Er honning sundt? Få ernæringsekspertens svar!

Vi bliver anbelalet at putte honning i teen ved forkølelse, at bruge honning som er naturligt alternativ til andre sukkerarter og at rense huden i honning – men er der noget om snakken, eller er honningens fordele gamle skrøner?

Nogle opfatter honning som en del af kategorien “søde sager”, andre er overbeviste om, at det er et sundt alternativ til sukker, og andre igen er måske skeptiske, fordi honning frarådes til mindre børn.

Men hvor sundt er honning egentlig?

Studier har vist at honning har antidepressive, angst-lindrende og krampestillende egenskaber. Selvom honning har et højt sukker- og kalorieindhold, så er det stadig sundere end normalt sukker. Medicinsk honning har også en god effekt på sår og brandsår ved lokalbehandling.

Er honning sundere end sukker?

Til Forbrugerrådet TÆNK udtaler ernæringsekspert Preben Vestergaard sig om honning kontra sukker. Han slår hurtigt fast, at der ifølge hans overbevisning ikke er den store sundhedsmæssige forskel på at spise almindelige hvidt sukker og honning.

Selvom sukker indeholder 100% kulhydrat, og honning “kun” indeholder 75%, er forskellen på den indholdsmæssige sundhed forsvindende lille ifølge Preben Vestergaard. Han siger, at honning generelt bør betragtes som sukker.

Honning kan med fordel bruges som et smagsmæssigt alternativ til sukker i bagværk, smoothies og i teen.

I samme artikel konstateres det, at der ikke er forskel på honningens form. Cremet og flydende honning er dermed lige “sundt” i en ernæringsmæssig sammenhæng.

Spar på kalorierne med honning

1 portion honning indeholder:

  • 64 Kalorier
  • 0 g. fedt
  • 0 g. protein
  • 17 g. kulhydrater
  • 0 g. fibre
  • 17 g. sukker

Selvom Preben Vestergaard fortrinsvis udtaler sig skeptisk, når det kommer til at kalde honning for et sundt alternativ, konkluderes det, at honning alligevel kan betyde en sundere livsstil af den simple grund, at honning er sødere i smagen end sukker.

Det vil sige, at erstattes sukker med honning, kan mængden typisk sættes ned – og dermed spares der på både kulhydrater og kalorier. Bruges der en tilsvarende mængde honning i en opskrift, der indeholder sukker, vil kalorieindholdet også blive lave. Det skyldes, at 50 gram honning indeholder lidt færre kalorier end 50 gram sukker; fortrinsvis fordi honning også indeholder vand.

Honningens fordele

Selvom honning ikke ernæringsmæssigt er sundere end sukker, og du derfor kun med en lille fordel kan bytte honning ud med sukker, hvis du er på kur, er der alligevel nogle andre betydelige fordele ved honning.

Honning er nemlig:

  • rig på antioxidanter
  • antibakteriel

Antioxidanter er altid godt for kroppen, og dermed er der nogle gode sidegevinster ved at udskifte sukker – der ikke indeholder antioxidanter – med honning. Antioxidanter bidrager blandt andet til et velfungerende og stærkt immunforsvar.

Honning har også antibakterielle egenskaber. Det vil sige, at du med fordel kan rense din hud i honning eller bruge honning som produkt i hjemmelavede plejeprodukter. De antibakterielle egenskaber skyldes de enzymer, der producerer brintoverilte i honningen, for at den kan holde sig.

De antibakterielle egenskaber kan ikke umiddelbart optages i kroppen, hvorfor du ikke får glæde af dem ved at spise honning, men honningen kan til gengæld bruges på andre måder.

Honning kan også have andre fordele, afhængigt af hvilken honning, der er tale om. Især Manuka honning er kendt for sine gode egenskaber som siges at kunne afhjælpe tømmermænd, tandsmerter og mavesår.

Påvirker honning blodsukkeret?

Diabetikere skal helst undgå store mængder sukker, og et hyppigt spørgsmål hos Diabetesforeningen er dermed også, hvorvidt det også gælder honning? Og selvom det kunne være rart, hvis honning var en undtagelse, er det desværre ikke tilfældet.

Honning påvirker nemlig blodsukkeret akkurat lige så meget som andre typer af sukker, herunder hvidt sukker, rørsukker og sirup. Honning skal altså nydes i tilsvarende små mængder.

Undgå honning til børn under 1 år

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør børn under 1 år ikke få honning. Det skyldes, at honning indeholder nogle sporer, der ikke er farlige for større børn og voksne, men som kan være det for mindre børn.

Spædbørns fordøjelseskanaler er ikke fuldt udviklede, og her er der risiko, for at sporene udvikler sig til giftige bakterier, der kan påvirke nervecellerne og resultere i lammelser i muskulaturen; en tilstand, der kan være dødelig.

Sundhedsstyrelsen tilføjer dog, at der ikke er opdaget tilfælde af den såkaldte spædbarnsbotulisme, som sygdommen kaldes, ved brød, der er bagt med honning.

Læs også: Er kaffe sundt?

Skriv en kommentar