Flere og flere danskere tager mere bevidste valg, når de køber ind og laver mad. Dels for miljøets skyld og dels for dyrevelfærdens. Det betyder, at vegetariske og veganske produkter vinder mere og mere ind i de danske hjem. Æggeerstatning er én af de nyere skud på stammen – til glæde for mange. Æggets samlende og fortykkende effekt på madretter har nemlig været en mangelvare i ikke-animalske alternativer.
Brug æggeerstatning i madretter
En erstatning for et hårdkogt æg eller et spejlæg er svært at finde, netop fordi der er tale om ægget i dets rene forstand. Til gengæld findes der efterhånden en god portion æggeerstatninger, der kan bruges som erstatning for æg i madretter, uanset om der er tale om bagværk, grøntsagsfrikadeller, madtærter eller æggekage.
Æg har overordnet set 4 forskellige formål:
- at binde
- at tykne
- at tilføre fugt og fedt
- at fungere som (beskedent) hævemiddel
Alt dét kan æggeerstatning også. Det betyder, at i langt de fleste opskrifter med æg kan du blot udskifte æggene med æggeerstatning og ellers følge opskriften, som du normalt ville gøre. Et æg vil typisk også tilføre lidt smag til retten, som æggeerstatning ikke kan bidrage med. Derfor kan det være en god idé at tilføje lidt ekstra salt og krydderier, når du bruger planteæg som erstatning for æg.
Derudover skal du være opmærksom på, at forskellige typer af æggeerstatning har forskellige formål. Vil du gerne have en bindende effekt, bør du f.eks. vælge æggeerstatning, der indeholder kartofler eller hørfrø. Er du mere ude efter en hævende effekt, kan det være en fordel med æggeerstatning indeholdende bagepulver. Sød-lupinmel og kikærter giver en fortykkende effekt, mens olier tilfører fedt og fugt. Nogle æggeerstatninger kan lidt af det hele, men typisk er æggeerstatning bedre på nogle punkter end andre.
Erstatning for æg baseret på 100% naturlige ingredienser
Erstatning for æg fås i mange forskellige varianter. Nogle af de bedste veganske æg til flere af ovenstående formål er uden tvivl disse:
True Greens planteæg er nemlig baseret på kikærter, kartofler og tapioca, hvilket både sikrer en bindende og fortykkende effekt. Én af de helt store fordele er desuden, at alle ingredienser er 100% naturlige. Du slipper dermed for kemi og skadelige e-numre. Derudover er prisen meget overkommelig.
Der er tale om en form for mel, der skal blandes op i vand for at fungere på lige fod med et sammenpisket æg. Netop fordi blandingen skal tilføjes vand, bruges der ikke særlig meget af gangen, og der er derfor tale om en yderst prisvenlig æggeerstatning.
Andre typer af æggeerstatning
Der findes efterhånden en god håndfuld øvrige æggeerstatninger på markedet, der blandt andet er baseret på hørfrø, sød-lupinmel eller alger. Alternativerne fungerer alle i stil med æg, men har ikke den samme samlende og fortykkende effekt som varianten med kikærter og kartofler.
Hvor de andre varianter bruges, som de er, og røres ud i vand, er veganer æg af hørfrø en hjemmelavet variant, hvor du selv koger hørfrø i vand, og sier væsken fra for at bruge skummet, der fungerer som alternativ til æggehvider. Denne variant er altså særligt egnet til opskrifter, hvor du kun skal bruge hviden og ikke hele ægget.
Prøv dig frem
Selvom de fleste opskrifter med æg uden videre kan følges med æggeerstatning i stedet for æg, er det ikke sikkert, at resultatet bliver identisk. Det afhænger af de øvrige ingredienser i opskriften, af den æggeerstatning, du har valgt, og af mængden af æg i den originale opskrift. Som tommelfingerregel bør du vælge opskrifter, der indeholder så få æg som muligt. Jo færre æg i en opskrift, jo lettere er det at erstatte æggene med veganer æg med et godt resultat.
Opskrifter med mange æg kan være sværere at få et godt resultat ud af, når æggene erstattes med planteæg. Her må du prøve dig frem med forskellige æggeerstatninger – og evt. en kombination af forskellige slags, så du kan få alle de fordele med, som et æg har i madlavningen. Vælg for eksempel både en æggeerstatning, der binder og tykner, og kombiner den med en æggeerstatning, der giver fugt og er tilsat hævemiddel.
Hvorfor vælge en æggeerstatning?
Den største årsag til at vælge en æggeerstatning er dyrevelfærd. Selvom burhøns er ulovliggjort i Danmark, har både skrabehøns og såkaldte frilandshøns ringe vilkår – uanset om de er født til slagte- eller æggeindustrien.
Efter kunstig udrugning af æggene, opbevares kyllingerne i store indendørs stalde, hvor de går på meget lidt plads og fedes op med et særligt næringsholdigt foder, der lader kyllingerne tage på i rekordfart, til benene næsten ikke kan bære dem. Her bliver de i slagteindustrien til slagtekyllinger. Frilandshøns og økohøns får i de sidste uger af deres korte liv adgang til mindre udendørsarealer.
Det står desværre lige så slemt til i æggeindustrien. Første del er nemlig relativt ens; kyllingerne opholder sig i store stalde, hvor de stuves sammen og har meget lidt plads pr. kylling. Når de når den æglæggende alder, bliver pladsen lidt større, men det er kyllingerne jo så også blevet. Til gengæld opholder de fleste sig indendørs i langt størstedelen af deres liv. Skrabehønsene får slet ikke adgang til udendørsarealer – eller dagslys.
Læs også: De bedste veganske proteinpulver
Alle høns – uanset om det er skrabehøns, frilandshøns eller økologiske høns – går i kæmpe flokke. I naturen ville høns vælge flokke på maks. 25-50 høns, men i æggeindustrien består flokkene af 3.000-12.000 høns. Det frustrerer hønsene og giver en makaber hakkeorden, hvor der konstant forsøges at skabe et hierarki, hvilket er komplet umuligt med et så højt antal dyr, der går sammen.
Dertil kommer naturligvis, at alle hanekyllinger aflives efter udklækning, fordi de er værdiløse i æggeindustrien. De æglæggende høns aflives desuden ved 18-måneders alderen, da deres produktion falder derfra. Typisk gasses de og kværnes til minkfoder eller transporteres til udlandet.
Kilde: Anima – Ægproduktion i Danmark
Planteæg er et stort hit
Æggeerstatning gjorde først deres indtog i de danske supermarkeder for et par år siden, og det er stadig ikke alle steder, de forhandles den dag i dag. Heldigvis findes der i dag mange online shops, hvor der forhandles grønne alternativer, herunder æggeerstatning.
Planteæg baseret på alger blev lanceret i et udvalgt antal Føtex-butikker tilbage i 2018, og kort efter blev det besluttet, at all Føtex-butikker skulle have planteæg på hylderne som et grønnere alternativ, da salget af æggeerstatning gik strygende.
Du kan læse hele artiklen her
Det er hovedsageligt mig der skriver artiklerne til her på HelseBladet.dk – Jeg hedder Freja og går meget op i helse, sundhed og sport