere end 1.000 forskellige arter. Nogle af dem er mælkesyrebakterier – også kaldet probiotika.
Mælkesyrebakterier er bakterier, der producerer mælkesyre. Mælkesyre er nødvendig i vores fordøjelsessystem. Mange ved, at mælkesyrebakterier også findes i syrnede mælkeprodukter, og derfor er der en bred misforståelse om, at mælkesyrebakterier indeholder mælk eller er at finde i mælk. Det er dog ikke korrekt. Det er i selve syrnings- eller fermenteringsprocessen, at mælkesyrebakterierne opstår.
Af samme årsag er et kosttilskud med mælkesyrebakterier også særligt egnede til veganere, der ikke kan øge indtaget af mælkesyrebakterier ved at øge indtaget af syrnede mælkeprodukter. Dermed ikke sagt, at veganere ikke på naturlig vis kan indtage mælkesyrebakterier; det kan sagtens lade sig gøre via veganske alternativer som for eksempel sauerkraut, der via fermenteringsprocessen også har et indhold af mælkesyrebakterier – mulighederne er bare ikke nær så mange og så oplagte.
Mælkesyrebakterier test: Test af de 11 bedste mælkesyrebakterier
Herunder ser du 11 gode mælkesyrebakterier, der alle scorer i den høje ende i diverse tests og anmeldelser. Det fremgår af de enkelte beskrivelser, hvilke der er til voksne, til børn, til babyer og til rejsebrug. Det fremgår ligeledes, hvilken type der er tale om (tablet, kapsel, flydende form, osv.) og den vejledende pris er også oplyst. Vær opmærksom på, at priserne i mange tilfælde er lavere, når der klikkes ind på de forskellige produkter i forbindelse med tilbud.
Bedst i test
WeightWorlds Bio Complex mælkesyretabletter med probiotika
Nogle af de absolut bedste mælkesyretabeltter er ofte dem, der har det højeste CFU (antal mælkesyrebakterier) og her kan vi især anbefale dem fra WeightWorld, der hedder Boi Complex mælkesyretabeletter med probiotika – disse tabeletter indeholder hele 77 milliarder CFU / daglig dosis.
WeightWorlds Bio Complex mælkesyretabletter er et kosttilskud, der indeholder en kombination af mælkesyrebakterier og fiber. Mælkesyrebakterierne er den samme type bakterier, der findes i yoghurt og andre fermenterede mejeriprodukter, og de hjælper med at opretholde en sund balance af tarmbakterier. Fiber har en forstoppelsesdæmpende effekt og hjælper med at øge fordøjelsen og optage næringsstoffer i kroppen. WeightWorlds Bio Complex mælkesyretabletter er beregnet til at bidrage til en sund fordøjelse og tarmflora. De kan tages dagligt som en del af en sund og varieret kost.
Solaray Multidophilus 24
Her får du et allround-produkt med et indhold af 30 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer, der til sammen giver en god afbalancering af mave og tarm. En pakning indeholder 60 tabletter, og den anbefalede daglige dosis er på 2 tabletter.
Vita Biosa
Dette er en økologisk urtedrik, hvor ingredienslisten blandt andet tæller probiotiske bakterier, som styrker dit immunforsvar, og som holder mave og tarm i balance. Ikke nok med, at produktet indeholder intet mindre end en million mælkesyrebakterier, så får du også glæden af hele 19 forskellige urter, herunder blandt andet fennikel, ingefær, lakridsrod og pebermynte. En pakning indeholder urter til 3 liter urtedrik, og den anbefalede daglige dosis er en kop.
Bedste til børn
Lacto Seven Kids
Her er endnu en mælkesyretablet til børn, dog fra alderen 1 år. Der er tale om en tyggetablet med smag af jordbær, og hindbær, som indeholder mælkesyrebakterier fra 7 forskellige stammer og som desuden indeholder D-vitamin. Produktet er sukkerfrit, men indeholder sødemiddel. En pakning indeholder 50 tabletter og har en daglig anbefalet dosis på 1 tablet.
Renew Life Pure Biotic Barn (udsolgt)
Denne type mælkesyrebakterier er udviklet som tyggetabletter til børn over 3 år. Tabletterne indeholder intet mindre end 10 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 9 forskellige stammer. Afhængigt af barnets øvrige kost og tarmbalance, kan tabletterne indtages på daglig basis. De er dog også glimrende efter en penicillinbehandling. Tyggetabletterne smager af hindbær og brombær og bør indtages inden sengetid. Der er 30 tabletter i en pakning, og den anbefalede daglige dosis er 1 tablet.
Udos Choice Super Infant
Dette er vores favoritprodukt til spædbørn og mindre børn med en dårlig tarmflora. Produktet er udviklet til børn i alderen 0-4 år og gives særligt til børn med tendens til hård mave. Produktet består af mælkesyrebakterier fra 7 forskellige stammer og er i pulverform, så det enten kan blandes op med vand, modermælk eller modermælkserstatning, og det kan dermed gives direkte i sutteflasken. En pakning indeholder 75 gram, og den daglige anbefalede dosis er på 1 gram (ca. ½ tsk).
Bedste rejsetablet
Lactocare Travel
Når du skal ud at rejse; særligt til lande med anderledes madvaner eller risiko for dårligt drikkevand, bør du forebygge med mælkesyrebakterier for at styrke dit immunforsvar mod de fremmede bakterier. Det gør du ved at tage mælkesyretabletter i rejseform. Denne variant indeholder ca. 6 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 3 varmebehandlede bakteriestammer og 1 levende bakteriestamme. Dertil kommer et indhold af vitamin-B6, som også har en styrkende effekt på immunforsvaret. En pakning indeholder 30 tyggetabletter, og den anbefalede dosis er på 1 tablet dagligt fra 5 dage før afrejse og 1-2 tabletter dagligt under rejsen.
Duolac Rejse 2i1 Tyggetablet
Et andet godt bud på en mælkesyrebakterietablet i rejseform er denne, som består af 2,3 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 5 forskellige stammer. Dertil kommer et indhold af Prolac-T. Tabletterne er tyggetabletter med smag af ananas. En pakning indeholder 30 tabletter, og den anbefalede daglige dosis er på 1 tablet dagligt op til 4 dage før afrejse og 1-2 tabletter dagligt under rejsen.
Lactocare Stop
Har du akut mave- eller tarmproblemer, er det dette produkt, du skal have fat i, da virkningen er øjeblikkelig. Kapslerne består af 4 milliarder varmebehandlede mælkesyrebakterier fordelt på 3 stammer. Hertil kommer et indhold af gærceller og magnesium, der til sammen har en effektiv virkning. En pakning indeholder 12 kapsler, og den anbefalede dosis er 2 kapsler dagligt i 3 dage. Kapslerne bør tages med et glas vand.
Renew Life Pure Biotic Premium
Denne mælkesyrebakteriekapsel indeholder hele 50 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 10 stammer. Disse kapsler skiller sig ud ved at være sprayet med et behandlingsmiddel, der dels beskytter mælkesyrebakterierne mod mavesyre og dels gør kapslen letopløselig i tarmsystemet. En pakning indeholder 60 kapsler, og den anbefalede daglige dosis er 1 kapsel.
Solaray Multidophilus 12
Denne variant af mælkesyrebakterier fra Solaray indeholder 20 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 12 forskellige stammer. Produktet er mælkefrit, så det er velegnet til vegetarer og veganere. En pakning indeholder 100 kapsler, og den anbefalede daglige dosis er 1-2 kapsler, der bør tages inden sengetid eller som minimum mellem måltider.
Hvorfor spise mælkesyrebakterier?
Rigtig mange danskere lider af dårlig tarmflora eller andre mave-tarmproblemer, og en stor andel er ikke klar over, at der ved en relativ lille indsats kan gøres op med problemet. Mælkesyrebakterier som kosttilskudsform stabiliserer bakteriefloraen i tarm og mave, og det kan blandt andet afhjælpe problemer som hård og oppustet mave samt mavesmerter, og så hjælper det både på fordøjelsen og styrker immunforsvaret.
Nogle har brug for mælkesyrebakterier til dagligt for at holde maven og tarmen i balancen, mens andre kun har brug for en kortvarig behandling for eksempel i forbindelse med indtag af penicillin eller antibiotika eller i forbindelse med en rejse. Penicillin og antibiotika er almindeligt kendt for at være hårdt mod maven, og derfor kan det være en god idé at spise mælkesyrebakterier sideløbende med behandlingen. Vær dog opmærksom på, at du først må tage mælkesyretabletterne et vist antal timer efter indtag af medicinen.
Uvante bakterier kan også ødelægge tarmfloraen og blandt andet give diarré. Det kender mange fra ferien, når de har spist lokal mad eller drukket af det lokale vand fra vandhanen. For at beskytte maven mod sådan en omgang og desuden booste immunforsvaret inden afgang, er det en god idé at tage mælkesyrebakterier før og undervejs på din rejse. Vær opmærksom på at for at få den optimale effekt af behandlingen, bør du starte indtag af mælkesyretabletter 4-5 dage inden afrejse. Det kan ligeledes være en god idé at fortsætte med at tage mælkesyretabletterne 1 dag eller 2 efter hjemkomst for at være på den sikre side.
Fordele ved mælkesyrebakterier
Udover de oplagte fordele ved mælkesyrebakterier som deres balancering af mave- og tarmsystem, positive effekt på fordøjelsen og boost af immunforsvaret, lader det til, at mælkesyrebakterier måske har endnu flere gavnlige virkninger på dit mentale helbred.
Forskning tyder nemlig på, at tilskud af mælkesyrebakterier nedsætter stressniveauet og blandt andet har en positiv effekt på stress, angst og depression. Det skyldes, at der er en klar forbindelse (nervus vagus) mellem tarmsystemet og hjernen, som man ikke almindeligvis tænker over.
Mælkesyrebakterier kan desuden have en positiv effekt på vægttab, da en mave og tarm i balance har en bedre fordøjelse. Det vil blandt andet sige, at kroppen bliver bedre til at forbruge de gavnlige næringsstoffer og alt det andet, kroppen har brug for, mens den samtidig bliver bedre til at skille det unødvendige og overflødige fra. En bedre fordøjelse giver desuden mindre tendens til oppustethed, som også pynter på både figur og velbefindende.
Mælkesyrebakterier anbefaling
Der er ikke noget farligt ved at tage mælkesyretabletter som et kosttilskud, så hvis du er i tvivl, om mælkesyretabletter kan afhjælpe dine mave- eller tarmproblemer, er det værd at give det et skud.
Det anbefales almindeligvis at tage en kur af mælkesyretabletter i forbindelse med antibiotikabehandling. Det skyldes, at antibiotika ikke kan skelne mellem gode og dårlige bakterier, og den vil derfor slå alt ned. Derfor opleves antibiotika typisk hårdt for maven. Det kan undgås med tabletter af mælkesyrebakterier under og efter antibiotikakuren.
Når du skal ud at rejse anbefales det også at tage mælkesyrebakterier før og under rejsen. Især hvis du skal til et mere eksotisk sted, hvor hygiejnen måske ikke er lige så god som herhjemme. De fremmede bakterier kan opfattes som farlige af mave og tarm og medføre diarré, hvilket kan ødelægge enhver rejse. For at undgå dén oplevelse, kan du helgardere dig med tilskud af mælkesyrebakterier fra 4-5 dage inden afrejse og som minimum under hele rejsens varighed. Der findes særlige mælkesyrebakterier til rejser, som du bør vælge i dette tilfælde, da sammensætningen af mælkesyrebakterier er anderledes end i hverdagstilskuddene, og rejsevarianterne vil derfor have en mere effektiv virkning.
Typer af mælkesyrebakterier
Der findes tusindvis af bakterier i mave og tarm, og mange af dem er afgørende for vores fordøjelse og velbefindende. Man kender generelt ikke meget til hver enkelt type bakterie og dens særskilte funktion, men visse stammer af mælkesyrebakterier skiller sig ud og er ekstra vigtige:
- L. acidophilus: Denne type stamme koloniserer tyndtarmens vægge, hjælper med optagelse af vigtige næringsstoffer og fordøjelse af blandt andet mælkeprodukter. Det er formodentligt én af de vigtigste stammer af mælkesyrebakterier.
- L. fermentum: Denne type stamme fremmer en god bakterieflora, blandt andet ved at neutralisere visse biprodukter i fordøjelsessystemet.
- L. rhamnosus: Denne type stamme anbefales særligt til bekæmpelse af ”fremmede” bakterier og er derfor at anbefale i mælkesyretabletter til rejser.
Gode råd om mælkesyrebakterier
Hvis du ønsker at supplere din kost med mælkesyrebakterier, kan du heldigvis altid finde en tilskudsform, der passer til dig, uanset om du foretrækker tyggetabletter, almindelige tabletter eller kapsler. Du kan også få mælkesyrebakterier som en urtedrik, ligesom der findes tyggetabletter med smag til børn og flydende mælkesyrebakterier til babyer, som kan kommes direkte i sutteflasken.
Leder du efter det bedst mulige produkt, er tommelfingerreglen at gå efter de tilskud, der indeholder flest forskellige mælkesyrebakterier. Kig både på det samlede antal mælkesyrebakterier og de forskellige typer af stammer.
Selvom du ikke vælger det produkt med flest mælkesyrebakterier – måske fordi det er til den dyre side – kan du alligevel få et mælkesyretilskud, der er mere end tilstrækkeligt i dit tilfælde. Jo sartere mave, des større behov for forskellige mælkesyrebakterier.
Mennesker har forskellige tarmfloraer, og derfor er det ikke sikkert, at én type mælkesyretabletter virker på samme måde for dig som for din partner. Derfor handler det dels om at prøve sig lidt frem for at finde det mest optimale i dit tilfælde, men også at helgardere dig ved at vælge mælkesyrebakterier med mange forskellige bakterier og stammer, så du får ”lidt af det hele”.
Du kan også vælge tilskudsprodukter med mælkesyrebakterier, der er kombinationsprodukter. Det kan for eksempel være mælkesyrebakterier og d-dråber, mælkesyrebakterier og B6-vitamin, mælkesyrebakterier og Prolac-T eller mælkesyrebakterier og magnesium. I førstnævnte tilfælde skåner mælkesyrebakterierne systemet mod d-dråber, der er kendt for netop at være lidt hårde mod maven. I de øvrige tilfælde støtter vitaminer eller mineraler op om et godt og sundt immunforsvar.
Hvad siger undersøgelserne om mælkesyrebakterier?
I det følgende afsnit vil vi dykke ned i den seneste forskning og undersøgelser om mælkesyrebakterier. Disse mikroorganismer spiller en essentiel rolle i mange aspekter af vores sundhed, og forskningen har forsøgt at belyse dette forhold mere detaljeret.
Fordel | Kilde |
---|---|
Forbedre laktosefordøjelsen | 1 |
Stimuler immunsystemet | 1 |
Forebygge og behandler diarré | 1 |
Forbedret evne til at optage mineraler | 2 |
Tarmsundhed | 2, 3 |
Forbedret vækstpræstation hos dyr | 3 |
Diversificering i smag og tekstur af fødevarer | 4 |
Betydelig rolle i en række forskellige gæringsprocesser | 5, 6 |
Kilder:
- https://bmcmicrobiol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12866-018-1356-8
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7352953/
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmicb.2019.00057/full
- https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/lactic-acid-bacteria
- https://medcraveonline.com/JBMOA/lactic-acid-bacteria-their-applications-in-foods.html
- https://novapublishers.com/shop/the-many-benefits-of-lactic-acid-bacteria/
FAQ
Hvor hurtigt virker mælkesyrebakterier?
Hvor hurtigt mælkesyrebakterier virker afhænger af en række faktorer såsom dosering, mængden af mælkesyrebakterier, omgivelsestemperaturen, og ernæringsmæssige forhold i tarmen.
Generelt tager det imidlertid 1-3 dage for mælkesyrebakterier at have en positiv effekt i tarmen, men det kan variere fra person til person. Det er derfor vigtigt at følge anvisningerne på produktet og være tålmodig, da mælkesyrebakterier skal have tid til at reproducere og udvikle sig i tarmen for at have den ønskede effekt.
Hvilken NDS probiotic skal jeg vælge?
Hvilken NDS probiotisk man skal vælge afhænger af en række faktorer såsom personens alder, livsstil, og sundhedstilstand. Det er derfor en god idé at rådføre sig med en læge eller anden sundhedsfaglig professionel, før man vælger en probiotisk.
NDS probiotiske produkter indeholder forskellige typer af mælkesyrebakterier, der kan have specifikke fordele for tarmfloraen og fordøjelsen. Det kan være en god idé at undersøge, hvilken type mælkesyrebakterier der indgår i den probiotiske, man overvejer at købe, og om de er beregnet til at have en specifik effekt på tarmen.
Hvor længe skal man tage mælkesyrebakterier?
Det afhænger af den enkelte persons tarmflora og sundhedstilstand, og det kan variere fra person til person.
Nogle mennesker oplever en positiv effekt af at tage mælkesyrebakterier i kortere perioder, mens andre har brug for at tage dem i længere tid for at opretholde en sund tarmflora. Det er derfor en god idé at rådføre sig med en læge eller anden sundhedsfaglig professionel, før man begynder at tage mælkesyrebakterier. De fleste producenter anbefaler at tage mælkesyrebakterier dagligt i et par uger for at opretholde en sund tarmflora.
Det er hovedsageligt mig der skriver artiklerne til her på HelseBladet.dk – Jeg hedder Freja og går meget op i helse, sundhed og sport