Graviditetsmassage, eller gravidmassage, er en fysiologisk massage. Sådan en massage anvendes til at behandle og forebygge spændinger, ømhed i muskler og smerter. Det kan være smerter i både nakke, skuldre, ryg, bækken og lænd.
Smerter kan opstå som følge af andre muskelspændinger i forbindelse med graviditeten. Det kan eksempelvis være på grund af væskeophobninger eller andre gener, der skyldes graviditeten.
Hvis du vælger at få en graviditetsmassage, får du en god mulighed for at slappe af i hele din krop. Denne form for massage er derfor ikke kun for gravide med smerter og spændinger. Det er også en rigtig god idé for gravide, der blot ønsker at forkæle sig selv.
Hvordan foregår graviditetsmassage?
Det er ikke altid kun ren og skær lykke, når du er gravid. Der sker nemlig rigtig mange forandringer med din krop. Disse forandringer kan medføre, at der opstår gener af den ene eller den anden art. I disse tilfælde kan det være, at en graviditetsmassage er den rigtige løsning. Men hvordan foregår en graviditetsmassage?
Når du skal have en graviditetsmassage, skal du sikre dig, at massøren har en massagebriks, der er velegnet til gravide. En massagebriks til gravide er indrettet således, at der er plads og støtte til din mave og din barm. Det er vigtigt, at du ligger behageligt, når du modtager en graviditetsmassage, så du kan få det mest optimale ud af den.
Efter du har lagt dig på massagebriksen, vil du blive tildækket med et lunt tæppe, så du ikke bliver kold. Massagen tilrettelægges ud fra dine behov og ønsker, så den har fokus på de problematikker, du oplever. Typisk er udgangspunktet en helkropsmassage, så du kan blive rigtig afslappet.
Derudover er der nogle massører, der afslutter massagen med en dejlig ansigts- og hovedbundsmassage. Dette er helt klart et stort plus, da det blot betyder ekstra forkælelse for dig.
Se også: Massagepistol til nem hjemmemassage
Det er graviditetsmassage godt for
Det er helt naturligt at opleve ømhed i ryg og skuldre, når du er gravid. Ydermere kan du være plaget af alt lige fra lægkramper til søvnproblemer og væskeophobninger. Det er de færreste gravide, der slipper for at opleve en eller flere af disse ting.
Men hvis du får en graviditetsmassage, kan du få løsnet kroppen op således, at den bliver i stand til at komme af med de affaldsstoffer, der har ophobet sig. Med hjælp fra en graviditetsmassage vil du med garanti få det langt bedre. Det er nemlig en behagelig og lindrende behandling af din gravide krop.
I og med at denne type af massage fokuserer på dig og din krops velvære, bliver der sat gang i blodcirkulationen i dine muskler. Det sørger for, at dit væv bliver løsnet op, så dine spændinger vil aftage. Massagen er også med til at forbedre optagelsen af ilt og næringsstoffer i blodet. Det gør, at din krop kommer tilbage til sin naturlige balance.
Takket være en graviditetsmassage kan du altså komme til at opleve færre gener under din graviditet. Det kan eksempelvis være gener såsom muskelømhed som følge af den ekstra vægt, du bærer rundt på. Men det kan også, som nævnt, være eventuelle søvnproblemer, væskeophobninger eller hovedpine.
Relateret massage-artikel: Komplet information om Shiatsu Massage
Få graviditetsmassage, når det passer dig
Gennem tiden har der været store diskussioner i forhold til, om det overhovedet er godt at få en graviditetsmassage. Diskussionen har typisk gået på, om gravide må få massage, før de første 12 uger af graviditeten er gået.
I dag siger de fleste kilder, at du kan få en graviditetsmassage i alle stadier af graviditeten. Mange oplever endda en meget mere afslappet krop, hvis de får massage tæt på fødselstidspunktet. Nogle mener også, at massagen kan være medvirkende til, at fødslen går meget nemmere.
Eftersom at fagfolk inden for jordemoderfaget anser graviditetsmassage som en integreret del af deres tilbud til gravide, må der være noget om, at det hjælper rigtig mange gennem graviditeten og fødslen. Det kan du læse mere om på jordemoderforeningen.dk.
Er du gravid, og har du meget stærke tegn på kontraindikationer, kan du prøve at få en graviditetsmassage. Har du en eller anden form for sygdom, eller har du bækkenløsning, bør du få rådgivning af din læge eller jordemoder i forhold til, om det er godt for dig at få graviditetsmassage.
Studier om graviditetsmassage
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870995/ – Meget interessant studie, som især går ind over effekterne, som massage kan have på fødselsvægt, samt depressioner forbundet med gravide.
Ofte Stillede Spørgsmål
Hvornår må man få massage som gravid?
Der er i princippet ikke noget tidspunkt, som er bedre end andre, når du skal have en graviditetsmassage. Der kan dog være stærke kontraindikationer, som gør, at det er bedst at undlade at få massage som gravid. Har du bækkenløsning, feber eller andre former for sygdomme, eller er du i tvivl, om det er en god idé med en graviditetsmassage, skal du kontakte din egen læge.
Kan massage sætte fødsel i gang?
Der er ingen beviser for, at en massage kan sætte en fødsel i gang. Men i og med at en graviditetsmassage får din krop til at slappe af, så den begynder at producere oxytocin, er tanken, at graviditetsmassage er en fødselsmodnende metode. Mange gravide, der har fået graviditetsmassage, oplever rent faktisk, at massagen kan hjælpe med en nemmere fødsel, fordi kroppen er mere afslappet.
Er massage farligt, når man er gravid?
Der er ingen beviser for, at en massage kan sætte en fødsel i gang. Men i og med at en graviditetsmassage får din krop til at slappe af, så den begynder at producere oxytocin, er tanken, at graviditetsmassage er en fødselsmodnende metode. Mange gravide, der har fået graviditetsmassage, oplever rent faktisk, at massagen kan hjælpe med en nemmere fødsel, fordi kroppen er mere afslappet.
Det er hovedsageligt mig der skriver artiklerne til her på HelseBladet.dk – Jeg hedder Freja og går meget op i helse, sundhed og sport