Kollagen-tilskud virker det? Den komplette guide

Hvis du drømmer om at holde din hud ung, elastisk og rynkefri, bør du overveje at tilføje produkter med kollagen til din daglige rutine.

Det kan dog godt være lidt af en jungle at finde de produkter, kosttilskud eller madvarer, som kan øge din produktion af kollagen.

Netop derfor giver vi dig i denne guide det fulde overblik over, hvad kollagen egentlig er, og hvilke fordele du kan opnå ved både kollagenpulver og kollagen-piller.

Hvad er kollagen?

Kollagen, der også ofte staves collagen med ‘c’, er et protein, som er utroligt vigtigt for din krop. Collagen udgør faktisk op mod hele 33% af alle proteiner i kroppen, og er en vigtig byggesten for blandt andet dine blodkar, sener og hud.

Kollagen bliver også dannet i hudcellerne i læderhuden (dermis), og hjælper med at holde din hud elastisk, fast og give den ungdommelig fylde.

Problemet med kollagen er imidlertid, at du allerede ved 35-års alderen vil opleve, at din krop begynder at forbruge mere kollagen, end den selv kan producere, hvilket kan føre til aldringstegn som rynker, fine linjer, en mere slap hud og stive led.

Hvilket også er en af årsagerne til, at et stigende antal danskere tager et dagligt tilskud med kollagen-piller eller kollagenpulver for at opnå de mange fordele, som en øget produktion af kollagen kan have på huden og kroppen generelt.

Hvilket blandt andet er, at kollagen kan hjælpe med at erstatte døde hudceller, reducere synlige rynker, gøre huden mere elastisk samt have en potentiel positiv effekt på slidigt og ledsmerter.

Er der forskel på kollagen?

Din krop producerer selv 29 forskellige kollagentyper, og de vigtigste og mest almindelige er type 1, 2 og 3, som udgør omtrent 80-90% af kroppens samlede kollagen-proteiner.

Selvom alle typer kollagen har en positiv effekt på din hud, væv, sener og blodkar, er nogle undertyper, afhængigt af dine personlige behov, bedre end andre.

Så for at gøre det lettere for dig at vælge det bedste kollagen-tilskud, uanset om det er i pille- eller pulverform, kan du her nedenfor se fordelene ved de mest normale typer kollagen (1,2 og 3):

TypeBeskrivelse
1Er den vigtigste type kollagen for kroppen, da det er essentielt for at danne knogler, blodkar, sener, hornhinder og andet bindevæv. Kollagen type 1 er ligeledes den kollagen-type, som hjælper med at reducere rynker, fine linjer samt forbedre hudens elasticitet. Denne type er ligeledes hydrolyseret, hvilket betyder, at proteinet er brudt ned til peptider
2Denne type findes primært i brusken, som fungerer som støddæmpere i kroppens led.
3Denne type kollagen er vigtig til at give struktur til muskler, organer og blodårer (arterier).

Hvad er kollagen-tilskud?

Kollagen-tilskud kommer i mange forskellige former. Du kan blandt andet købe kollagen-piller, flydende kollagen og kollagenpulver med smag. Derudover kan du ligeledes købe både marine (lavet af fisk), bovine (lavet af kvæg) og vegansk kollagen.

Hvad er kollagen-tilskud? Infografik om vegansk kollagen

Relateret: Vegansk Omega 3

Det kan faktisk godt virke som lidt af et gedemarked at vælge det kollagen-tilskud, der passer til netop dine behov. Men for at gøre det lettere for dig at vælge kan du her nedenfor se et lille udpluk af de mange forskellige kollagen-tilskud på markedet og deres respektive fordele.

Marine Kollagen-kapsler med type 1 kollagen

Marine Kollagen-kapsler med type 1 kollagen

Hvis du gerne vil have et kollagen-tilskud, der primært kan hjælpe dig med din skønhed, det vil sige reducere synlige rynker, fine linjer og forbedre hudens elasticitet, så bør du begynde at tage marine kollagen-kapsler med type 1 kollagen.

Her kan især anbefales marine kollagen-kapsler fra WeightWorld, der indeholder 1170 mg marine kollagen per daglige dosis, og som er specielt formuleret med hydrolyseret type 1 kollagen for at øge biotilgængeligheden. Hvilket vil sige, at kollagenet optages hurtigere i kroppen, og at du dermed får mere effekt ud af tilskuddet.

Sammenlignet med kollagenpulver er kollagen-kapsler et mere prisvenligt alternativ, og skal hverken blandes op med vand eller andre væsker, før de indtages.

Med WeightWorlds marine kollagen-kapsler skal du blot tage 2 kapsler om dagen for at nyde godt af en daglig dosis på 1170 mg hydroliseret kollagen om dagen, hvilket er mere end rigeligt til at reducere synlige rynker og give dig en mere spændstig hud. Køb marine kollagen-kapsler fra WeightWorld med 100% tilfredshedsgaranti her.

Marine kollagen med hyaluronsyre

Marine kollagen med hyaluronsyre

Kollagen hjælper ikke kun på huden, og hvis du i stedet gerne vil have et mere komplet kollagen-tilskud, der foruden at hjælpe med at reducere synlige rynker og give huden spændstighed, kan du overveje at tage marine kollagen-kapsler med hyaluronsyre.

Marine Collagen Advanced fra WeightWorld indeholder type 1 kollagen, der har en positiv effekt på huden, og er ligeledes formuleret med hyaluronsyre, som hjælper med at vedligeholde hofter og led, og samtidig bidrager til at lindre ledsmerter.

Med dette kosttilskud får du derfor ikke kun fordelene ved 1200mg hydrolyseret marine kollagen, men kan ligeledes nyde godt af 105mg hyaluronsyre per dagsdosis. Dermed er dette et komplet kollagen-tilskud, som både bidrager til din hud og led. Køb Marine Collagen Advanced med 100% tilfredshedsgaranti her.

Flydende marine kollagen med kollagen type 1 og 3

Flydende marine kollagen med kollagen type 1 og 3

Hvis du har problemer med at sluge kapsler, eller ikke har lyst til at blande pulvertilskud dagligt, kan du i stedet overveje at tage flydende kollagen, som kan købes i små ampuler med en dagsdosis.

Denne form for kollagen-tilskud kaldes også ofte kollagenshots, da det blot skal drikkes direkte fra de ampuler, som de bliver leveret i, og så kommer de ofte med en lækker frugtsmag.

Et godt eksempel på kollagenshots, som ligeledes indeholder 5000mg hydrolyseret marine kollagen per dagsdosis, er flydende kollagen fra WeightWorld, der indeholder kollagen type 1 og 3.

Det gør, at du får et kollagen-tilskud, der virker på både din hud ved at reducere synlige rynker samt øge elasticiteten af huden (type 1), mens du ligeledes kan nyde godt af kollagen type 2’s virkning, der bidrager til at vedligeholde dine blodårer, muskler og organer. Køb flydende marine kollagen med 100% tilfredshedsgaranti her.

Bovine kollagenpulver med smag

Bovine kollagenpulver med smag

Marine kollagen får stort set hele opmærksomheden, men var du klar over, at bovine kollagen faktisk er et mere komplet kollagen-tilskud, da det ofte indeholder de tre vigtige kollagen-typer (1,2 og 3)?

Bovine kollagenpulver med chokoladesmag fra WeightWorld er det perfekte valg til dig, der ikke kun vil have en hud med færre rynker og fine linjer, men også gerne vil have hjælp til at vedligeholde din brusk, knogler, muskler, organer og arterier.

WeightWorlds bovine kollagenpulver er et komplet kollagen-tilskud, da det indeholder både kollagen type 1, 2 og 3, og giver dig en dagsdosis på 4000mg hydrolyseret kollagen fra kvæg.

Sammenlignet med kollagen-kapsler er kollagenpulver et lidt dyrere alternativ. Men det kompenseres der for ved på den måde, at kollagenpulver ofte kan købes i lækre smagsvarianter som vanilje eller chokolade, og ligeledes kan tilsættes i smoothies, juice eller bagværk.

Hvilket gør et pulver-tilskud til et mere alsidigt produkt sammenlignet med både kollagen-kapsler og flydende kollagen. Køb bovine kollagenpulver med chokoladesmag her.

Vegansk kollagen-piller til veganere og vegetarer

Vegansk kollagen-piller til veganere og vegetarer

Den primære kilde til at tilføre kroppen mere kollagen er animalske kilder – primært fra kvæg (bovine) og fisk (marine). Men nu spørger du nok dig selv, hvordan et vegansk kollagen-tilskud passer ind i billedet, især når den primære kilde til det vigtige protein er animalske produkter?

Det er der faktisk en logisk forklaring på, og du behøver ikke at gå på kompromis med din veganske eller vegetariske livsstil for at nyde godt af de mange skønhedsfordele, som kollagen kan give dig.

Veganske kollagen-tilskud indeholder nemlig kollagen-boostede ingredienser, der, som navnet indikerer, går ind og booster din krops naturlige produktion af kollagen.

Et eksempel på et vegansk kollagen-tilskud er Vegan Collagen Advanced fra WeightWorld, der indeholder C-vitamin, hyaluronsyre, resveratrol, zink og MSM, som aktivt virker kollagen-boostende.

På den måde kan du få et vegansk kosttilskud, der kan hjælpe dig i kampen mod synlige tegn på aldring, herunder fine linjer, rynker samt til at hjælpe med at vedligeholde dine knogler og stive led. Køb vegansk kollagen-tilskud med 100% tilfredshedsgaranti her.

Hvordan virker kollagen-tilskud?

Kollagen-tilskud virker det? Den komplette guide - Hvordan virker kollagen tilskud

Kollagen er vigtigt for at holde din hud fast og spændstig. Men det er faktisk ikke den eneste funktion, som kollagen har for kroppen. Kollagen er nemlig også vigtigt for at få sår til at hele, da det sørger for at give ilt og fugt til sårområdet. Derudover indikerer nyere forskning på området, at kollagen-tilskud kan fremme dannelsen af ny brusk og dermed hæmme eksempelvis slidgigt.

Faktisk er kollagen vigtigere end som så, og foruden at bidrage til en yngre hud og at hæmme slidgigt er proteinet også essentielt i dannelsen og vedligeholdelsen af bindevæv, blodårer, led, sener og knogler.

Problemet med kollagen er dog, at kroppens egen produktion af proteinet falder med alderen, og man vil derfor begynde at få en mindre elastisk hud, rynker, nedbrudt brusk, stive led og flere andre symptomer, som mange ofte døjer med, når de bliver ældre.

Faktisk sker denne naturlige proces allerede, når man bliver cirka 35 år gammel, uanset om man er mand eller kvinder. For her vil kroppen begynde at forbruge mere kollagen, end den selv er i stand til at producere, og det vil automatisk føre til de før omtalte problemer, som vi ofte beskrives som naturlig aldring.

Og det er netop her, at et kollagen-tilskud kan hjælpe, uanset om det er i pille- eller pulverform. For du kan med et dagligt kollagen-tilskud nemlig tilføre kroppen mere af det vigtige protein og dermed nyde godt af de fordele, der er ved at have den optimale mængde kollagen i kroppen – nemlig øget bevægelighed, stærkere knogler, bedre sårheling, reducere risikoen for slidgigt samt få en mere spændstig og elastisk hud.

Hvor lang tid går der før kollagen virker?

Kollagen-tilskud virker det? Den komplette guide - Hvor lang tid gaar der foer kollagen virker

De fleste begynder at se resultater efter 6-12 uger, efter de er begyndt at tage kollagen-piller eller kollagenpulver dagligt. Men det kan variere meget fra person til person, og afhænger blandt andet af din alder, din krop og generelle kost, da effekten også kan påvirkes af, om du indtager kollagen via de fødevarer, du spiser.

Det er også en af de primære grunde til, at stort set alle producenter af kollagen-tilskud anbefaler, at man indtager enten kollagenpulver eller kollagen-piller dagligt i cirka 2-3 måneder, før man vurderer, om et kollagen-tilskud har haft en effekt.

Her er det også vigtigt at understrege, at kroppen har brug for kollagen løbende, hvis du gerne vil vedligeholde effekten. Det betyder med andre ord, at hvis du stopper med at tage kollagen, uanset om det er i pille- eller pulverform, så vil virkningen af kollagen-tilskuddet aftage med tiden, da kroppen ikke får tilført ekstra af det vigtige protein.

Bivirkninger ved kollagen-tilskud

Du behøver ikke at være bekymret for at tage et kollagen-tilskud. Kollagen er nemlig det protein, der findes mest af i kroppen. Derudover er der også kollagen i fødevarer som eksempelvis kød og supper, da disse indeholder gelatine, der er en god kilde til kollagen.

Så hvis du allerede spiser nogle af følgende fødevarer(som ligeledes er en rigtig god kilde til at booste din krops naturlige produktion af kollagen), så indtager du faktisk proteinet på daglig basis gennem kosten:

  • Fisk: Især gæller, skæl, eller knogler har et højt indhold af marine kollagen.
  • Havdyr: Muslinger, østers, blæksprutte og krabber har ligeledes et højt naturligt indhold af kollagen.
  • Kalv, lam eller svin: Især skanken og brystet har et højt naturligt indhold af kollagen.
  • Fjerkræ: Lår og vinger på fjerkræ er ligeledes en god kilde til kollagen.
  • Supper: Supper lavet af fisk, kylling eller kalv, uanset om du drikker den direkte for at få et sundhedsboost eller bruger den i madlavningen, er en god kilde til kollagen.

Dog er det vigtigt at understrege, at hvis du vælger at tage kollagen-piller eller kollagenpulver for at reducere rynker, fine linjer eller få en elastisk hud, bør du altid følge producentens anbefalede daglige dosis.

For hvis du indtager for meget kollagen, kan det nemlig føre til sure opstød, og at du kan få svært ved at fordøje din mad ordentligt.

Derudover bør du også holde dig fra kosttilskud med marine kollagen, hvis du er allergisk over for fisk eller skaldyr, da det kan give allergiske reaktioner.

Skriv en kommentar