Hvad er sportsmassage?

Sportsmassage er en type massage, hvis formål er at stimulere lymfesystemet og blodcirkulationen. Derudover er massagen også med til at reducere spændinger i musklerne.

En sportsmassage har en stor værdi for en sportsudøver, da den ikke bare er en behandlingsform for sportsskader. Den helt rigtige sportsmassage kan nemlig ydermere bruges til at forberede sportsmanden eller sportskvinden, når det kommer til at yde sit bedste til eksempelvis en konkurrence.

Det er dog ikke kun sportsfolk, der har gavn af en sportsmassage. Hvis du ikke dyrker sport, kan du ligeledes drage fordel af sådan en massage. I og med at denne massageform fokuserer på at forebygge og helbrede diverse skader på sener og muskler, er der rigtig mange mennesker, der kan have gavn af en sportsmassage.

De fire typer sportsmassage

En sportsmassage er ikke bare en sportsmassage. Der findes nemlig fire forskellige typer af sportsmassage med hver deres formål:

  1. Restorative sportsmassage: Denne form for sportsmassage er den typiske ”hverdagsmassage”, som sportsfolk benytter sig af. Takket være denne type massage kan sportsfolk træne hårdere og samtidigt opleve færre skader, fordi dine muskler bliver stimuleret. Det både forebygger og lindrer ømhed i musklerne.
  2. Rehabiliterende sportsmassage: Formålet med denne type sportsmassage er, at den skal lindre og reducere smerter, men også styrke kroppens naturlige helingsproces. Denne sportsmassage er altså velegnet efter en skade. Det kan både være en sportsrelateret skade, en arbejdsskade, skader efter en ulykke m.m.
  3. Forebyggende massage inden en konkurrence eller lignende: Inden en kamp, en konkurrence eller lignende, hvor en sportsudøver skal præstere, er denne sportsmassage ideel. Det er en kort massageform, der bliver givet omkring 15 til 20 minutter før, at der skal præsteres. Massagen stimulerer musklerne og hele nervesystemet således, at kroppen er klar til at yde sit bedste.
  4. Sportsmassage efter en konkurrence eller lignende: Efter en præstation af den ene eller den anden art kan en sportsmassage bruges til at lindre muskelømhed og muskeltræthed. Dog skal massagen gives, inden muskeltrætheden sætter ind. Massagen sørger her for at stimulere blodcirkulationen og aktivere lymfesystemet således, at affaldsstoffer (mælkesyreophobninger) bliver frigjort.

En sportsmassage er fantastisk i mange situationer

Som nævnt er det mest sportsudøvere, der benytter sig af sportsmassage. Er det sportsfolk i den professionelle liga, har de ofte deres helt egen sportsterapeut til hele tiden at være der for dem. De har nemlig brug for at lindre eller forhindre muskelømhed efter en træning, kamp, konkurrence eller et stævne, da de ofte presser deres krop til det yderste.

Er det sportsfolk, der ligger på et lavere niveau, såsom motionister, er der en tendens til, at en sportsmassør ikke bliver brugt særlig meget. Dette er tilfældet selvom, at motionister også kan have stor gavn af en sportsmassage.

Selv personer, der slet ikke dyrker sport, kan have rigtig godt af en sportsmassage i ny og næ. Tilhører du denne kategori, kan ensportsmassage altså stadigvæk være en rigtig god idé for dig.

Hvis du eksempelvis har seneskedehindebetændelse, løberknæ, tennisalbue, spændingshovedpine eller skinnebensbetændelse, bør du prøve at få sportsmassage i en periode. Der er store chancer for, at det kommer til at hjælpe dig.

I dag kan du finde masser af massører, der tilbyder sportsmassage. Derfor kan du sagtens finde frem til en massør, som kan give dig en sportsmassage uanset, om du dyrker sport eller ej.

Se også: Massage hvor som helst og når som helst med et massageapparat

Det bør du være opmærksom på efter en sportsmassage

Efter en sportsmassage skal du være forberedt på, at der kan opstå en lettere ømhed i de muskler, der er blevet masseret. Det kan også ske, at du får en smule hovedpine efterfølgende. Dette er helt almindeligt og ganske ufarligt.

Det er ydermere vigtigt, at du er opmærksom på at drikke en masse vand, når du har fået en sportsmassage. Det hjælper dig nemlig med at få skyllet alle de affaldsstoffer ud, der er blevet frigivet.

Forskellen på wellnessmassage, fysiurgisk massage og sportsmassage

De mest kendte og almindelige massageformer er wellnessmassage og fysiurgisk massage. De fleste benytter sig af wellnessmassage, da det giver velvære. Den fysiurgiske massage gives typisk af en fysioterapeut og er meget mere dybdegående end en wellnessmassage.

Faktisk minder en fysiurgisk massage meget om en sportsmassage, da denne type massage, som nævnt, også er dybdegående. Groft sagt kan man sige, at forskellen er det sportslige islæt.

Både den fysiurgiske massage og sportsmassagen er med til at forebygge og behandle skader, lindre smerter samt hjælpe kroppen til at helbrede sig selv. En wellnessmassage har derimod til formål, at du skal føle dig afslappet og opnå følelsen af velvære.

Studier omkring massage og ydeevne i sport

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953308/ – Spændende studie lavet om indflydelse af massage på sportspræstation og genoptræning. Her går de bl.a. i dybden omkring atleter og træneres brug af massage i deres finpudser af deres præstationer.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en sportsmassage?

En sportsmassage er en form for massage, der er rettet mod sportsfolk på alle niveauer. Den er god til både at forbygge og behandle både muskelskader og sportsskader. Der findes fire forskellige typer af sportsmassage.

Hvorfor sportsmassage?

Det er en rigtig god idé at få en sportsmassage, da denne type massage både bruges til at forebygge sportsskader samt til at behandle skader, der allerede er opstået. Sportsmassage lindrer også smerter og hjælper kroppen til en hurtig heling.

Hvad er en sportsterapeut?

En sportsterapeut er en person, der har taget en professionel uddannelse inden for fysioterapi og sportsmassage. Personen kan arbejde med enten et helt sportshold eller for en enkeltperson.

Hvor ofte bør man få sportsmassage?

Det er meget individuelt, hvor ofte du bør få en sportsmassage. Det afhænger nemlig af flere faktorer. Nogle af de faktorer er blandt andet, hvor meget du træner samt, hvor tit du deltager i konkurrencer m.m. Du får derfor det bedste svar på dette spørgsmål ved at tage en snak med din sportsmassør.

Skriv en kommentar