Vigtig nyhed: Helsebladet har skiftet navn til Helsea. Besøg den nye hjemmeside med nye, lækre opskrifter og en brevkasse, hvor du kan stille spørgsmål om vægttab og stenalderkost. Se det nye helseblad Helsea.dk

22 jun 2013

Stenalderbrød – Opskrift på det lækreste paleo-brød uden mel

Stenalderbrød - Paleo-brød - Opskrift

Med denne opskrift kan du lave dit eget stenalderbrød- også kaldet paleo-brød. Et brød uden mel fra korn og andet, der ikke hører til i paleo-universet. Det gode ved denne opskrift er, at det er en basisopskrift, og du kan dermed selv bestemme, hvilken type stenalderbrød, du vil have. På fotoet ovenfor ser du et stenalderbrød, der indeholder hasselnødder, mandler, sesamfrø, hørfrø og græskarkerner. Bruger du eks. smuttede mandler, cashewnødder eller macadamianødder, bliver brødet lyst, som et franskbrød. Så jo lysere ingredienser, du bruger, jo lysere bliver brødet – lige som et franskbrød; og jo mørkere ingredienser, du bruger, jo mørkere bliver brødet – lige som et rugbrød.

Ingredienser

200 g nødder/frø/kerner
4 spsk psyllium-frøskaller
4 æg
1 dl vand
1 drys salt

Tilberedning

Start med at hakke nødder/frø/kerner fint med en hakker. Tilsæt derefter resten af ingredienserne og blend dejen sammen eller rør rundt med en ske. Hæld dejen over i en brødform og pynt så evt. brødet med frø og kerner. På det stenalderbrød, du ser på fotoet, er der brugt græskarkerner, hørfrø og sesamfrø som pynt. Forvarm ovnen til 180 grader, og giv brødet ca. 60 – 70 minutter (varmluft).

Stenalderbrød på mange måder

Der er uendeligt måder, hvorpå du kan bage et stenalderbrød. Herunder finder du nogle forskellige retningslinjer, der kan guide dig til at bage et brød uden mel, som passer ind i paleo-livsstilen:

Paleo-franskbrød

Brug udelukkende nødder uden den mørke hinde. Cashewnødder og macadamianødder har ingen hinde, og er derfor af praktiske årsager nemmest at bruge. Sesamfrø er også lyse og dermed gode at blande i.

Paleo-rugbrød – Inspirereret af Thomas Rode fra restaurant Kong Hans

Generelt: Hak nødderne groft, og brug ekstra af mørkere nødder og/eller nødder med mørk hinde såsom hasselnødder og valnødder. Brug så mange mørke frø og kerner som muligt. Bemærk også, at der i Thomas Rodes opskrift bruges 1 dl olie. Her kan du med fordel spare på kalorierne og skifte olien helt ud med vand, lige som basisopskriften også dikterer.

Stenalderbrød og kalorier

Har stenalderbrød kalorier en masse? Jep! Går du op i kalorier, er det værd at tage med, at et brød, der primært består af nødder, kerner og frø, har en god sjat kalorier. Kører du på en kulhydratfattig kost, er dette som udgangspunkt ikke et problem, men husk alligevel, at brød ikke hører til i paleo, og selv et melfrit nøddebrød kan være med til at forøge vægten, hvis du ikke passer på.

Bruger du Thomas Rodes opskrift fra hans bog Stenalderkost – Palæo-opskrifter til det moderne menneske, så så er det værd at tage med, at olien – som nævnt i afsnittet før – kan erstattes af vand; dermed sparer du på kalorierne. Ved at erstatte nogle af de oprindelige basisingredienser med revet gulerod og ditto squash, kan du også spare en del kalorier. Vid dog, at brødet bliver mere “mushy”, dvs. mere blødt og svampet.

Stenalderbrød uden æg

Der er flere, der efterspørger stenalderbrød uden æg. Æg er ellers et rigtig godt bindemiddel, og indeholder desuden mange sunde sager, inkl. en masse proteiner, som et nøddebrød uden æg jo uden tvivl ville mangle. Men hvis du er veganer, er æg no-go, og derfor kan en opskrift på stenalderbrød uden æg være ønskværdig. Stenalderbrød kan efter sigende sagtens laves uden æg, men vi har ikke prøvet dette endnu her på redaktionen. Så hold øje med hjemmesiden – eller vores sociale profiler – hvis du vil videre mere.

Kan et stenalderbrød fryses?

Ja! Et stenalderbrød fryses ned som alt andet brød, og det kan holde sig i flere måneder. Undlader du æg, kan brødet holde sig i endnu længere tid. Det er svært at sige, hvor lang tid, det kan holde sig – men mon ikke et halvt år er realistisk …

Del med andre - det giver go' karma :-)

Print denne side

Synes godt om os på Facebook! :)

Skrevet af Jan Kaczmarek

Hej, jeg hedder Jan, og det er mig, der står bag Helsebladet.dk. Følg mig på Google+ eller Twitter.

Kommentarer

  1. mariann

    06. dec 2013

    Hej Jan!
    Tak for dine gode råd og artikler.
    Jeg skal igang med at tabe mig, ca. 20 kilo, nu skal det være :-)
    Jeg har læst mig til, at du anbefaler stenalderbrød.
    Men, hvis jeg har regnet rigtigt, så er der MASSER af kalorier i stenalderbrød :-(

    Er det er ok at spise 2 – 3 skiver stenalderbrød om dagen?
    Vil et vægttab udeblive, hvis jeg spiser stenalderbrød?

  2. Jan Kaczmarek

    06. dec 2013

    Hej Mariann :)

    Stenalderbrød indeholder rigtig mange kalorier, og nødder og deslige indeholder i øvrigt også en del kulhydrater (25-30 %). Så nej, det går bestemt ikke an at spise 2-3 skiver stenalderbrød om dagen! Jeg ville holde det til en weekend-ting under et vægttab.

    Jeg ville råde dig til at vænne dig helt af med tanken om, at brød er nødvendigt i hverdagen. Altså helt fremover, for altid.

    Desuden: Helsebladet har skiftet navn til Helsea. Her finder du også den opdaterede artikel om min slankekur samt en forkortet udgave med kun de bedste tips under navnet gode råd til hurtigt vægttab.

    Brug også gerne vores nye brevkasse til at stille spørgsmål om vægttab og stenalderkost :)

    Jeg håber, jeg hører fra dig, Mariann. Jeg støtter gerne alt det, jeg kan :)

    /Jan

Læg en kommentar

Vær med til at opretholde en sober debat på Helsebladet.dk. Kommentarer, der er stødende eller på anden vis upassende og kommentarer, der udelukkende og umotiveret er skrevet med reklame for øje, vil blive slettet eller anmeldt som spam øjeblikkeligt.