Brug for mere energi i hverdagen? Vælg den bedste lysterapilampe!

Det er ingen hemmelighed, at vinteren byder på lange mørke dage, men det er til gengæld ikke almindeligt kendt, hvor stort et problem de mørke dage er for vores velbefindende. Mange danskere lider af en vinterdepression i ét eller andet omfang, og dem, der ikke er decideret deprimerede, oplever ofte andre konsekvenser som træthed og manglende energi og overskud.

De færreste har mulighed for at bruge hele vinterhalvåret under sydlige himmelstrøg, men der er faktisk også noget at gøre ved problemet hjemmefra. Du kan nemlig udsætte dig selv for ”kunstig” sol i form af en lysterapilampe. Du vil uden tvivl opleve en helt naturlig opkvikkende effekt, som også påvirker humøret og energiniveauet.

Hvad er en lysterapilampe?

En lysterapilampe er en lampe, der afgiver et lys, der minder om solens. Lux-værdien i lyset er designet til at agere som sollys ville, og det kan aktivere nogle særlige celler i øjnene, der giver besked til hjernen om at højne produktionen af seronotin, der er kroppens naturlige ”lykkemiddel”– og det er dét stof, du mangler i kroppen i de mørke måneder; og som i værste tilfælde kan medføre vinterdepression.

Dertil kommer, at lyset også påvirker produktionen af melatonin, som er kroppens søvndyssende stof. Når der opleves ”sollys”, nedsættes produktionen af melatonin, fordi hjernen opfatter det som værende højlys dag. En lavere produktion af melatonin vil dermed få dig til at føle dig mindre træt.

Modsat solarielys er en lysterapilampe uskadelig for huden, såfremt du vælger en medicinsk godkendt én af slagsen. Sådan en godkendelse betyder nemlig, at lampen er helt uden UV-stråling. Lampens lys har derved heller ingen indvirkning på hudens pigment og giver altså kun en indre og ønsket påvirkning, der hjælper på energiniveau og humør.

Hvorfor bruge en lysterapilampe?

Lysterapi er en mere naturlig behandling af vinterdepressioner. Vil du gerne undgå at tage medicin for at komme din vinterdepression til livs, er en lysterapilampe et oplagt valg. Det er netop seronotin, som lampen øger produktionen af, der også er en primær ingrediens i medicin mod depressioner. Ved at benytte en lysterapilampe i stedet for at tage medicin, slipper du for alle de tilsætningsstoffer, medicinen indeholder, ligesom risikoen for bivirkninger er lavere – og bivirkningerne mildere.

Også selvom du ikke lider af en decideret vinterdepression, kan der være fordele ved at investere i en lysterapilampe. F.eks. hvis du jobmæssigt er nødt til at rejse mellem forskellige tidszoner, hvor du efterfølgende oplever jetlag og har behov for lys til at stabilisere døgnrytmen. Det kan også være, at du har arbejdstider, der ikke gør det muligt at være ude i dagens få lyse timer i vinterhalvåret, og derved kan hjælpe kroppen på vej til at opretholde sin rytme ved lyspåvirkning.

Lysterapilamper kan også med fordel bruges af folk, der enten kører skiftende arbejdstider, eller som skifter fra nattevagter til dagvagter (eller omvendt) permanent.

Lysterapilamper kan blandt andet afhjælpe træthed, mangel på energi, søvnproblemer og manglende appetit, der ofte er tegn på manglende sollys.

Typer af lysterapilamper

Der findes efterhånden mange forskellige lysterapilamper på markedet. Fælles for dem er, at har høje Lux-værdier. En medicinsk godkendt lysterapilampe skal have en lux-værdi på 10.000. Hvordan, værdierne opnås, svinger dog stadig, og det påvirker afstanden, du bør have til lampen under lysterapien, og den daglige periode, du bør bruge din lysterapilampe.

Nogle lamper kan du opholde dig 85 cm fra, mens du ved andre skal opholde dig inden for 20 cm for at opnå den ønskede effekt. Det betyder, at nogle lamper skal du sidde i umiddelbar nærhed af, mens andre kan du bevæge dig rundt i nærheden af, så du har mulighe for at foretage dig andet samtidig.

Dertil kommer, at nogle lamper må bruges helt op til et par timer om dagen, mens andre lamper ikke må bruges mere end 15-30 minutter dagligt. Typisk falder afstanden til lampen i takt med den anbefalede tid, du skal bruge lampen dagligt.  

En del lysterapilamper er udstyret med en hank, så du kan tage den med rundt i boligen. Det betyder, at du ikke behøver at sidde stille under behandlingen. Andre kan stå på skrivebordet, sofabordet eller spisebordet, hvor du modtager lysterapien, mens du er stillesiddende i umiddelbar nærhed.

Vælg den bedste lyseterapilampe

I princippet er lysterapilamper en behandlingsform i håndkøb, og det står dig frit for at købe og afprøve en lysterapilampe, hvis du mangler energi i vinterhalvåret, eller hvis du har mistanke om begyndende eller eksisterende vinterdepression. Det anbefales af læger at konsultere egen læge, inden lysterapien påbegyndes. Det er dog kun en anbefaling. Er du i forvejen i gang med udredning eller behandling, vil det dog ofte være en god idé som minimum at nævne behandlingen, så det kan tages til efterretning i forbindelse med din fremadrettede behandling.

Nedenfor gennemgår vi nogle af de anbefalede lysterapilamper, du kan bestille online, og som giver dig mulighed for allerede at påbegynde din lysterapi inden for de næste par dage.

Denne lysterapilampe artikel er udarbejdet på baggrund af eksisterende faktuelle artikler og produktbeskrivelser. Helsebladet.dk har dermed ikke selv indkøbt og afprøvet produkterne, men udarbejdet artiklen på baggrund af grundig research.

Bedst i test

1. Lumie Desklamp II

  • Lyser med lux 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Flimmerfri og uden UV-stråling
  • LED-lys
  • Bordmonteres

Leder du efter den kraftigste og mest effektive LED-lysterapilampe i verden, er det denne Lumie Desklamp II, du skal tage et nærmere kig på. Noget af det mest bemærkelsesværdige ved netop denne lysterapilampe er, at den er designet til at ligne en almindelig skrivebordslampe. Det betyder, at den dels ikke vækker opsigt i hjemmet, men også at du diskret kan modtage lyseterapi, mens du alligevel sidder og arbejder eller læser.

Noget af det særligt effektive ved netop denne lampe er, at den udgiver mere af det aktive blå lys end mange tilsvarende lamper, og det er dét lys, der primært har effekt på døgnrytmen. Behandlingstiden afhænger af, hvor tæt du sidder på lampen. Ved en afstand på 50 cm, bør du sidde i 30 minutter. Ved en afstand på 100 cm, bør du sidde i 120 minutter.

2. Beurer TL41

Brug for mere energi i hverdagen? Vælg den bedste lysterapilampe! - BEURER TL41T

  • Lyser med 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Flimmerfri og uden UV-stråling
  • LED-lys
  • Kan monteres på bord og væg

Selvom mange har den indstilling, at pris og kvalitet hænger sammen, er det ikke altid tilfældet. Det er denne lysterapilampe fra Beurer et udmærket eksempel på. Det er den billigste lysterapilampe med godkendelse til behandlingsbrug – også kaldet medicinsk godkendelse. Det betyder, at lampen er godkendt til brug ved professionelle behandlinger, og det sætter en vis standard, da en sådan godkendelse har strenge krav til blandt andet kvaliteten af lampen og effekten af lysterapien.

At lampen er medicinsk godkendt betyder blandet andet, at den er ”flimmerfri”. Du vil altså opleve et roligt og stabilt lys med minimal risiko for øjenirritation til følge. Dertil kommer, at lyset er fri for UV.

Beurer TL41 lyser med 10.000 lux i en afstand af 20 cm. Modelmæssigt er lampen en videreudvikling af Beurer TL40, og den markante forskel er, at TL41 er med LED-lys. Designmæssigt er Beurer TL41 også et godt valg. Den kan nemlig både stilles på et bord og hænges på væggen.

3. Philips Wake Up Light HF3531

Brug for mere energi i hverdagen? Vælg den bedste lysterapilampe! - Philips Wake Up Light HF3505
  • Lyser med op til 10.000 lux
  • 20 lysindstillinger
  • Indbygget radio og ur
  • LED-lys
  • Wake-up lampe

Smart alternativ til en lysterapilampe i form af en solopgangslampe fra Philips. Lampen fungerer som et vækkeur med lys, der simulerer en solopgang i soveværelset. Lampen starter i rødlige farver og lyser kraftigere og kraftigere over en halv times tid. Som afslutning på morgenvækningen kan du vælge mellem 8 forskellige vækkeurslyde.

Philips Wake Up Light er den eneste model af solopgangslamper, der har en klinisk dokumenteret virkning. Der er altså ikke tale om reel solterapilampe mod vinterdepression, men snarere et supplement hertil eller blot en naturlig og effektiv måde at justere døgnrytmen og komme ud af sengen på.

4. Beurer TL100

  • Lyser med 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Flimmerfri og uden UV-stråling
  • Vælg mellem 256 farver og 10 lysindstillinger
  • Indbygget timer og fleksibel tidsindstilling

Med en Beurer Tl100 får du en lysterapilampe med et væld af funktioner. Du kan vælge mellem intet mindre end 256 forskellige farver belysning, og dertil kommer 10 forskellige lysindstillinger. Det betyder, at du kan skræddersy din daglige belysning til humør og behov. Også lystiden er med timer og har 5 forskellige trin fordelt mellem 15 og 120 minutter. Hvis du den ene dag sidder stille i nærheden af lampen, kan du altså nøjes med 15 minutter, mens du den næste dag kan bevæge dig rundt og lave mad eller gøre rent i nærheden af lampen i en længere periode med samme resultat.

Lysterapilampen er medicinsk godkendt, og det betyder, at den er fri for UV-stråling, flimmer og blink. Alt i alt er der mindst mulig risiko for uønskede bivirkninger som hovedpine og irriterede øjne. Lampen er desuden kompatibel med Beurer LightUp-appen.

5. Lumie Arabica

  • Lyser med 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Behandlingstid på 30-60 minutter
  • Bordlampe
  • Lysstofrør

Medicinsk godkendt lysterapilampe, der lyser med 10.000 lux ved 25 cm. En standard behandlingstid tager derved 30 minutter, og lampen kan f.eks. stå på sofabordet, spisebordet eller skrivebordet, så du kan foretage dig noget andet samtidig – uden dog at bevæge dig alt for langt væk fra lampen. Den er samtidig nem at flytte rundt og stille væk ved behov. At lampen er medicinsk godkendt betyder også, at den ikke flimrer eller blinker uønsket, hvilket mindsker risikoen for hovedpine og øjenirritation. Lampen lyser via 2 lysstofrør med 24 W.

6. Lumie Zest

  • Lyser med 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Wake-up funktion
  • LED-lys
  • Behandlingstid på 20-30 minutter

En Lumie Zest er én af de mest effektive lysterapilamper på markedet. Her kan du opnå 10.000 lux på hele 50 cm afstand. Det vil sige, at du kan få en dagsbehandling på kun 20 minutter. Udover dét er lampen medicinsk godkendt, så du undgår flimmer og UV-stråling. Der er timerfunktion på mellem 20 og 90 minutter, og valget afhænger af afstanden til lampen.

Lumie Zest er en lysterapilampe, der også byder på mulighed for wake-up funktion. Du behøver derved ikke to forskellige lamper for at få lysterapi og morgenvækning i form af en solopgang i soveværelset. Dén kombination er især anbefalelsesværdig, hvis du lider af en vinterdepression. Du kan vælge en solopgang på 15 eller 30 minutter.

7. Beurer TL30

Brug for mere energi i hverdagen? Vælg den bedste lysterapilampe! - Beurer TL30
  • Lyser med 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Transportabel
  • Bør anvendes på 20 cm afstand

Har du brug for en lysterapilampe, der nemt kan tages med i tasken, er det denne version, du skal have fat i. Den ligner til forveksling en tablet, og den fylder derved ikke meget, uanset om du skal have den med ud at rejse, med i bilen eller med på arbejde. Lysterapilampen kan bruges både horisontalt og vertikalt, men du bør sidde i en afstand af maks. 20 cm for den optimale effekt.

Lampen har medicinsk godkendelse, hvilket betyder, at den må bruges til professionel behandling mod blandt andet vinterdepression. Det betyder også, at den er flimmerfri og uden UV-stråling, hvilket sikrer den optimale oplevelse, der ikke generer øjnene.

8. Lumie Brazil

  • Lyser med 10.000 lux
  • Medicinsk godkendt
  • Kan behandle 2 personer samtidig
  • Behandlingstid på 30 minutter

Dette er Lumies kraftigste lysterapilampe, der via dens reflektorsystem kan behandle op til 2 personer på samme tid. Lampen kan stå på bordet, men kan også nemt tages med rundt i hjemmet via det indbyggede håndtag. Det betyder, at du kan bruge den, mens du forbereder mad i køkkenet – og efterfølgende fortsætte behandlingen i stue eller spisestue.

Lampen er medicinsk godkendt og dermed uden flimmer, blink og UV-stråling. Behandlingstiden er på mellem 30 og 120 minutter, afhængigt af om du befinder dig 35 eller 85 cm fra lampen under behandling. Effektiviteten giver mulighed for at opholde dig relativt langt lampen og stadig opnå fuld behandling.

9. Beurer WL50 Wake-Up

  • Wake-up lampe
  • Kan fungere som natlampe
  • Indbygget radio og ur
  • Kan afspille musik fra smartphone

Her er der ikke tale om en decideret lysterapilampe, idet den ikke tilbyder lux på op til 10.000 og ikke er medicinsk godkendt. Til gengæld er der tale om en prisvenlig wake-up lampe, der byder på solopgang og solnedgang, hvilket kan hjælpe til at stabilisere døgnrytmen i vinterhalvåret.

Lampen kan både fungere som almindelig natlampe, lyse med 20 forskellige intensiteter og skabe solopgang og solnedgang. Derudover kan den afspille radio samt musik fra din smartphone vi AUX. Designet indeholder også mobilholder, hvilket gør denne solopgangslampe perfekt til natbordet.

10. Philips Wake Up Light til børn HF3503

lysterapilampe test
  • Lyser med 200 lux
  • Wake-up lampe
  • 10 lysindstillinger
  • Indbygget ur
  • 30 minutters solopgang og solnedgang

Også børn kan have svært ved justere deres indre ur, når det bliver mørkere om morgenen eller lysere om aftenen. Vil du gerne hjælpe dit barn til en optimal døgnrytme, er denne wake-up lampe fra Philips et godt valg. Udover, at den er børnevenlig i den forstand, at barnet selv kan dekorere lampen med de medfølgende klistermærker, så lyser lampen heller ikke så kraftigt som solopgangslamper til voksne.

Til gengæld er der solnedgang eller solopgang på 30 minutter med mulighed for 9 minutters snooze-funktion og 10 forskellige lysindstillinger, så lyset kan tilpasses dit barn. Lampen bør bruges i et helt mørklagt rum for den optimale effekt.

Lysterapilampe bedst i test – vi anbefaler

Der findes mange gode lysterapilamper, og overordnet set kan de lamper, der er medicinsk godkendte og lyser med 10.000 lux, det samme. Den store forskel er, hvor tæt på lampen du skal sidde for at opnå det fulde udbytte. Vil du gerne kunne foretage dig andet, mens du får lysterapi, bør du kigge på lysterapilamper, der giver mulighed for behandling ved minimum 50 cm afstand.

Valget af lampe afhænger også af formålet. Vil du behandle vinterdepression, vil du have lidt mere energi i hverdagen, eller vil du have hjælp til at stå op om morgenen?

Vores lysterapilampe favorit er: Lumie Desklamp II

Lysterapilampen fra Lumie er den kraftigste og mest effektive lysterapilampe med LED-belysning i verden. Det betyder også, at du ved 50 cm afstand kan opnå fuld effekt af terapien på kun 30 minutter. Lampen ligner til forveksling en skrivebordslampe og kan derved fungere som en integreret del af indretning, der ikke vækker særlig opsigt, men til gengæld har en meget god effekt.

Fordele ved lysterapilamper

Lysterapilamper har overordnet set mange fordele, og det kan typisk ikke skade at forsøge sig med lysterapi, hvad enten der er tale om søvnproblemer, manglende energi eller vinterdepression.

Fordele ved lysterapi:

  • Tilbyder simulering af naturligt lys
  • Øger produktionen af seronotin (kroppens lykkestof)
  • Mindsker produktionen af melatonin (kroppens søvndyssende stof)
  • Mange oplever en virkning efter ganske kort tid
  • Indeholder ikke UV-stråling
  • Kan bruges til stabilisering eller justering af døgnrytme

Symptomer på vinterdepression

Ifølge Sundhed.dk har mellem 5 og 10% af danskerne en vinterdepression. Dertil kommer op imod 25%, der lider af symptomer på vinterdepression i en mildere grad, der blandt andet omtales som vintertræthed. Den mest almindelige behandling af vinterdepression er lysterapi, hvor anbefalingen er 30 minutter lysterapi ved 10.000 lux i 1-2 uger. Nogle har dog brug for behandling i hele vinterhalvåret.

De mest almindelige symptomer på vinterdepression er følgende:

  • Mangel på energi
  • Træthed
  • Nedtrykthed
  • Trang til søde sager
  • Vægtøgning
  • Social distance
  • Manglende sexlyst

Selvom du ikke lider af decideret vinterdepression og ikke har alle symptomer, kan du stadig lide af vintertræthed og have gavn af lysterapi.

Hvis det særligt er dét at komme ud af sengen om morgenen, der er et problem, kan du overveje en wake-up lampe – også kaldet en solopgangslampe. Lampen er ikke medicinsk godkendt lysterapi, men fungerer som en naturlig solopgang over cirka 30 minutter, så dit indre ur bliver påvirket af det kunstige sollys. Den eneste solopgangslampe med klinisk dokumentation er Philips Wake Up Light.

Der findes også solopgangslamper til børn, der især kan hjælpe på overgangen fra vintertid til sommertid – og omvendt.

Læs også: Flot kulør med selvbruner piller og kosttilskud

Kom ud af din vinterdepression med lysterapi

Den største fordel ved at vælge en lysterapilampe mod vinterdepression er, at lys er en naturlig behandlingsform. I receptpligtig medicin mod depression er der blandt andet også seronotin, men derudover er ingredienslisten lang. Receptpligtig medicin har også risiko for at skabe uønskede bivirkninger, hvilket ikke i lige så høj grad er tilfældet med lysterapi, der kun har risiko for mildere bivirkninger som øjenirritation og hovedpine. Vær dog opmærksom på at konsultere egen læge inden brug, hvis du lider af øjenskader- eller sygdomme.

Nogle mennesker behøver kun at sidde foran deres vinterdepression lampe i få uger i starten af sæsonen for at få kickstartet produktionen af seronotin, som kroppen efterfølgende formår at holde stabil. Andre vil få brug lysterapien hver dag hele vinterhalvåret.

Vinterdepression er ikke en officiel godkendt diagnose

Selvom forholdsvis mange lider af vinterdepression – og symptomerne langt hen ad vejen minder om andre typer af depressioner – er en vinterdepression ikke en officiel godkendt diagnose. Alligevel er det meget normalt, at lægerne landet over opererer med begrebet.

Det betyder også, at lysterapi ikke er en receptpligtig behandling, og at du i princippet ikke behøver at konsultere en læge i forbindelse med en vinterdepression. Du kan dermed sagtens selv bestille en lysterapilampe og forsøge dig med behandling. Du vil formentlig kunne mærke en effekt efter 1-2 uger.

Det er dog altid anbefalelsesværdigt at konsultere egen læge, hvis du er energiforladt og nedtrykt i længere tid. En depression kan forveksles med en vinterdepression i de mørke måneder, og derfor kan det være en god idé at få en læges syn på sagen.

Lysterapi og mest muligt sollys

Selvom en lysterapilampe er at anbefale ved vinterdepression, er der andet, du selv kan og bør gøre, hvis du mangler energi – gerne i kombination med lysterapien:

  • Tage kosttilskud af D-vitamin
  • Opsøge sollys (opholde dig mest muligt udenfor og sørge for at trække gardinerne fra indenfor)
  • Sørge for at ”lade op” i sommerhalvåret, så du også dér får mest muligt sollys
  • Prioritere at få rigeligt med søvn
  • Dyrke motion – gerne udendørs

Ofte stillede spørgsmål

Hvor ofte skal man bruge lysterapilampe?

En lysterapilampe kan bruges dagligt. Den mest normale rutine er 30-60 minutter dagligt. Lysterapilamper er mest effektive, hvis de bliver brugt om morgenen, og gerne så hurtigt som muligt efter opvågning.

Hvordan virker en lysterapilampe?

Formålet med en lysterapilampe er at give mere energi, og forøge serotinin i hjernen. Derudover kan en lysterapilampe hjælpe med skabe en mere stabil døgnrytme, hvilket også giver en bedre søvn.

Skriv en kommentar