Søvn er noget, vi som mennesker har et basalt behov for for at kunne fungere optimalt. Faktisk er søvn et så basalt fysisk behov, at det i Maslows behovspyramide rangerer som lige så vigtigt som mad, varme og vand.
Kort sagt er det et af de fysiske behov, man skal have opfyldt i sin hverdag, ellers er der forhøjet risiko for at udvikle helbredsproblemer som forhøjet blodtryk, hjerne- og hjertesygdomme, type 2-diabets og meget mere.
Men hvor meget søvn skal man have, og hvorfor er søvn vigtigt? Det kigger vi nærmere på i denne artikel, hvor vi ligeledes forklarer, hvordan du kan få hjælp til at sove bedre med et 5-HTP-kosttilskud. Køb 5-HTP-kapsler her.
5-HTP Kapsler – Vores favorit!
9.7/10
Vores score
Største fordele:
- 490 mg 5-HTP per kapsel
- Kosttilskud til humør, søvn og appetit
- Kan hjælpe til vægttab
- 100% tilfredshedsgaranti
Få den bedste nattesøvn og opnå bedre humør med 5HTP kapsler! Disse kapsler er fyldt med en essentiel aminosyre, som hjælper med at øge produktionen af serotonin i kroppen, hvilket bidrager til dit mentale velvære og søvnkvalitet.
Udover at booste dit humør, kan 5HTP også hjælpe med at øge mæthedsfornemmelsen og dermed bidrage til dit vægttab. Med ingredienser som magnesium og B6-vitamin, er 5HTP-kapsler en naturlig og effektiv måde at tage kontrol over dit mentale helbred og generelle trivsel.
Start din rejse mod bedre humør og søvn i dag med 5HTP kapsler!
Hvor meget søvn skal man have?
Det gennemsnitlige søvnbehov for voksne er cirka 8 timer hver nat, men der kan være store individuelle forskelle. Som en tommelfingerregel kan man sige, at du får nok søvn, hvis du føler dig udhvilet og ikke føler dig hverken søvnig eller træt i løbet af dagen. Det betyder også, at nogle kan klare sig med seks timers nattesøvn, mens andre voksne generelt har brug for ni timer eller mere.
Men eftersom søvnbehov kan være meget individuelt, er det derfor meget svært helt præcist at svare på spørgsmålet om, “hvor mange timer søvn skal man have?”. Dertil kommer, at ens søvnbehov også ændrer sig meget med alderen, hvilket betyder, at det anbefalede antal timer, som børn og voksne bør sove om natten, er anderledes.
Generelt kan man dog sige, at spædbørn og børn har et meget større behov for søvn end voksne. Og det er der faktisk en meget logisk forklaring på. Børn og spædbørns kroppe og hjerner udvikler sig meget i de første spæde år, og de har derfor brug for al den hvile og hjælp, som søvnen kan give dem.
Det er især vigtigt for spædbørns og børns indlæring, udvikling af følelser og kreative tænkning at få dækket deres søvnbehov. Faktisk fordobles børns hjerner i størrelse de første år i livet, og den proces kræver en masse arbejde og energi, og her bidrager søvn til, at deres hjerne og resten af kroppen kan følge med den rivende udvikling, som de gennemgår i de vigtige formative år.
Men det er ikke kun børnehavebørn og babyer, der har et større søvnbehov end voksne. Det gælder også for skolebørn og teenagere i puberteten, hvis krop stadig er i en rivende udvikling. Den generelle anbefaling for de lidt større børn er, at skolebørn (6-13 år) bør sove 9-11 timer hver nat og teenagere (14-17 år) bør få 8-10 timers søvn dagligt.
Efter endt pubertet er kroppen stort set fuldt udviklet, og herefter vil søvnbehovet være nogenlunde stabilt på cirka 8 timer hver nat resten af livet, hvilket selvfølgelig afhænger af individuelle behov.
For at gøre det overskueligt for dig, hvor meget søvn du generelt bør have, og hvordan dit søvnbehov ændrer sig over livet, kan du her nedenfor se en overskuelig liste, der giver dig svar på spørgsmålene: “hvor mange timer bør voksne sove?” og “hvor mange timer bør børn sove?”.
- Nyfødte (0-3 måneder): 14–17 timer
- Spædbørn (4-11 måneder): 12–15 timer
- Småbørn (1-2 år): 11–14 timer
- Førskolebørn (3-5 år): 10–13 timer
- Skolebørn (6-13 år): 9–11 timer
- Teenagere (14-17 år): 8–10 timer
- Unge voksne (18-25): 7–9 timer
- Voksne (26 – 64): 7–9 timer
- Ældre (65 år+): 7–8 timer
Med det i tankerne kan vi også aflive en sejlivet myte om, at ældre voksne (+65 år) har brug for mere søvn end yngre voksne (18-65 år). Det er faktisk ikke tilfældet, da dit søvnbehov ikke ændrer sig væsentligt efter puberteten.
I stedet er det dit biologiske indre ‘urs’ evne til at regulere din døgnrytme, der forringes med alderen, hvilket ikke har noget at gøre med dit søvnbehov. Dit indre biologiske ‘ur’ er en gruppe celler, man samlet kalder ‘nucleus suprachiasmaticus’ (forkortet SCN). Det er netop disse celler i hjernen, altså SCN, der styrer, hvornår du føler dig træt.
I takt med alderen forringes dit indre ‘urs’ evne som sagt til at regulere din døgnrytme. Netop det kan føre til, at du føler dig mindre træt, og dermed får en tendens til at stå tidligere op, uden at dit søvnbehov har ændret sig.
Hvor meget dyb søvn skal man have?
Søvn kan deles op i tre kategorier: Dyb søvn, REM (rapid eye movement)-søvnen og overfladisk søvn. Den første del af søvnen er den dybe søvn. Hjernen vil nemlig automatisk forsøge at få den dybe søvn først, da det er her, at den mentale og fysiske restitution sker, mens der ligeledes frigives væksthormon, som er vigtigt for at afslappe hjernen.
Den dybe søvn er vigtig for både din mentale og fysiske sundhed, og som voksen bruger du cirka to timer i denne søvntilstand hver nat. Dog gælder det, at jo ældre du er, desto kortere bliver den dybe søvn.
Det samme gør sig gældende for børn, som har en længere dyb søvn end voksne. Hvilket der faktisk er en ret logisk forklaring på. Børn har nemlig mere brug for den dybe søvn, hvor der frigives væksthormon, hvilket voksne ikke har så meget brug for.
Næste søvnstadie er det såkaldte Rapid Eye Movement, som man også kalder REM-søvnen, hvor alle drømmene sker. I løbet af en nat, hvor man sover det anbefalede antal timer, vil man i cirka to timer opleve at drømme. Resten af tiden har man det, som man kalder overfladisk søvn, hvor hjernens aktivitet er på et minimum.
Relateret: Forbedret søvn med CBD og Melatonin
Hvorfor er søvn vigtigt?
Søvn forbedrer immunforsvaret, styrker din hukommelse og kreativitet og er med til at forebygge stress, depression og angst. Dermed er søvn essentielt for at have et godt mentalt og psykisk helbred.
Der sker nemlig en masse kemiske processer i både hjernen og kroppen, når du sover og går igennem de forskellige søvnstadier.
Din krop restituerer i den dybe søvn.I dette søvnstadie frigives der også væksthormon, som især er vigtigt for børn, og det glymfatiske system renser hjernen for affaldsstoffer som tau og amyloid-β, der ellers kan føre til demens og Parkinsons sygdom.
Under den dybe søvn skrumper gliacellerne i hjernen også. Det er vigtigt, da denne proces er med til at skylle giftigt protein ud af hjernen hver nat. Søvnforskere mener, at hjernen ikke kan fungere optimalt uden denne proces, og at hvis den ikke fungerer optimalt, kan det blandt andet være årsag til sygdomme som demens, Parkinson’s, Alzheimer’s og andre lignende hjernesygdomme.
Om natten, mens du ligger og sover i din seng, giver du også din hjerne mulighed for at ‘rydde op’ og sortere i ubrugelig viden, så du har plads nok til at lære nyt dagen efter. Derudover booster du dit immunforsvar, mens du sover, og selvom træthed er den mest umiddelbare konsekvens ved ikke at sove nok, vil du faktisk også få færre antistoffer i blodet, som gør din krop dårligere til at bekæmpe sygdomme.
Kort sagt, cellerne i din krop bliver langsomt nedbrudt, hvis du ikke får nok søvn, og derfor er søvn så vigtigt, da du dermed giver cellerne i din krop mulighed for at blive genopbygget i de forskellige søvnstadier. Ud over de ovennævnte sundhedsmæssige problemer kan for lidt søvn øge risikoen for at udvikle alvorlige sundhedsproblemer som:
- Svækket immunforsvar
- Større risiko for type 2-diabetes
- Øget trang til at spise usundt og dermed risiko for overvægt
- Øget risiko for hjerne- og hjertesygdomme
- Forhøjet blodtryk
Derfor er det også vigtigt, at du prioriterer din søvn, da det kan være et godt værn mod alvorlige sygdomme og dårlig livskvalitet. Men hvordan gør man det, hvis man har problemer med at falde i søvn og søvnproblemer generelt?
Et hemmeligt våben i din kamp mod søvnløshed og dårlig søvn kan eksempelvis være et 5-HTP-tilskud, som kan bidrage til at booste din naturlige produktion af serotonin, som kan bidrage til, at du får en bedre og dybere søvn.
Hvordan virker 5-HTP og hvordan kan det forbedre din søvnkvalitet?
5-HTP er en essentiel aminosyre og et biprodukt af en af kroppens vigtigste aminosyrer tryptofan, der ikke findes naturligt i din kost. Når kroppen omdanner 5-HTP, bliver der dannet signalstoffet serotonin, som er vigtigt for at producere melatonin, som er et hormon, der er essentielt for din søvnrytme og søvnkvalitet.
Nyere forskning viser, at 12 ugers dagligt indtag af tilskud med 5-HTP kan forbedre søvnkvaliteten, og det skyldes især, at den tid, det tog at falde i søvn, blev reduceret. Derudover viser andre videnskabelige undersøgelser, at et dagligt tilskud 5-HTP øger REM-søvnen, hvilket er det søvnstadie, der er vigtigt for din hukommelse og indlæring.
Med andre ord kan et dagligt 5-HTP-tilskud bidrage til at forbedre din søvnkvalitet generelt, især hvis du har problemer med at falde i søvn, men er især effektivt til at forbedre REM-søvnen, som er så essentiel for din indlæring og hukommelse.
Hvad er 5-HTP tilskud?
Tilskud af 5-HTP kan bidrage til at øge niveauet af serotonin, som ikke blot kan bidrage til at forbedre din søvnkvalitet, men også kan bidrage til at forbedre humør og appetitregulering.
Men hvis du gerne vil have hjælp til en bedre søvnkvalitet, humør og appetitregulering, hvilket 5-HTP-tilskud skal du så vælge? Vi har fundet frem til to af de bedste 5-HTP-tilskud på markedet, som begge er fra WeightWorld, som ligeledes tilbyder 100% tilfredshedsgaranti på deres tilskud. Her nedenfor kan du læse nærmere om dem og deres fordele.
5-HTP tabletter med dagsdosis på 490mg 5-HTP: WeightWorlds 5-HTP-tabletter giver dig en høj dagsdosis på hele 490mg 5-HTP lavet af griffoniafrø. Tilskuddet er ligeledes beriget med magnesium og B6-vitamin, og bidrager til at booste din produktion af serotonin, som er vigtigt for din søvnrytme, søvnkvalitet, appetitregulering og humør. Køb 5-HTP-tabletter med 100% tilfredshedsgaranti her.
5-HTP-vingummier med dagsdosis på 98mg 5-HTP: Vitamin-gummies er de seneste år blevet ekstremt populært alternativ til kosttilskud i tablet- og kapselform, og giver dig nødvendige næringsstoffer og aminosyrer ved blot at spise en lækker vingummi. WeightWorlds 5-HTP-gummies smager lækkert af har en lækker (og naturlig) bærsmag, er GMO-frie og 100% veganske. Du skal blot spise 2 lækre vingummier om dagen for at få 98mg 5-HTP, som bidrager til en normal søvnrytme. Køb 5-HTP-vingummier med 100% tilfredshedsgaranti her.
Læs også: CBD vingummi – den velsmagende måde at indtage CBD på
5-HTP-tilskud: Fordele, dosering og bivirkninger
Der er flere sundhedsmæssige fordele ved at tage et 5-HTP-tilskud dagligt, da det booster produktionen af serotonin, som kan bidrage til bedre søvn, humør og appetitregulering.
Fordele ved 5-HTP
Kan give bedre søvnkvalitet
Serotonin omdannes til melatonin, et hormon, som er vigtigt for din søvnrytme. Undersøgeler viser, at et dagligt indtag af 5-HTP kan forbedre søvnkvaliteten, da det reducerer den tid, det tager for dig at falde i søvn. Andre videnskabelige studier viser, at et tilskud 5-HTP kan bidrage til at øge REM-søvnen, som er vigtigt for din indlæringsevne og hukommelse.
Kan bidrage til vægttab
Serotonin påvirker melanocortin og andre hormoner, der fremkalder mæthed. Selvom dette skal undersøges mere gennemgående, viser flere lovende studier, at et dagligt tilskud af 5-HTP kan bidrage til bedre mæthedsfornemmelse og dermed til at give dit vægttab et skub i den rigtige retning.
Dosering af 5-HTP
Den daglige dosering af 5-HTP afhænger primært af årsagen til, at du tager det, da forskellige doser påvirker kroppen på forskellige måder. Generelt set kan du følge nedenstående retningslinjer, da de giver dig en god indikation på, hvor meget (og hvor ofte) du skal tage 5-HTP.
- Til bedre søvn: 200-600 mg cirka 30 minutter før sengetid.
- Til bedre humør: 50-100 mg dagligt.
- Til vægttab/mæthedsfornemmelse: 300-900 mg dagligt.
Bivirkninger ved 5-HTP
5-HTP som kosttilskud er blevet taget i flere år, og har gennemgået flere kliniske studier for at finde frem til potentielle bivirkninger. Men der er endnu ikke fundet beviser for, at der er usikre doser at tage.
Det er dog en god idé at holde dig til producenternes anbefalinger, og de fleste 5-HTP-tilskud giver dig en dagsdosis på alt fra 90-500 mg 5-HTP.
Dog er det værd at påpege, at det kan være farligt at hav alt for høje serotoninniveauer i kroppen, og det kan føre til symptomer som diarré, hovedpine, muskelstivhed, feber og kramper. Hvis du oplever symptomer ved indtag af 5-HTP, bør du kontakte din egen læge.
Det er hovedsageligt mig der skriver artiklerne til her på HelseBladet.dk – Jeg hedder Freja og går meget op i helse, sundhed og sport