Sushis sundhedsmæssige værdi kan virkelig skille vandene. Nogle tror, at sushi er noget af det sundeste, du kan putte i din krop, mens andre tror, at sushi stort set ingen sundhedsmæssig værdi har.
Så er sushi sundt? Sushi er sundt. Det indeholder protein af høj kvalitet, samt sunde omega-3 fra fisken. Deruodver indeholder det også en god mængde vitaminer og mineraler. Ris, kombineret med protein og fedt, hæver ikke din blodsukker betydeligt.
I bund og grund handler det nok om valget af sushi. En del sushi består primært af hvide ris, som ikke har den store sundhedsmæssige værdi, men som til gengæld er billigt og har en umiddelbar mættende effekt, mens bedre (og dyrere) sushi i højere grad består af sunde ingredienser som fisk, skaldyr og tangplanter.
Der er altså stor forskel på, hvor sundt sushi er, afhængigt af de forskellige stykker – og det kan dermed være svært at skære sushi over én kam.
Hvad siger diætisten?
Til DR udtaler diætist Hanne Skov, at man skal passe på med at betragte sushi som værende sundt. Hun nævner igen de hvide sushi-ris som værende den helt store synder. Der er nemlig hverken næring, vitaminer eller mineraler i denne form for ris – til gengæld er der rigeligt med hurtige kulhydrater, der får blodsukkeret til at stige i vejret og lige så hurtigt dale igen.
I bund og grund handler det altså om, at de hvide ris ikke er sunde, og at de i mange tilfælde udgør langt den største procentdel af en portion sushi. Derfor handler det om at vælge de stykker sushi, der i stedet fortrinsvis indeholder tang, skaldyr og fisk – for disse typer af sushi er netop rigtig sunde!
Det er dermed også sundere at vælge running sushi, hvor du selv vælger dine stykker, frem for at købe en færdigpakke fra supermarkedet.
Fisk og tang som kilde til Omega-3
Én af de rigtig gode ting ved netop fisk og tang er, at begge dele indeholder store mængder Omega-3. Og det kan du sagtens få ved at spise (det rigtige) sushi.
Nogle af de store fordele ved Omega-3 er følgende:
- Sænker blodtrykket
- Lindrer smerter
- Reducerer blodets fedtindhold
- Styrker hukommelsen og koncentrationsevnen
- Forbedrer dit humør
- Mindsker risikoen for kræft
- Mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme
En anden betydelig fordel ved tang er, at der er mellem 10 og 100 gange så mange vitaminer og mineraler i tang som i andre typer af frugt og grønt. Det betyder derfor ikke så meget, at indtaget er mindre, hvilket ofte er tilfældet ved sushi. Her har lidt også ret, da tang vitterligt er en vitaminbombe.
Må man spise sushi ved et vægttab?
Afhængigt af den kur, du er på, vil du formentlig i større eller mindre grad skulle begrænse dit indtag af hurtige kulhydrater, som hvide ris er. Til gengæld er fisk, skaldyr og tang typisk anbefalet i langt de fleste slankekure.
Dermed kan du sagtens spise sushi, når du er undervejs i et vægttab. Du bør dog begrænse indtaget af de stykker, der fortrinsvis består af ris.
I gennemsnit indeholder 1 stykke sushi 37 kalorier. Du kan dermed let regne ud, hvor mange stykker, du må få pr. måltid, afhængigt af dit kalorieindtag pr. måltid.
FAQ
Hvor meget sushi kan man spise?
Hvor mange stykker sushi, der går til ét måltid afhænger af din appetit, og hvorvidt du er mand eller kvinde. I gennemsnit går der 16 stykker sushi pr. hovedmåltid.
Hvilken slags sushi er sundest?
Når du skal vælge sushi, bør du vælge de stykker, der består af mest fisk, skaldyr, grøntsager og tang og undlade dem, der primært består af hvide ris.
Læs også: Hvorfor er havregryn så sundt?
Det er hovedsageligt mig der skriver artiklerne til her på HelseBladet.dk – Jeg hedder Freja og går meget op i helse, sundhed og sport