Hvad er weight gainer?
Weight gainer er et kosttilskud, der hjælper dig til at tage på. Det består fortrinsvis af protein og kulhydrat, og det overordnede formål er at tilføre din kost flere kalorier, hvilket giver en naturlig vægtøgning.
Typisk er indholdet i weight gainer 20-40% proteinpulver og 50-60% kulhydrater i form af maltodextrin eller gryn og så en smule fedt.
Weight gainer fås typisk i pulverform. Pulveret opblandes i vand eller anden væske og drikkes som shake på samme vis som andre typer af proteinshakes.
Hvorfor bruge weight gainer?
Det primære formål med weight gainer er – som navnet afspejler – at tage på i vægt. I Danmark bruges weight gainer typisk i forbindelse med træning og at ”bulke”; altså først at tage på i vægt for efterfølgende at træne vægten om til muskelmasse.
Weight gainer kan dog også bruges efter endt træning til at ”fylde lagrene op”, så din krop har det bedste udgangspunkt for at restituere. Ligesom det kan bruges til dig med højt stofskifte, eller dig der har svært at ved at indtage mad om morgenen.
En anden type af weight gainer bruges til syge og ældre mennesker, der har svært ved at tage på, og som bør tage på hurtigt. Sammensætningen i disse typer af proteinshakes er dog typisk anderledes end weight gainer, der bruges i træningsøjemed. Produkterne i testen her er udviklet til træning.
Vælg den bedste weight gainer – test af 9 weight gainere
De udvalgte weight gainere i denne test er alle nogle af de bedste på markedet. De har et fornuftigt indhold af protein, kulhydrater og fedt, og så forhandles de hos troværdige webshops.
Nedenstående weight gainer test er udarbejdet på baggrund af eksisterende produktbeskrivelser, guides og tests. Helsebladet.dk har dermed ikke selv indkøbt og afprøvet produkterne, men udarbejdet testen på baggrund af grundig research.
Vores farvorit
1. BioTechUSA Hyper Mass
Når det kommer til Hyper Mass, så er det ikke bare en gennemsnitlig weight gainer. Produktet indeholder nemlig hele tre former for kulhydrater, der hver især påvirker det glykæmiske indeks på forskellige måder. Hver af de tre former for kulhydrater påvirker altså dit blodsukkerniveau forskelligt.
Ikke nok med at Hyper Mass indeholder tre former for kulhydrater, så består det ydermere af tre forskellige former for proteinkilder. Disse proteinkilder kommer alle fra valleprotein. Sidst men ikke mindst indeholder produktet også kreatin monohydrat.
Ønsker du en vægtforøgelse samt at opbygge muskelmasse, kan du supplere din almindelige kost med Hyper Mass. Du kan vælge mellem chokolade-, jordbær- og vaniljesmag. Den anbefalede dagsdosis er på 30 gram, hvilket ikke bør overskrides. Du skal blot blande 20 gram Hyper Mass i 210 milliliter vand.
Indhold pr. portion (100 g):
- Kalorier: 391 kcal
- Protein: 30
- Kulhydrat: 58,5 g
- Fedt: 2,2 g
2. Bodylab Weight Gainer
Bodylab Weight Gainer er først og fremmest produceret i Danmark. Den er desuden fri for aspartam, og så er indholdet en god blanding af hurtigt og langsomt optagelige kulhydrater (dextrose og maltodextrin), så du både får en ”her og nu”-effekt, men samtidig også får glæde af effekten på længere sigt.
Anbefalingen er 1-2 shakes dagligt som supplement til en sund og afbalanceret kost. 100 g Bodylab Weight Gainer udrøres i 400-500 ml vand, mælk eller juice. Denne weight gainer kommer i 3 forskellige smagsvarianter: vaniljemilkshake, jordbærmilkshake og chokolade.
Indhold pr. portion (100 g):
- Kalorier: 395 kcal
- Protein: 32
- Kulhydrat: 59 g
- Fedt: 3 g
3. Complete Mass Weight Gainer
Effektiv weight gainer til hård træning med fokus på vægtøgning og opbygning af muskelmasse. Shaken smager af kakao og har et højt indhold af kulhydrat. En portion er på 135g, hvilket svarer til 4 skefulde, som opblandes i 400 ml vand. Shaken indeholder hele 538 kalorier.
Producenten anbefaler indtag af denne weight gainer 1-3 gange om dagen; enten som mellemmåltid ved vægtøgning eller efter endt træningspas ved ønske om opbygning af muskelmasse. Eventuelt en kombination.
Indhold pr. portion (135 g):
- Kalorier: 538 kcal
- Protein: 40,3 g
- Kulhydrat: 66,4 g
- Fedt: 8,9 g
4. Supreme Mass Weight Gainer
Indhold pr. portion (100 g):
- Kalorier: 385 kcal
- Protein: 23,7 g
- Kulhydrat: 66,8 g
- Fedt: 2,6 g
5. Informed Mass Weight Gainer
Meget koncentreret weight gainer med et højt kalorieindhold på 566 pr. portion til ekstrem hård træning. Indholdet af kulhydrater er på 74,7 g. pr. portion (150 g), hvilket er i den høje ende. 150 gram weight gainer – hvilket svarer til 5 skefulde – opblandes i 500 ml vand. Shaken er med kakaosmag.
Det anbefalede daglige indtag er 1-2 shakes om dagen, og denne weight gainer er særligt velegnet til eliteudøvere og hårde træningsprogrammer.
Indhold pr. portion (150 g):
- Kalorier: 566 kcal
- Protein: 45 g
- Kulhydrat: 74,7 g
- Fedt: 10 g
6. Mutant Mass Weight Gainer
Denne type weight gainer er uden sammenligning den mest effektive til bodybuildere og folk, der træner tilsvarende – eller som har ekstremt svært ved at gå op i vægt. Dels er portionerne væsentligt større end ved de øvrige varianter – 280 gram weight gainer til sammenligning med 100-150 g ved de fleste andre typer – og dels er indholdet af kulhydrat meget højt. Til gengæld indeholder den nye variant af Mutant Mass 52% mindre sukker end den forhenværende.
Mutant Mass fås i 2 forskellige størrelser på 2,2 kg til 6,8 kg. Dertil kommer en lang række forskellige smagsvarianter som chokolade og hasselnød, vaniljeis, ”cookies and cream” og kokosnøddecreme.
Indhold pr. portion (280 g):
- Kalorier: 1100 kcal
- Protein: 56 g
- Kulhydrat: 192 g
- Fedt: 12 g
7. LinusPro Nutrition Weight Gainer Cocoa
Denne weight gainer er med en lækker kakaosmag og er baseret på letfordøjeligt valleprotein, der gør den oplagt at drikke lige inden træning. Der er tale om en standard sammensætning, der for de fleste begyndere vil være et rigtig godt bud.
Selvom producenten anbefaler en portion på 25-30 g, vil det typisk kræve 100 g at opleve en reel effekt i forbindelse med træning. Dette bør indtages 2-3 gange dagligt som supplement til en sund og varieret kost.
Indhold pr. portion (100 g):
- Kalorier: 373 kcal
- Protein: 31 g
- Kulhydrat: 56 g
- Fedt: 2,8 g
8. MyProtein Ekstrem Weight Gainer
God weight gainer til dig, der har svært ved at tage på i forbindelse med din træning. MyProtein har et fornuftigt indhold af protein, fedt og kulhydrat, og du vil ved 2-3 shakes dagligt hurtigt se en effekt.
MyProtein Ekstrem fås i en række lækre smage, herunder chokolade, chokolade med mint, ”cookies and cream”, jordbærcreme, vanilje og i en neutral version uden smag.
Indhold pr. Portion (125 g):
- Kalorier: 446 kcal
- Protein: 35 g
- Kulhydrat: 62 g
- Fedt: 7,8 g
9. Vegan Mass Gainer
Denne weight gainer er det veganske alternativ, der både kan bruges til dig, der er veganer, vegetar, eller som undgår mælkeprodukter. 3 skefulde pulver (cirka 100 g) blandes med 400-500 ml vand og rystes godt. Anbefalet indtag er 1-3 shakes dagligt.
Indholdet af kulhydrat og protein er til den lave side sammenlignet med mange af testens øvrige varianter. Der er altså tale om en weight gainer, der er et godt supplement til en i forvejen sund og afbalanceret kost; måske i forbindelse med en træningsdiæt.
Indhold pr. portion (100 g):
- Kalorier: 367 kcal
- Protein: 30,9 g
- Kulhydrat: 43,6 g
- Fedt:5,8 g
Bedste weight gainer – vi anbefaler
Den bedste weight gainer afhænger naturligvis af din fysiske form, dit træningsniveau og din kost. Den weight gainer, vi anbefaler, er en ”allround weight gainer”, som egner sig til de fleste formål, og hvor du let kan skrue op for indholdet af weight gainer i dine shakes eller antallet af daglige shakes efter behov.
Vores anbefaling: Bodylab Weight Gainer
Bodylab Weight Gainer er først og fremmest produceret i Danmark og med kort leveringstid. Men derudover har den et fornuftigt indhold af både protein, kulhydrat og fedt. Anbefalingen er på 100 g weight gainer rørt ud i 400-500 ml vand, mælk eller juice. En shake med vand har et kalorieindhold på cirka 400 kcal, og det er nemt at regne med, da det er tæt på 1/6 af dit daglige kalorieindtag, som gennemsnitligt set vil være på 2.500 kcal.
Fordele ved weight gainer
Weight gainer er primært baseret på naturlige ingredienser, som f.eks. valleprotein og kulhydrat i form af f.eks. maltodextrin (glukose). Udover dét, har weight gainer rigtig mange fordele:
- Let tilgængeligt
- Nemt og hurtigt kalorieindtag
- Godt supplement til en varieret kost
- Giver hurtigere resultater
- Hjælper din krop til at restituere
- Fås i mange smagsvarianter
- Kan tages med på farten eller i træningscenter
- Kan erstatte 1-3 af dagens 6 måltider
Forskelle på weight gainer og proteinpulver
Weight gainer er en type proteinpulver, men det adskiller sig fra almindeligt proteinpulver, idet indholdet af kulhydrater er det afgørende i forholdt til vægtøgning.
Et gennemsnitligt proteinpulver indeholder cirka 80 gram protein pr. 100 gram, hvorimod weight gainer kun indeholder cirka 30-50 gram protein pr. 100 gram. Til gengæld indeholder weight gainer typisk minimum 50 gram kulhydrat pr. 100 gram, hvor almindeligt proteinpulver stort set ikke indeholder hverken kulhydrater eller fedt.
Den markante forskel på proteinpulver og weight gainer er altså, at der ved weight gainer er tilsat kulhydrater til proteinpulveret. Det hjælper med at øge vægten, som navnet afspejler. Formålet med proteindrik er ikke at øge vægten, men at øge muskelmassen ud fra din nuværende vægt.
Hvornår skal jeg drikke weight gainer?
Hvornår på dagen, du indtager weight gainer, har stor betydning for effekten. Dine lagre af kulhydrat og protein skal helst fyldes op før eller efter træning, da det er under træningen, at kroppen opbruger energien. De fleste weight gainere er hurtigt optagelige; især dem, der er baseret på valleprotein, og derfor giver det rigtig god mening at centrere indtaget omkring træningen. Vær dog opmærksom på, at det er normalt at overvurdere, hvor mange kalorier man faktisk afbrænder (studie).
Nogle foretrækker at erstatte måltider eller mellemmåltider med weight gainer, og tager derfor shaken på bestemte tidspunkter hver dag, f.eks. til morgen og til eftermiddag, og det er også en mulighed. Man skal dog være opmærksom på, at det ikke giver det fulde udbytte af weight gainer-shaken.
Dosering af weight gainer
Alle de nævnte typer af weight gainer kommer med en anbefalet mængde og dosering. De fleste af dem skal doseres med 100-150 g weight gainer i 400-500 ml vand. Ved nogle af produkterne, foreslås der også at blande op i juice eller mælk, men vær opmærksom på, at de kalorier i så fald skal tillægges den samlede shake.
Vil du gerne have det optimale ud af din weight gainer, skal du dog ikke kigge alt for meget på producenternes anbefalinger, men i stedet kigge på dit kaloriebehov. Kaloriebehovet varierer afhængigt af vægt og kalorieforbrænding i forbindelse med f.eks. træning.
En gennemsnitlig mand har behov for 2.500 kcal (kalorier) dagligt. Træner du intents, vil du have brug for flere kalorier. På et tidspunkt kan det være svært at følge med i indtaget af mad både tidsmæssigt og økonomisk, og dér bliver weight gainer manges redning.
En god tommelfingerregel er, at en shake bør erstatte et måltid. Det gør det også nemmere at holde styr på. Det kan f.eks. være morgenmad eller mellemmåltid. Har du behov for 2.500 kcal, skal én shake altså bestå af cirka 400 kcal. Har du behov for flere kalorier dagligt, skal shaken bestå af tilsvarende flere kalorier.
Vær opmærksom på dit daglige øvrige kalorieindtag, så du får det antal kalorier, du har behov for – og hverken mere eller mindre. I forhold til ernæring, bør de øvrige måltider være sunde og varierede. Skru gerne op for grøntsager i de øvrige måltider, hvis du skifter nogle af måltiderne ud med shakes.
Hvad er maltodextrin?
Maltodextrin er den type kulhydrat, der oftest står på ingredienslisten på weight gainers. Men hvad er maltodextrin egentlig?
Maltodextrin er en form for glukose på lige fod med f.eks. almindeligt sukker og druesukker. Fordelen ved maltodextrin er, at det er mere letfordøjeligt og dermed hurtigere optages i blodbanerne og hurtigere skaber en effekt. Derudover er kalorieindholdet pr. gram højt, og man opnår derved et højt antal kalorier ved en mindre mængde ved at benytte maltodextrin. Dét til sammen gør maltodextrin til én af de mest populære kulhydrater at bruge i weight gainers – og også i andre energiprodukter.
Hvad er valleprotein?
Ligesom maltodextrin er det mest brugte kulhydrat i weight gainer, er valleprotein det mest brugte protein i weight gainer. Valleprotein er udvundet af komælk, og der er dermed tale om en helt naturlig ingrediens, som de fleste indtager i mælkeprodukter i forvejen.
Hvis du er laktoseintolerant, har mælkeallergi eller spiser vegansk, skal du holde dig fra weight gainer med valleprotein. Der findes veganske og mælkefrie alternativer, der f.eks. er lavet på sojaprotein eller æggeprotein.
Weight gainer er et supplement
Det er vigtigt at understrege, at weight gainer er et kosttilskud. Forstået på den måde, at du ikke kan og bør skifte hverken alle eller hovedparten af dine måltider ud med weight gainer. Weight gainer er en nem og hurtig måde at indtage kalorier på, og den er ikke usund på samme måde som kage, chokolade eller andre kalorieholdige alternativer. Men der er ikke mineraler og vitaminer i weight gainer, som der er i f.eks. grøntsager, fisk og andre madvarer. Det er derfor vigtigt at have i tankerne, at weight gainer er et supplement til din i forvejen sunde og træningsvenlige kost.
Det kan være en god idé at holde fast i hovedmåltiderne, da det typisk er dem, der er mest kalorieholdige, og som giver mulighed for gode portioner ”rigtig” mad. Weight gainer shakes kan erstatte nogle af mellemmåltiderne, afhængigt af behovet. De øvrige mellemmåltider bør ikke være så kalorieholdige, da det er vigtigt, at du holder dig inden for det anbefalede kalorieindtag ud fra din vægt og træning – medmindre du bulker og dermed skal overspise, da du har egentlig vægtøgning som mål.
Læs også: Vores anbefalinger til bedste veganske proteiner
Bivirkninger ved weight gainer
Som ved alle andre kosttilskud, kan der i nogle tilfælde være bivirkninger ved weight gainer. Da der er tale om et kosttilskud baseret på naturlige ingredienser, er det ikke farlige og sundhedsskadelige bivirkninger, der kan være forbundet med indtag. Bivirkninger ses oftest i forbindelse med overforbrug.
Den mest almindelige bivirkning er dårlige mave. Det skyldes, at der er tale om et produkt i flydende form, og hvis for mange af dagens måltider erstattes af væske, vil det naturligt påvirke mave og tarm.
En anden almindelig bivirkning er uønsket vægtøgning. Bulker du er det naturligvis formålet med at indtage weight gainer, men hvis du bruger weight gainer som erstatning for et måltid i forbindelse med din træning, skal du være opmærksom på, at shaken ikke må indeholde flere kalorier end det måltid, du erstatter.
Er man ikke opmærksom på formålet med shaken, kan det være fristende at drikke den som væske til et måltid. Men i så fald svarer det til at indtage to måltider på samme tid på grund af det høje kalorieindhold i shaken, og i så fald vil du opleve en vægtøgning. Start eventuelt med en shake med mindre weight gainer end anbefalet, og sæt så mængden op gradvist.
Afhængigt af produktet og ingredienserne kan der også være bivirkninger som uren hud, men det er forskelligt fra person til person. Oplever du uren hud, kan du med fordel skifte til en weight gainer fra en anden producent.
Hvor længe skal man bruge weight gainer?
Der er ikke nogle regler for, hvor længe du skal eller må tage weight gainer. I princippet bør du tage det, så længe behovet er der. De fleste bruger weight gainer, når de træner hårdt og har svært ved at følge med kaloriemæssigt, da det store behov for kalorier i forbindelse med hård træning kræver store mængder mad. For at undgå at skulle spise konstant og i meget store mængder af gangen, suppleres der med weight gainer.
Når du skruer ned for træningen, bør du skrue ned for indtaget af weight gainer. Det samme bør du, hvis du ikke ønsker at øge din vægt, men i stedet ønsker at omdanne nuværende vægt til muskelmasse, f.eks. hvis du er færdig med en bulking-periode.
Oplever du bivirkninger ved at indtage weight gainer, kan det også være en fordel at holde en pause i en periode. Fortsætter bivirkningerne efter pausen, bør du skifte til weight gainer fra en anden producent eller weight gainer med et andet ingrediensindhold.
Det er hovedsageligt mig der skriver artiklerne til her på HelseBladet.dk – Jeg hedder Freja og går meget op i helse, sundhed og sport